Ciucă: Vrem să protejăm consumatorul vulnerabil, instituţiile esenţiale, şcolile şi spitalele

Redactia | 17.01.2022

Premierul Nicolae Ciucă a declarat înainte de şedinţa coaliţiei că scopul principal este să protejeze consumatorul vulnerabil şi instituţiile esenţiale, iar economia românească să poată funcţiona.

Pe aceeași temă

„La nivelul Guvernului au fost analizate mai multe propuneri, care vor fi discutate în această seară, în coaliţie, aşa cum am specificat şi săptămâna trecută. Scopul principal este să protejăm consumatorul vulnerabil, să protejăm instituţiile esenţiale, şcolile şi spitalele şi de asemenea să luăm măsuri în aşa fel încât economia românească să poată funcţiona şi să nu fie afectată de impactul creşterilor de preţuri la energie şi gaze”, a spus premierul, la intrarea în şedinţa coaliţiei.

El a precizat că Guvernul a luat mămuri pentru ca instrumentele statului să poată să îşi desfăşoare activitatea şi să verifice toate companiile care furnizează energie electrică şi gaze şi care nu au respectat legea consumatorului vulnerabil.

„În felul acesta, activităţile s-au desfăşurat săptămâna trecută, astăzi şi vor continua să se desfăşoare, cu fermitate”, a mai spus şeful Executivului.

Despre scăderea TVA-ului la 5%, de la 1 februarie, aşa cum doreşte PSD-ul, Nicolae Ciucă a precizat că măsurile care au vizat perioada de după 31 martie au fost prezentate în sensul de a asigura continuitatea celor care deja produc efecte prin legea consumatorului vulnerabil, iar cele care vizează punerea în aplicare de la 1 februarie, se refereau la celelalte măsuri care pot fi luate pentru a diminua impactul creşterii preţurilor.

„Urmează să discutăm toate aceste elemente, astăzi, şi după ce se finalizează şedinţa, vom ieşi la declaraţii”, a mai spus premierul.

La rândului său, preşedintele PNL, Florin Cîţu a afirmat, luni, la intrarea în şedinţa coaliţiei, că partidul va veni cu două propuneri simple:

  1. să se revină la preţul reglementat, pentru consumatorii casnici, pentru o perioadă de şase luni

  2. pentru IMM-uri, să se discute variante de compensare de la buget.

”PNL va avea două propuneri simple, pentru consumatorul casnic, există varianta de a ne întoarce pe o perioadă determinată, până în şase luni de zile (...)  la preţul reglementat, pentru consumatorul companii mici şi mijlocii şi restul de consumatori, putem să discutăm de variante de compensare de la buget”, a spus Cîţu.

 

Liderul PNL a venit la şedinţă împreună cu mai mulţi lideri din conducerea PNL, printre care Rareş Bogdan, Gheorghe Flutur, Lucian Bode, Dan Vîlceanu şi ministrul Energiei, Virgil Popescu.

 

Anterior acestei declaraţii, preşedintele PNL preciza, despre măsurile propuse de PSD pentru a-i ajuta pe consumatorii casnici şi din economie, în urma majorării facturilor la energie, că va susţine orice reduceri de taxe care se aplică unitar în toată economia şi că nu este de acord să se reducă TVA-ul doar pentru un anumit sector.

 

Liderul PNL a mai spus că, în opinia sa, de economist, prin astfel de măsuri ”nu vom face decât să creştem profiturile unor companii” şi că ”va fi foarte greu să vedem o scădere a preţurilor”.

Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a scris, luni, pe Facebook, că PSD a finalizat astăzi pachetul de măsuri care poate stopa creşterea facturilor la energie şi gaze, şi a redus, astfel, nivelul plafonării tarifelor, a dublat volumele lunare de consum şi a scăzut TVA de la 19 la 5%.

 

„Vom prezenta aceste măsuri în scurt timp, în şedinţa Coaliţiei, cu speranţa că partenerii noştri vor înţelege rapid că soluţiile PSD sunt simple, eficiente şi cu un impact minim asupra bugetului. Românii aşteaptă de la noi responsabilitate, nu certuri sterile şi ieşiri filosofico-inutile pe la televizor”, mai spune Ciolacu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22