Ciucă: Nu îmi depun mandatul de premier până la soluționarea grevei profesorilor

Redactia | 26.05.2023

Rotativa se amână până când se ajunge la un acord cu sindicatele din învățământ a anunțat vineri dimineață premierul Nicolae Ciucă, alături de liderii coaliției Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor.

Pe aceeași temă

Anunțul liderilor coaliției are loc la o zi după ce președintele Iohannis a declarat joi că rotativa nu se va face în timpul grevei, după ce tot șeful statului cerea miercuri ca rotativa să aibă loc conform protocolului: „sticlă să fie” s-a exprimat el. Conform acordului, premierul ar fi trebuit să demisioneze astăzi, 26 mai, iar săptămâna viitoare să aibă loc consultările la Cotroceni pentru instalarea guvernului Ciolacu.

Ciucă a profitat de ocazie și a făcut un bilanț al mandatului de un an și jumătate că tot avea speach-ul pregătit, dar la final a anunțat că amână să-și depună mandatul de premier așa cum era stabilit prin protocolul coaliției PSD-PNL-UDMR, în noiembrie 2021.

„Am crezut cu toții că trebuie o coaliție politică stabilă, ceea ce am și făcut și prin această stabilitate politică am putut gestiona crizele și efectele inflației. Există premise ca până la finalul anului inflația să scadă sub două cifre, România e țara din Europa cu a treia cea mai mare creștere economică.

(…) Astăzi ar fi trebuit să îmi depun mandatul, în condiţii în care situaţia se menţinea la un anumit echilibru. (…) Am avut discuții în coaliție și am convenit ca până la soluționarea acestei probleme (greva profesorilor – n.r.) să nu îmi depun mandatul și să îmi asum în continuarea responsabilitatea funcției de premier”

Viitorul premier, Marcel Ciolacu, a declarant că el consideră decizia de amânare a rotativei ca fiind corectă și că își asumă împreună rezolvarea grevei profesorilor.

„Trebuie să avem echilibrul de a găsi momentele cele mai prielnice și împreună ne-am asumat că prioritatea nr 1 sunt profesorii și sistemul de sănătate”, a declarant Ciolacu.

Liderul UDMR Kelemen Hunor a vorbit despre criza provocată de greva profesorilor și a promis și el responsabilitate din partea guvernanților. Nu s-a exprimat în sensul în care UDMR pierde ministere, vor mai rămâne la guvernare sau vor trece în opoziție.

„Aseară am decis împreună să continuăm în această formulă, cu Nicolae Ciucă premier şi să dăm răspuns aşa cum doreşte societatea şi aşa cum ne-am asumat în programul de guvernare”, a spus Hunor.

Sindicatele au respins oferta cu vouchere a Guvernului și continuă greva

Reamintim că peste 150.000 de cadre didactice și peste 70.000 de angajați din categoria personalului didactic auxiliar și nedidactic sunt în grevă generală de luni.

Peste 10.000 de cadre didactice au protestat joi în centrul Capitalei, inițial în Piața Victoriei, de unde au mers în marș până la Parlament, în cea de a patra zi a grevei generale.

Din fața Guvernului, liderii sindicali au anunțat că resping oferta Executivului, pe care o consideră jignitoare, spunând că profesorii nu au nevoie de vouchere, ci de salarii decente, astfel că greva generală continuă, la fel și protestele în stradă. Ei vorbesc și despre pericolul modificării calendarului examenelor naționale.

Ultima ofertă făcută sindicatelor din educație de către guvern a fost acordarea a 2.500 de lei pe card, bani care să fie dați în două tranșe - jumătate în iunie și jumătate în octombrie. Banii sunt din fonduri prin PNRR și ar trebui folosiți însă pentru cariera didactică. Oferta a fost respinsă de către sindicate, care au cerut majorarea salariilor cu 25%.

După o nouă întâlnire avută joi seară seară cu sindicatele din educație, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunțat din nou că majorările cerute vor fi făcute făcute doar prin viitoarea lege a salarizării.

Sindicatele din Educație s-au declarat deranjate de oferta guvernului și au anunțat că vor continua greva, iar marți vor organiza „protest uriaș” în fața Palatului Cotroceni.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22