CJ Teleorman spune de ce nu a recuperat prejudiciul TelDrum: a plătit Guvernul Ponta. Adică noi!

Dora Vulcan | 12.12.2017

Consiliul Judetean Teleorman recunoaste oficial acum de ce nici măcar nu a încercat să recupereze pierderile in urma corectiilor financiare de 25% din lucrarile efectuate de firma Tel Drum, in 2009-2011, decise de Comisia Europeana in cazul unor nereguli: a plătit guvernul Ponta. Din banii noștri.

Pe aceeași temă

 

 

 Motivul este ca penalitatile pentru lucarile din mandatul lui Liviu Dragnea la sefia CJ Telelorman au fost platite din bugetul de stat, printr-o ordonanta a Guvernului Ponta din anul 2013, initiata de Ministerul Dezvoltarii Regionale, condus de acelasi Liviu Dragnea, ca ministru, scrie Hotnews.ro. 

 

Este vorba de reabilitarea DJ 506 Cervenia-Vitanesti-Babaita-km 17+400-km 58+000 cod SMIS 1124, al caror beneficiar este Consiliul Judetean Teleorman. Valoarea totala: 65.100.594,91 lei, din care buget eligibil din foncuri europene 52.105.690,38 lei.

 

In anul 2009, cand Liviu Dragnea era presedintele CJ Teleorman, aceasta lucrare a fost atribuita companiei de constructii Tel Drum, intr-un proiect european in cadrul programului Operational Regional (POR) 2007-2013, program aflat sub autoritatea Ministerului Dezvoltarii Regional, condus atunci de Elena Udrea (PD-L la vremea respectiva). In prezent, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie il acuza pe Liviu Dragnea ca el ar fi controlat de fapt firma care a lucrat pentru CJ Telelorman pe bani europeni. In schimb, Dragnea neaga ca ar fi avut legaturi cu Tel Drum.

 

In anul 2012, Comisia Europeana a facut un audit in urma caruia a decis ca au existat nereguli in contract si a aplicat o corectie financiara de 25%, adica in jur de 2,8 milioane de euro.

 

Pe procedura normala, Ministerul Dezvoltarii Regionale urma sa se indrepte impotriva CJ Teleorman, sa recupereze banii si sa plateasca mai departe Comisiei Europene penalitatea imputata.

 

S-a ajuns insa in instanta, unde CJ Teleorman, considerand ca nu are nicio vina in acest proiect, a cerut anularea corectiei. CJ Teleorman, reprezentata de presedintele sau, Liviu Dragnea, avea calitate de reclamant, iar parati erau Ministerul Dezvoltarii (Comisia de solutionare a contestatiilor la fondurile europene) si Curtea de Conturi.

 

Judecata a ajuns la Curtea de Apel Bucuresti, pana in anul 2013, cand deja Liviu Dragnea nu mai era reclamant ci ajunsese deja de partea paratilor, fiind ministru al Dezvoltarii, in guvernarea Ponta.

 

Asa se face ca in anul 2013, Guvernul Ponta emite Ordonanta 14/2013, privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare pentru suportarea de la bugetul de stat a sumelor aferente corectiilor financiare aplicate pentru abaterile de la conformitatea cu legislatia din domeniul achizitiilor publice. OG 14/2013 a fost iniíata de Ministerul dezvoltarii sub conducerea lui Dragnea si adoptata de Guvern sub semnatura premieirului Ponta, insa de contrasemnat a contrasemnat Sevil Shhaideh, secretar de stat in minister, la vremea respectiva. Sevil avea sa fie propusa premier de Dragnea in 2016, dupa alegerile parlamentare castigate de PSD. In cele din urma presedintele Iohannis a respins-o, iar Dragnea a propulsat-o pe mai vechiul lui post, de vicepremier si ministru al Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene. In cele din urma, Sevil a demisionat si de aici, in urma unor investigatii ale DNA in dosarul insulei Belina, in care este implicat acelasi Dragnea.

 

Prin acest act, Guvernul a decis practic sa plateasca de la bugetul de stat inclusiv corectia financiara de 2,8 milioane de euro din proiectul european realizat prin contractul dintre CJ Teleorman si firma Tel Drum.

 

HotNews.ro a intrebat oficial, zilele trecute, Consiliul Judetean Teleorman daca au fost efectuate demersuri legale pentru ca penalizarile de 2,8 milioane de euro sa fie imputate responsabililor, ci nu contribuabililor la bugetul de statCJ Teleorman a raspuns, marti, oficial ca nu a mai fost nevoie sa se recupereze pierderile din proiect, pentru ca acestea au fost platite de Guvern din bugetul de stat, adica din banii contribuabililor.

 

''Va aducem la cunostinta ca prin Sentinta nr. 2824 din data de 22.10.2014, actiunea Unitatii Administrativ Teritoriale Judetul Teleorman prin Consiliul Judetean Teleorman, a fost respinsa ca lipsita de interes, prin aplicarea OG 14/2013. Prin OG 14/2013 s-a reglementat suportarea de la bugetul de stat, la nivel national, a sumelor aferente corectiilor financiare aplicate pentru abaterile de la conformitatea cu legislatia din domeniul achizitiilor publice. In consecinta, suma aferenta corectiei nu a fost platita de la bugetul judetului, ci de catre MDRAP'' - a raspuns CJ Teleorman.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22