Clasa pregatitoare, blocata de server-ul ARNIEC al Ministerului Educatiei. Baba: Am declansat o ancheta interna

Fara Autor | 05.03.2012

Softul Ministerului Educatiei pe care erau stocate datele necesare inscrierii copiilor in clasa 0 si a I- a s-a blocat, luni dimineata, pentru cateva ore, timp in care parintilor li s-a spus sa revina dupa-amaiza, in contextul in care programul informatic al MECTS este dezvoltat de SIVECO, acelasi dezvoltator si al soft-ului SIUI al CNAS.

Pe aceeași temă

Softul Ministerului Educatiei pe care erau stocate datele necesare inscrierii copiilor in clasa 0 si a I- a s-a blocat, luni dimineata, pentru cateva ore, timp in care parintilor li s-a spus sa revina dupa-amaiza, in contextul in care programul informatic al MECTS este dezvoltat de SIVECO, acelasi dezvoltator si al soft-ului SIUI al CNAS.


Catalin Baba: Ne cerem scuze pentru problemele si deranjul produse parintilor. Am declansat o ancheta interna

Ministrul Educatiei, Catalin Baba, a declarat, luni, ca a dispus declansarea unei anchete privind problemele aparute la hardware, precizand ca acestea nu au tinut de softul de inscriere al copiilor in clasa pregatitoare.

"Ne cerem scuze pentru deranjul si problemele pe care ministerul le-a produs parintilor. Tehnic, In timpul noptii au fost doua caderi de tensiune la 2 si la 4 noaptea care au dus la blocarea serverului si a fost nevoie ca Intreg programul sa fie trecut pe un alt server. Problema a fost rezolvata si a fost reluat procesul de Inscriere", a declarat Baba, de la Ministerul Educatiei.

Catalin Baba a explicat ca blocarea serverului de inscriere in clasa pregatitoare a viitorilor elevi a fost o problema cauzata de caderile succesive de tensiune care au avut loc in timpul noptii astfel incat "hardul s-a spart".

Ministrul a precizat ca a dispus o ancheta la nivelul tuturor structurilor Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS) si la agentia ROEDU, care administreaza partea de IT.

El a mai spus ca daca se va stabili ca problemele au aparut din cauza caderilor de tensiune, nimeni nu va fi sanctionat, Insa In cazul unei neglijente in serviciu, se vor lua masuri administrative.


Caderi de milioane

Softul Ministerului Educatiei pentru inscrierea copiilor in clasele pregatitoare a fost dezvoltat si implementat fara sa se primeasca bani, de catre firma Siveco, a declarat, luni, Anca Crahmaliuc, director de marketing si comunicare al Siveco.

Siveco a dezvoltat aceasta aplicatie in baza experientei in realizarea Sistemul Educational Informatizat (SEI), controversatul proiect in valoare de sute de milioane de euro, si a implementat programul pe hardware-ul Ministerului Educatiei (MECTS).

Purtatorul de cuvant al ministerului, Tudorel Urianu, a declarat pentru HotNews.ro, ca este vorba de o defectiune la serverul pe care sunt stocate datele, afectat de doua pene de curent succesive, nu de probleme cu softul.

"Este vorba de o intarziere de o ora, o ora si jumatate, ceea ce nu poate fi un pericol pentru procesul de inscriere", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului Educatiei, Tudorel Urianu.

Serverul MECTS se afla la ARNIEC (Agentia pentru administrarea retelei nationale informatice a educatiei si cercetarii), a carei cheltuieli de finantare sunt acoperite si de anumite subventii din bugetul statului.

ARNIEC este institutia care administreaza reteaua de stat RoEduNet si care a cumparat, in 2011, doua autoturisme Volkswagen Tiguan, in valoare de 140.000 de lei (33.000 de euro) fiecare, din fonduri europene, pentru a parcurge "mai bine de 300-400.000 de km, in 42 de localitati din tara".

In schimb, multi parinti au mers chiar si pe jos, luni dimineata, la scoli pentru a-si inscrie copiii in grupa pregatitoare, dar nu au putut face acest lucru, pentru ca softul nu era functional in conditiile in care inscrierea se face pana la ora 16.00 si sunt peste 18.500 de copii, numai la nivelul Bucurestiului, care trebuiesc integrati in clasa pregatitoare sau clasa a I-a.

 

Mihail Hardau: O comanda din afara pentru cei din interior

Presedintele Comisiei pentru invatamant Mihail Hardau considera ca problemele aparute la serverul pentru inscrierile la clasa I-a si clasa pregatitoare sunt "o comanda din afara sistemului pentru cei care lucreaza in interior".

