CJUE sesizată din nou de judecătorii români împotriva secției de anchetare a magistraților

Redactia | 18.02.2019

CJUE este sesizată din nou de o instanță din România care cere să afle dacă înființarea secției de anchetare a magistraților respectă dreptul european și dacă CCR poate decide în dauna dreptului comunitar.

Pe aceeași temă

Este a treia sesizare a Curții Europene de Justiție făcută de o instanță din România și prima în care sesizarea CJUE e pusă în discuție într-un complet care judecă în materie penală, scrie Ziare.com.

Alte două instanțe au sesizat până acum CJUE: Tribunalul Olt și Curtea de Apel Pitești, care au trimis instanței europene solicitări legate de clarificarea rolului MCV. Toate sesizările privesc, însă, rolul și legalitatea înființării secției de anchetare a magistraților și modul în care a fost numită conducerea sa: prin OUG, cu transfer de la Inspecția Judiciară, brațul armat al puterii politice.

Minuta Curtii de Apel Bucuresti:

In baza art 19 art 3 lit b TUE (Tratatul privind functionarea Uniunii Europene- n.red.) raportat la 267 TFUE (Tratatul privind functionarea Uniunii Europene -n.red.), Curtea de Apel Bucuresti sesizeaza Curtea de Justitie a Uniunii Europene cu cererea de pronuntare a unei hotarari preliminare cu privire la urmatoarele intrebari:

1. Mecanismul de cooperare si de verificare (MCV) instituit potrivit Deciziei 2006/928/CE a Comisiei Europene din 13 decembrie 2006 si cerintele formulate in rapoartele intocmite in cadrul acestui Mecanism au caracter obligatoriu pentru statul roman?

2. Art 67 alin 1 TFUE, art 2 teza 1 TUE si art 9 teza 1 TUE se opun unei reglementari interne care sa instituie o sectie de procuratura care sa aiba competenta exclusiva de a ancheta orice tip de infractiune savarsita de judecatori sau procurori?

3. Principiul suprematiei dreptului european, asa cum a fost acesta consfintit prin Hotararea Costa impotriva ENEL din data de 15 iulie 1964 si prin jurisprudenta ulterioara constanta a CJUE, se opune unei reglementari interne care sa permita unei institutii politico-jursdictionale, precum Curtea Constitutionala a Romaniei, sa infranga prin decizii nesupuse vreunei cai de atac, principiul mentionat anterior?

Solicita Curtii de Justitie a Uniunii Europene aplicarea procedurii preliminare de urgenta pentru intrebarea nr 2 si in subsidiar aplicarea procedurii preliminare accelerate pentru toate intrebarile formulate.

"In baza art 23 din Statutul CJUE rap la art 2 alin 2 si 3 teza finala din L 340/2009 dispune suspendarea cauzei . Pronuntata in camera de consiliu azi 15 februarie 2019", este minuta Curtii de Apel Bucuresti.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22