Pe aceeași temă
Sub titlul ”Scoateți calul troian din Comisia de la Veneția!”, grupul Reset cere premierului Ludovic Orban, să transmită Comisiei de la Veneția un memorandum de retragere a încrederii statului în Tudorel Toader, adică să-i fie retras fostului ministru al Justiției calitatea de membru al Comisiei.
În perioada februarie-iulie 2019, grupul Reset a purtat o corespondență cu Comisia, în care a întrebat, printre altele, ce măsuri poate lua aceasta în cazul în care unul dintre membrii săi care acționează contrar Statutului, principiilor și recomandărilor sale exprese poate fi exclus/revocat din cadrul Comisiei.
Comisia a răspuns că sarcina numirii și retragerii unui membru aparține statului membru, în acest caz guvernului României.
”Cum acest lucru nu a fost posibil în timpul guvernelor PSD, ne exprimăm speranța că noul guvern va încerca prin toate instrumentele de care dispune să readucă România la nivelul de credibilitate și conformitate cu recomandările partenerilor săi”, se spune în mesajul Reset adresat premierului Orban.
Reprezentantii Reset Iasi argumentează că activitatea lui Tudorel Toader la conducerea Ministerului Justiției (23 februarie 2017 - 24 aprilie 2019) a fost în "totală contradicție cu principiile, valorile, statutul și chiar recomandările Comisiei de la Veneția”.
Retragerea lui Tudorel Toader din Comisia de la Veneția ar putea fi făcută chiar în decembrie, când are loc ultima reuniune anuală a Comisiei, mai spun cei de la Reset.
În decembrie are loc una dintre cele patru reuniuni anuale ale Comisiei de la Veneția, în cadrul căreia ar putea avea loc și dezbaterea asupra înlocuirii lui Toader, pentru că schimbarea este îndeobște dificilă. În procedurile de schimbare a unui membru, care este numit pe patru ani, se arată că „poate fi înlocuit dacă și-a înaintat demisia sau în cazul în care Comisia semnalează că membrul în cauză nu mai este disponibil sau calificat să-și exercite atribuțiile”.
***
”Reset este grupul civic din Iași care a luat naștere în contextul protestelor desfășurate pe parcursul anului 2017, după infama OUG13. Este un grup care a ales să se implice in schimbarea modului în care cetățenii României se raportează la instituțiile statului român, prin conștientizarea rolului lor de cetățeni activi atunci când le sunt lezate sau chiar încălcate drepturile, libertățile sau demnitatea”, spun cei de la Reset într-un autoportret pe care și l-au făcut pe pagina lor de Facebook.