Ciucă vrea ca pensia să nu depășească salariul, iar Ciolacu vrea majorarea diferențiată a pensiilor

L. G. | 02.11.2022

Premierul Ciucă a declarat miercuri că ordonanța privind reglementarea pensiilor speciale urmărește ca nicio pensie să nu fie mai mare decât salariul.

Pe aceeași temă

În ceea ce privește criteriul de vârstă pentru pensionare, se va urmări o „abordare graduală, fără să existe o decizie abruptă în acest sens”.

„Este foarte clar că trebuie să ne asumăm ca prin această ordonanță să producem acele corecții de disciplină financiară astfel încât pensiile să nu mai fie mai mari decât salariul”, a afirmat Ciucă, care a vizitat împreună cu Marcel Ciolacu uzina Iveco din Petrești, Dâmbovița.

În ceea ce privește criteriul de vârstă – care „a produs o anumită temere în sistem” – acest lucru se „va produce într-o abordare graduală, fără să existe o decizie abruptă în acest sens”.

În acest context, Ciucă a făcut apel la datoria de a „împărtăși” cu generația următoare „moștenirea” de care fiecare angajat beneficiază după ce a lucrat într-un sistem, „indiferent dacă este civil sau militar”:

„Fiecare dintre noi, când ajungem la o anumită vârstă, indiferent unde ne desfășurăm activitatea, ajungem la un anumit nivel de înțelepciune profesională și atunci avem această datorie, cel puțin de conștiință personală, astfel încât să dăm înapoi unui sistem care ne-a format și de la care am beneficiat de tot ceea ce am realizat în viață minimum de cunoștințe profesionale.

Într-un sistem, indiferent că este civil sau militar, trebuie să lăsăm după noi o moștenire, moștenirea nu poți să o lași decât împărtășind cu cei care fac parte din generația care urmează să ne ia locul mâine sau poimâine”.

Ciucă a evitat să înainteze orice cifră legată de majorarea pensiilor sau a salariilor până când nu există datele pentru viitorul buget.

Pentru Marcel Ciolacu, e important ca pensiile foarte mari să se majoreze cu un procent mai mic decât în cazul pensiilor cele mai mici.

„Mi se pare incorect să măresc o pensie de 18.000 cu 2.700 lei și o pensie până în 2000 de lei, nominal, cu foarte puțin, chiar dacă este același procent”, a spus el, adăugând că există „mai multe variante”, pe care nu a dorit însă să le detalieze.

În opinia sa, ordonanța pe energie „este prioritatea numărul unu” deoarece de aici se pornește cu construcția bugetului, urmată de ordonanța pentru pensiile speciale asumată ca jalon în PNRR.

„Este normal să știm ce economii facem de la pensiile speciale”, a spus Ciolacu, subliniind însă că „pensiile militarilor nu sunt pensii de serviciu, niciunde în lume, sunt pensii ocupaționale”

Ciucă: Ne dorim ca salariul minim să crească

Liderul PSD a mai declarat că, având în vedere că o treime dintre români sunt plătiți cu salariul minim pe economie, acesta trebuie majorat.

„Așa se face în orice economie dacă vrem să ne ținem plus valoarea în România și românii în România. Nu există altă abordare economică niciunde în lume”, a susținut el.

La rândul lui, premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, că guvernul își dorește să crească salariul minim, dar că până nu va exista o analiză pe bugetul de stat și pe cifre, acesta nu dorește să vorbească despre valoarea salariului minim.

„Calculul, în momentul de faţă, ţinând cont de cifrele pe care dumneavoastră le-aţi prezentat, noi încă nu am luat o decizie în acest sens, probabil nu sunt tocmai aliniate cu realitatea pentru că, atunci când vorbim de creşterea salariului minim, este vorba despre o limită de la care fiecare dintre cei care au angajaţi pot să îi remunereze”, a spus Nicolae Ciucă, la fabrica IVECO de camioane blindate din Petrești.

Întrebat dacă s-a renunţat la majorarea salariului minim la 3.000 de lei, premierul a spus că valoarea va depinde de cifrele care sunt reflectate în proiectul de buget. Nicolae Ciucă a declarat la Bruxelles că el și PNL susţin creşterea pensiilor şi a salariilor de la 1 ianuarie 2023 și că trebuie făcute o serie de calcule. Premierul a precizat că există o decizie a CE prin care 10% din fondurile de coeziune, pe exerciţiul financiar 2014-2020, pot fi folosite pentru a lua aceste măsuri.

În ceea ce privește prețul la energie, „dorim o reglementare parțială dacă nu totală astfel încât să fie sustenabil atât pentru populație cât și pentru economie”, a continuat Ciolacu, adăugând că „nu neapărat prețul mare la energie deranjează, cât fluctuația”.

În aceste condiții, „este evident că pe o perioadă determinată trebuie să luăm o decizie corectă și să venim cu un preț sustenabil și predictibil”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22