Pe aceeași temă
Consilierii judeteni au aprobat in unanimitate un proiect de hotarare initiat de presedintele Consiliului Judetean Constanta, Marius Horia Tutuianu, pentru promovarea de catre judetul Constanta a unei actiuni civile pentru recuperarea prejudiciului cauzat prin savarsirea unor infractiuni impotriva persoanelor a caror vinovatie se va constata definitiv in dosarul penal aflat pe rolul Curtii de Apel Bucuresti, in care a fost judecat Nicusor Constantinescu, fost presedinte al Consiliului Judetean, alaturi de mai multi fosti functionari din cadrul CJC, informeaza News.ro.
Marius Horia Tutuianu a afirmat ca a fost luata aceasta decizie deoarece Consiliul Judetean nu s-a constituit parte civila in cadrul procesului penal.
Secretarul Consiliului Judetean Constanta, Mariana Belu, a explicat in cadrul sedintei de ce nu s-a constituit CJC parte civila in cadrul procesului penal.
"In 2014, in cursul urmaririi penale, DNA Constanta a solicitat daca ne constituim parte civila. Intrucat, potrivit Codului de Procedura Penala, a te constitui parte civila se face pe baza unei expertize, a unei evaluari temeinic justiticate, noi nu aveam aceasta expertiza, si nici timpul necesar de a o face deoarece constituirea ca parte civila se poate face pana la sesizarea instantei de judecata, pana la inceperea cercetarii judecatoresti sau daca nu s-a facut pana la acest moment procesual se poate face pe calea unei actiuni civile in momentului in care se solutioneaza dosarul penal si se constata definitiv si irevocabil care este valoarea prejudiciului. CJC a optat pentru a doua varianta", a afirmat Mariana Belu.
Actiunea civila va fi facuta dupa ce va exista o hotarare definitiva in acest dosar, in prezent existand o hotarare a primei instante, si anume Curtea de Apel Bucuresti. De asemenea, cuantumul prejudiciului urmeaza sa fie stabilit tot dupa pronuntarea unei solutii definitive.
Fostul presedinte al Consiliului Judetean Constanta Nicusor Constantinescu a fost condamnat, la sfarsitul lunii iulie, de Curtea de Apel Bucuresti, la 15 ani de inchisoare pentru abuz in serviciu in dosarul in care este acuzat ca a platit 30 de milioane de lei din bugetul CJ pentru plantarea de perdele forestiere si pentru alte proiecte care nu s-au realizat.
In acest dosar au mai fost condamnati Victor Aurelian Coman si Daniel Dan Popa, administratori al SC Rom Coman SRL, ambii primind noua ani si opt luni de inchisoare.
Adrian George Gambuteanu, fost director general al Regiei Autonome Judetene de Drumuri si Poduri (RAJDP) Constanta, a primit o pedeapsa de sase ani si patru luni de inchisoare, iar Costica Zelca, administrator al SC Stop SRL, a fost condamnat la cinci ani de inchisoare.
Titi Cenusa, fost arhitect sef al CJ Constanta, si Lucian Simion au primit o pedeapsa de cate patru ani si zece luni de inchisoare.
Felicia Taicutu, fost director general al Directiei Economico-Financiare din CJ Constanta, Constantin Vladuca, Gica Ene, fost inginer silvic la RAJDP Constanta, notarul public Ruxandra Luminita Darie, Florin Georgel Onescu, fost primar al comunei Lipnita, judetul Constanta, si Nela Geileanu, fost secretar al comunei Lipnita, au primit pedepse de cate trei ani de inchisoare cu suspendare.
Pedepse de doi ani de inchisoare cu suspendare au primit Ionut Titimeaua, fost director general al Directiei Administratie Publica si Juridica din CJ Constanta, Tudorel Parvu si Bogdan Teoniu Gavrila Dima, ambii fosti directori generali ai Directiei Buget Finante din CJ Constanta.
In cazul Regiei Autonome Judetene de Drumuri si Poduri Constanta, instanta a dispus condamnarea la 300 de zile de amenda penala, in cuantum de 1.000 de lei pe zi, totalizand 300.000 de lei. Instanta a mai dispus supravegherea judiciara a RAJDP Constanta pe o perioada de trei ani, prin mandatar judiciar desemnat de Ministerul Finantelor.
Societatea Rom Coman SRL a fost condamnata la 300 de zile amenda penala in cuantum de 500 lei pe zi, totalizand 150.000 de lei, iar ca pedeapsa complementara, instanta a dispus dizolvarea firmei.
Societatea Stop SRL a primit o amenda penala de 300 de zile in cuantum de 2.000 de lei pe zi, totalizand 600.000 de lei. Firma trebuie sa publice hotararea de condamnare, prin intermediul postului de televiziune TV Neptun si printr-un post national de televiziune, in numar de cinci aparitii in cazul fiecaruia din cele doua posturi, cu o frecventa de cel mult o aparitie pe saptamana.
Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au luat act ca persoana vatamata Consiliul Judetean Constanta nu s-a constituit parte civila in cauza.
Decizia nu este definitiva si poate fi contestata de inculpati si de procurori la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
In noiembrie 2014, procurorii DNA l-au trimis in judecata pe Nicusor Constantinescu, alaturi de alti zece functionari publici locali, toti fiind acuzati ca au constituit un grup infractional organizat prin care au cauzat un prejudiciu de peste 30 de milioane de lei Consiliului Judetean Constanta si un prejudiciu de 1,3 milioane de lei statului roman, in perioada 2010 - 24 martie 2014. Prejudiciul cauzat CJ Constanta provine din plati facute de Constantinescu pentru mai multe proiecte realizate doar "pe hartie", constand in special in lucrari de impadurire.
Fostul presedinte al Consiliului Judetean Constanta a fost condamnat definitiv, in 29 iunie, de Curtea de Apel Constanta, la cinci ani de inchisoare cu executare in dosarul Centrului Militar Zonal.
Intr-un alt dosar, in 27 iunie, Nicusor Constantinescu a fost condamnat de Tribunalul Bucuresti la sase ani de inchisoare cu executare, pentru abuz in serviciu privind refuzul aprobarii construirii unui parc eolian. Decizia nu este definitiva, contestatia urmand sa se judece la Curtea de Apel Bucuresti.