Pe aceeași temă
Întrebat înainte de ședința BPN de această prevedere, Cîțu a declarat că și-a depus adeziunea pe data de 10 septembrie 2016, că își va depune candidatura și că ”nu este nici un impediment”.
Totuși, Cîțu a declarat marți seara că își va depune candidatura în acest weekend. Or, Florin Cîțu va îndeplini condiția legală, conform statulului PNL, de a candida șa șefia partidului abia în data de 10 septembrie, adică peste trei săptămâni. Pe de altă parte, congresul PNL este programat pentru data de 25 septembrie, când premierul va avea deja vechimea necesară pentru a candida conform statutului.
Nu este clar în acest moment dacă Florin Cîțu va avea nevoie de o derogare din partea conducerii PNL pentru a-și putea depune candidatura în acest weekend, așa cum a anunțat că intenționează să o facă.
Potrivit surselor G4Media, la ședința BPN care a început cu puțin timp în urmă va fi votată o derogare de la condiția de vechime (5 ani) pentru ca Florin Cîțu să-și poată depună candidatura. Au mai existat două precedente: Theodor Stolojan și Klaus Iohannis, în ambele cazuri fiind acordate derogări de la condiția de vechime.
Liderii PNL au votat derogarea pentru ca Florin Cîțu să poată candida.
Ce prevede statutul PNL
Art. 119
1. Candidatura la funcţia de Preşedinte al partidului se depune ca urmare a
prezentării unui proiect de moţiune.
2. Orice membru al partidului poate candida la această funcţie dacă:
a) are o vechime în partid de cel puţin 5 ani;
b) depune, împreună cu grupul de promovare, la termenul prevăzut de prezentul
Statut, un proiect de moţiune;
c) constituie un grup de promovare format din 35 de persoane;
d) are susţinerea necesară pentru proiectul de moţiune, conform prezentului
Statut;
e) proiectul de moţiune este acceptat pentru dezbatere în CON, conform
prevederilor prezentului Statut.