"In anumite momente cheie se lucreaza pentru a se perturba activitatea ministerului. Eu i-as da afara pe toti cei care au fost responsabili cu sistemul informational. Partea interesanta este ca aceste chestiuni tehnice apar in momente cheie. Problemele sunt din interiorul sistemului. Este o comanda din afara sistemului pentru cei care lucreaza in interior. In locul ministrului i-as da afara pe toti cei care sunt acolo", a declarat Hardau, citat de Agerpres.

Hardau a explicat ca pe vremea in care conducea ministerul Educatiei se intrerupea curentul in institutie "in momentele cele mai importante".

"Cand era momentul mai drag se intrerupea curentul in MECTS. A trebuit sa introducem in cadrul sistemului de asigurarea transmisiilor documentelor la nivelul tarii un generator propriu care sa asigure independenta. MECTS a cheltuit o suma consistenta de bani pentru realizarea acestui sistem autonom", a declarat Hardau.
 


O greseala impardonabila

Secretarul general al FSLI, Liviu Pop, consideră că ministrul Educaţiei ar trebui să-i penalizeze pe cei responsabili de blocarea softului folosit pentru înscrierea în clasa pregătitoare, subliniind că aceasta este o "greşeală impardonabilă".

"Aceasta este încă o dovadă în plus că Ministerul Educaţiei nu a pregătit această clasă zero. Aşteptăm ca ministrul să ia o măsură de curăţenie pentru cei responsabili, să-i penalizeze, să-i dea afară, pentru că aceasta este o greşeală impardonabilă care se petrece în prima zi de înscriere", a spus Liviu Pop, citat de Mediafax.

Potrivit liderului sindical, peste 400.000 de părinţi aşteaptă înscrierile pe o aplicaţie care nu merge. Pentru aceşti părinţi este o bătaie de joc, în opinia lui Liviu Pop, ţinând cont că în  mediul rural cei care vor să-şi înscrie copii merg chiar şi zeci de kilometri până la şcoală, astfel că vor trebui să se întoarcă în zilele următoare.

Prima etapă a înscrierilor în clasa pregătitoare şi clasa I a început luni, până în 16 martie fiind aşteptaţi părinţii care vor să-şi înscrie copiii în şcolile din circumscripţia la care au fost arondaţi.

Majoritatea elevilor de la clasa pregătitoare vor învăţa în şcoli, în spaţii special destinate acestora, cu mobilier şi materiale didactice adaptate vârstei lor, potrivit Mediafax.

Dacă vor fi şcoli în care spaţiul nu permite, dar există grădiniţe arondate acestora, copiii vor rămâne pentru clasa pregătitoare în clădirea grădiniţei. Autorităţile spun însă că aceste situaţii vor fi rare, se vor întâlni în unele locuri din mediul rural, unde clădirile şcolilor primare şi ale grădiniţei sunt fie aceleaşi, fie una lângă alta.

Sala de clasă din şcoală va fi adaptată vârstei copiilor, în aşa fel încât să permită învăţarea prin joc şi pregătirea pentru clasa I, utilizând resurse de învăţare adecvate.

În clasa pregătitoare, copilul nu va da niciun test de evaluare şi nu va primi nici note şi nici calificative. Este posibil ca, pe parcursul anului şcolar, cadrul didactic să utilizeze modalităţi de încurajare şi de recompensare specifice vârstei, de exemplu buline de diferite culori.

Copiii vor învăţa prin metode adecvate vârstei lor ceea ce le este necesar pentru a face faţă cu succes clasei I.

Evaluarea copilului se va face la sfârşitul anului şcolar sub forma unui raport scris întocmit de învăţător. Din acest raport, părinţii vor putea afla care este gradul dezvoltării fizice şi psiho-intelectuale, a limbajului şi a comunicării, precum şi a dezvoltării capacităţilor de învăţare şi a atitudinilor faţă de învăţare ale copilului.

Acest raport va fi întocmit pe baza observării sistematice de către cadrul didactic a progresului elevului, pe tot parcursul anului şcolar. Rolul raportului este să stabilească priorităţile pentru copil în clasa I.

Cadrele didactice care vor preda la clasa pregătitoare vor fi formate începând cu luna mai. Copiii care vor fi preluaţi de un cadru didactic la clasa pregătitoare vor rămâne cu acesta până la sfârşitul clasei a IV.

Aproximativ 30% dintre copiii unei generaţii de şase ani, adică peste 65.000, sunt şi în prezent şi au fost şi în anii trecuţi cuprinşi în şcoli.

Din cauza prevederilor vechii legi, peste 20.000 dintre copiii de şase ani nu se află nici la grădiniţă, nici la clasa I. În 2006-2007 erau 230.000 de copii, iar în 2012-2013 ar putea fi undeva la 200.000 de copii.
 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22