Pe aceeași temă
„Primăria București are în responsabilitate să rezolve această problemă”, a spus Ciucă, care a precizat că a chemat încă de anul trecut Primăria la discuții pentru a „rezolva problema termiei”.
„Până în momentul de față, soluțiile sunt fie să ridicăm noi plafonul de îndatorare fie să dăm bani de la buget. Ori banii de la buget să-i dăm pentru o autoritate locală care putea până în acest moment să rezolve problema cu certitudine nu-i vom avea”, a spus Ciucă, înainte de a adăuga:
„Soluția în momentul de față din punctul meu de vedere este ridicarea plafonului și să-și rezolve problema la nivelul autorității locale”.
Întrebat despre faptul că Nicușor Dan a avut sprijinul PNL pentru alegerile la Primăria București, premierul a răspuns: „Nu eu i-am dat sprijinul politic”.
Reamintim că, la jumătatea lunii septembrie, G4Media a anunțat că liderii de vârf ai PNL i-au cerut șefului organizației București, Ciprian Ciucu, să îi retragă sprijinul politic primarului general, Nicușor Dan.
O astfel de mișcare politică ar avea două efecte:
Primul – blocarea completă a proiectelor lui Nicușor Dan, care acum se sprijină pe o majoritate formată din PNL și USR în Consiliul general. Reamintim că primarul general al Capitalei nu poate trece nici un proiect major fără votul Consiliului General.
Al doilea efect politic ar fi scăderea dramatică a șanselor lui Nicușor Dan pentru un al doilea mandat de primar general. El a câștigat alegerile locale din 2020 cu sprijinul PNL și USR, într-o alianță forjată de Ludovic Orban. De altfel, Nicușor Dan a rămas apropiat de Orban, iar o parte din apropiații fostului lider PNL au fost numiți în funcții de conducere la primărie de către Nicușor Dan.
La începutul acestei săptămâni, Nicușor Dan a cerut sprijinul Guvernului Guvern pentru a putea plăti 600-650 de milioane de lei care s-au acumulat în ultimii trei ani, reprezentând diferenţa de tarif între preţul real de furnizare a gigacaloriei şi preţul pe care îl stabileşte ANRE.
„Rectificarea este decizia Guvernului. Eu m-aş bucura să primim bani la rectificare, aşa cum alţii în situaţia noastră au primit anul trecut şi probabil că vor primi şi în anul acesta. Dacă nu, pentru Bucureşti, tocmai pentru că am putea să facem un pas înainte, să mergem pe modernizare, pe investiţii din bani europeni, suntem gata să împrumutăm banii aceştia. Trebuie doar ca Guvernul să ne ridice plafonul”, a spus el, pentru Profit News.
Nicuşor Dan a subliniat că Municipiul Bucureştiul a primit de la Guvern „mult mai puţini bani” decât celelalte localităţi din România care au sisteme centralizate de încălzire.
„În linii mari, Bucureşti are 550.000 de apartamente, cât au toate celelalte localităţi împreună. Bucureşti a primit 15-20 de milioane cu totul, iar celelalte localităţi împreună 800 de milioane. Aceasta este disproporţia. Eu cred că ar fi fost firesc ca o subvenţie comparabilă să vină pentru Bucureşti. Dar pentru că Bucureşti are o posibilitate de a se îndatora şi pentru a – în sfârşit – ajunge la zero cu problema termoficării, care să permită şi Termoenergeticii şi Elcen-ului să facă investiţiile necesare, şi eu şi reprezentanţii Consiliului General suntem de acord cu această soluţie a ridicării plafonului de îndatorare şi a împrumutului de către Bucureşti”, a precizat primarul general.