Ciucă: Am finalizat programul de guvernare. Victorie de etapă: Secția SIIJ va fi desființată

Redactia | 20.11.2021

Nicolae Ciucă, propunerea PNL pentru poziția de premier, a declarat sâmbătă seara, la finalul negocierilor cu PSD și UDMR, că s-a finalizat programul de guvernare și acordul politic în proporție de 99%.

Pe aceeași temă

El a precizat că nu mai sunt ministere disputate.

Nu s-a luat nicio decizie în privința premierului, iar negocierile vor continua și duminică, dar luni cele trei partide se vor prezenta la Cotroceni cu o propunere clară. S-au stabilit și datele de rotație a premierilor.

O victorie de etapă: desființarea SIIJ

Ciucă spune că s-a luat și decizia desființării până la 31 martie a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) care va fi înlocuită însă de o altă structură. Acesta nu a oferit detalii despre ce atribuții va avea noua structură.

De asemenea, Ciucă a refuzat să spună cum s-au împărțit ministerele și ce minister va coordona programul de investiții Anghel Saligny.

Dacă PSD are premierul, se egalizează numărul de ministere, iar dacă premierul va fi de la PNL, PSD va avea mai multe ministere

Marcel Ciolacu, liderul PSD, spune că dacă PSD-ul are primul-ministru, se egalizează numărul de ministere, iar dacă va veni PNL cu premierul, atunci PSD are mai multe ministere.

”Pentru că dl Ciucă are un mandat de la PNL să fie prim-ministru, iar eu am un mandat de la PSD să fiu prim-ministru. Deciziile vin în interiorul partidului, este normal ca atât eu cât și dl Ciucă să luăm aceste decizii (în interiorul partidelor). Până luni când vom merge la Cotroceni vom lua aceste decizii și vom merge cu o singură variantă. Am avut niște negocieri, am echilibrat anumite lucruri, un raport de forțe în interiorul Guvernului, iar în acest moment o să ne întoarcem în fața colegilor și o să luăm o decizie”, a declarat Ciolacu.

În privinţa pachetului social, Marcel Ciolacu a spus că au rămas aceleaşi propuneri. ”Cel mai ambiţios proiect este faptul că vom avea, pe lângă acest pachet social, extrem de aşteptat, vom încerca să închidem şi cu 7% investiţii pentru anul viitor, ceea ce este o premieră”, a afirmat Ciolacu.

”Taxă de solidaritate” pentru companiile care înregistrează o cifră de afaceri de peste o sută de milioane de euro pe an


Liderul UDMR, Kelemen Hunor, spune că Ministerele Dezvoltării, Mediului și Sportului rămân la formațiunea pe care o reprezintă. ”Vom avea o propunere de premier și vom merge cu ea la Cotroceni. Noi am luat decizia să nu intrăm în această rotativă, așa că vor rămâne doar PNL și PSD să dea premierul. Am stabilit doar datele de rotație a premierilor”, a declarat Hunor.

Preşedintele UDMR; Kelemen, Hunor, avansează ideea instituirii unei „taxe de solidaritate” care să fie aplicată companiilor care înregistrează o cifră de afaceri de peste o sută de milioane de euro pe an, precizând că acest subiect nu se regăseşte în programul de guvernare, dar va fi discutat după instalarea Guvernului.

„La un moment dat s-a vorbit de o taxă de solidaritate. Noi am spus că taxă de solidaritate e ok, dar trebuie să vedem ce fel de solidaritate şi cine e solidar, fiindcă eu nu pot accepta ca persoanele care au un venit mic să fie solidare, când companiile mari nu sunt solidare şi am spus că, din punctul meu de vedere, ar însemna o taxă de solidaritate la acele companii care au o cifră de afaceri mai mare de o sută de milioane de euro pe an, ceea ce ar fi corect, pentru o perioadă scurtă sau mai lungă de timp. Este o posibilitate de a aduna nişte bani la bugetul de stat. După calculele noastre, undeva între 1,4-1,6 miliarde de euro pe an, şi de acolo se pot finanţa multe lucruri. Dar eu nu pot să fiu de acord că oamenii care au un venit de 2500, de 3000 de lei să fie solidari când există posibilitatea de a găsi alte surse. Asta a fost discuţia”, a declarat Kelemen Hunor sâmbătă seară, la finalul discuţiilor privind formarea unei coaliţii de guvernare.

Ședința în care PNL, PSD și UDMR au negociat structura noului Executiv a fost una extrem de tensionată, scrie News.ro. Din sală s-au auzit țipetele președintelui PSD, Marcel Ciolacu, dar și liderii PNL Gheorghe Flutur și Rareș Bogdan au ridicat tonul.

Disputele sunt pe împărțirea ministerelor și pe desființarea Secției speciale. Președintele PNL Florin Cîțu, care le-a spus vineri colegilor că nu este de acord cu ce s-a negociat până acum, nu mai participă sâmbătă la negocieri. Florin Cîţu vrea Ministerul Finanţelor şi Ministerul Justiţiei şi nu acceptă majorările de pensii, alocaţii, agreate de premierul propus de PNL, Nicolae Ciucă, şi anunţate în cursul zilei de vineri.

UDMR, în schimb, a venit cu opt reprezentanți, pentru a susține necesitatea de a rămâne cu cele trei ministere pe care le deține - Dezvoltare Regională, Mediu, Tineret și Sport.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22