Ciucă: Nimeni nu va plăti mai mult de 0,8 lei/kWh la energie și 0,31 lei/kWh pentru gaze naturale

L. G. | 25.01.2022

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că Guvernul aprobă, marţi, un nou set de măsuri care să limiteze efectele creşterii preţurilor la energie şi gaze naturale.

Pe aceeași temă

„Pentru populaţie, nimeni nu va plăti mai mult de 0,80 bani pe kWh energie electrică şi 0,31 bani pentru kWh la gaze naturale, indiferent de consum. Pentru consumatorii casnici cu un consum de până la 500 kWh energie electrică şi / sau 300 metri cubi de gaze naturale se va plăti 0,68 bani pentru kWh la energie electrică şi circa 0,22 bani pentru gaze naturale, cu toate taxele incluse”, a explicat prim-ministrul.

 

„Aprobăm în şedinţa de Guvern de astăzi un nou set de măsuri care să vină în sprijinul cetăţenilor şi al economiei, astfel încât să putem contribui la păstrarea locurilor de muncă şi la desfăşurarea activităţii economice în condiţii de competitivitate. Astfel, pentru populaţie, nimeni nu va plăti mai mult de 0,80 bani pe kWh energie electrică şi 0,31 bani pentru kWh la gaze naturale, indiferent de consum. Pentru consumatorii casnici cu un consum de până la 500 kWh energie electrică şi sau 300 metri cubi de gaze naturale se va plăti 0,68 bani pentru kWh la energie electrică şi circa 0,22 bani pentru gaze naturale, cu toate taxele incluse. Am decis, de asemenea, ridicarea nivelului de compensaţie pentru a prelua cât mai mult din presiunea crizei energetice, astfel încât efectele crizei să fie cât mai puţin resimţite de către oameni şi de către economia românească, având nevoie acum mai mult ca oricând de susţinere pentru redresarea post pandemie. Pentru consumatorii non-casnici, IMM şi industria alimentară vom plafona preţurile la un leu pe kWh TVA inclus pentru energie electrică şi 0,37 bani kWh la gaze naturale. Pentru CET-uri e deja activă o schemă dedicată de ajutor de stat. În ceea ce priveşte măsurile de care beneficiază marii consumatori de energie, după cum se ştie, în decembrie anul trecut au fost alocate 130 milioane euro pentru susţinerea acestora”, a declarat Nicolae Ciucă, la începutul şedinţei de marţi de la Palatul Victoria.

 

El a vorbit şi despre continuarea măsurilor de sprijin de care beneficiază marii consumatorii de energie şi discuţiile cu reprezentanţii CE în acest scop.

 

„La nivelul Ministerului Energiei se discută în prezent cu reprezentanţii Comisiei Europene în vederea continuării acestei forme de sprijin.  Am finalizat acest set de noi  măsuri care se va aplica pentru lunile februarie şi martie, după consultările avute atât la nivelul coaliţiei de guvernare, cât şi cu partenerii sociali, cu sindicate din mai multe domenii, precum şi cu reprezentanţi din diferite sectoare de activitate. Discuţiile ne-au ajutat să înţelegem dificultăţile cu care se confruntă cetăţenii şi economia şi să luăm măsuri mai bune, ţintite, pentru a interveni eficient cu soluţii în această criză economică. În acest sens am decis săptămâna trecută înfiinţarea Comitetului interministerial în domeniul energie. Comitetul are ca obiectiv identificarea de soluţii în vederea limitării creşterii preţurilor la energie, având ca atribuţii principale stabilirea cauzelor creşterii preţurilor la energie şi evidenţierea posibilelor soluţii aplicabile pe termen scurt, mediu şi lung, în vederea limitării creşterii preţurilor la energie”, a conchis Ciucă.

OUG nu se va aplica retroactiv

Anterior, marți dimineață, ministrul Energiei Virgil Popescu a explicat de ce ordonanța nu se poate aplica retroactiv.

 

"Nu vrem să avem riscuri de neconstituţionalitate şi toate discuţiile pe care le-am avut... principiul legii, principiul constituţional spune clar: nicio lege nu acţionează retroactiv şi nu vrem să afectăm ulterior aplicarea acestei ordonanţe.

 

De aceea, părerea unanimă a fost că nu se poate aplica retroactiv, ci va avea un termen clar de la 1 februarie. Vom discuta, evident, în coaliţie în perioada imediat următoare şi vom gândi, şi în funcţie de evoluţia preţurilor, ce vom face după data de 1 aprilie. Avem mai multe scenarii, nu vă pot spune care", a spus ministrul Energiei, Virgil Popescu, la DC News.

 

Ministrul a dat încă de dimineață detalii din noul proiect de ordonanță.

 

”Am văzut inclusiv observaţiile şi o parte din ele, ale industriei, se vor regăsi la această ordonanţă. De aceea, am şi pus-o în transparenţă decizională, tocmai pentru a avea şi un feedback din piaţă şi practic pentru luna februarie şi martie mărim plafonul de la 300 kWh la 500 kWh la energie electrică.

 

Scădem plafonul pentru persoane fizice de la 1 leu, cu toate taxele inclusiv TVA, la 80 de bani pentru cei care consumă mai mult de 500 kW, mai mult decât plafonul şi acordăm o compensare, practic ducem preţul pentru cei care consumă până în 300 kW, undeva la 68 de bani, iar pentru cei care consumă până în 300 mc ducem undeva la 22 bani la gazul natural.

 

Practic, reaşezăm pentru ultimele două luni din această iarnă întreaga ordonanţă, având condiţii mult mai bune pentru cetăţeni şi ne adresăm şi consumatorilor non-casnici, şi industriei, şi instituţiilor publice, cu plafon de 1 leu pentru energia electrică cu toate taxele şi de 37 de bani pentru gazele naturale, cu toate taxele incluse, exceptând aici marii consumatori de energie, care au beneficiat de o schemă de compensare separată", a promis ministrul Energiei.

 

De asemenea, Virgil Popescu a asigurat furnizorii că nu vor avea restanţe, când situaţiile de plată sunt întocmite conform legii.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22