Pe aceeași temă
„Spațiul pentru veniturile în România în 2020 nu este foarte mare, există o rigiditate 26-27% din PIB venituri din economie. Soluția cea mai la îndemână este informatizarea, nu este ceva nou, dar nu a făcut-o nimeni. Dacă nu o facem acum, rămânem în urmă. Nu știu dacă voi reuși să fac tot ce îmi propun, dar dacă fac un pas, viitorul ministru va porni de la alt nivel”, a declarat Florin Cîțu la Digi24.
Ministrul a precizat că obiectivul pe termen mediu al nivelului încasărilor la buget este de 32% pe termen mediu. „Anul acesta să legăm casele de marcat de sistemul ANAF. Am forțat firmele să cumpere case de marcat, dar ANAF nu este gata. Conexiunea va crește cu 10-15% veniturile la ANAF. Unde s-a făcut informatizarea acestea au fost rezultatele”, a spus Cîțu.
El a anunțat că vrea să-i descopere pe cei care sunt vinovați că nu s-a realizat informatizarea ANAF, deși s-au cheltuit 44.000.000 euro.
Totodată, Cîțu a anunțat că va fi înființat în cadrul ANAF un departament distinct pentru analiza de risc a zonelor de evaziune fiscală din economie pentru a fi eliminate factorul subiectiv și cel politic în demararea controalelor fiscale.
Florin Cîțu susține că, în momentul de față, nu există altă soluție pentru creșterea veniturilor bugetare decât eficientizarea ANAF deoarece eventuale modificări ale Codului Fiscal nu vor aduce soluții decât pe termen scurt.
„Pe termen mediu, obiectivul meu este echilibru bugetar care aduce randamente mai mic la împrumuturi. Acum nu putem vorbi de relaxare fiscală. Nu poți implementa un program liberal, asta este cea mai mare frustrare”, a afirmat Cîțu.