Pe aceeași temă
„Discutiile sunt sa avem niste documente care sunt mutual recunoscute, iar cuvintele-cheie trebuie sa fie si in engleza, cuvinte precum „pozitiv", „negativ", de exemplu. In zona aceasta este discutia, pentru recunoasterea bilaterala a acestor documente. Decizia finala o vom lua intr-o sedinta de Guvern, dar aceasta este directia in care vom merge", a spus Nasui, in cadrul unor declaratii de presa comune cu ministrul grec al Turismului, Charis Theocharis, la finalul intalnirii.
Grecia isi redeschide sectorul turistic in luna mai. Ce conditii trebuie sa intruneasca turistii pentru o vacanta in tara elena
Nasui a precizat ca scopul Guvernului este, in primul rand, sanatatea oamenilor, in al doilea rand sa continue vaccinarea si, in al treilea rand, deschiderea granitelor.
„Nu vorbim doar despre persoanele vaccinate, ci de trei categorii de documente pe care am putea sa ni le recunoastem reciproc pana ce UE aproba certificatul digital. Vorbim despre testul negativ de Covid, deci persoane care nu au boala, care nu prezinta risc, vorbim despre persoane care au testul de anticorpi pozitiv, adica au trecut deja prin boala si s-au imunizat in mod natural, si vorbim, evident, si despre persoane care s-au vaccinat", a precizat ministrul roman.
El a mai spus ca a avut discutii similare si cu reprezentantii altor tari, mentionand Israelul.
La randul sau, ministrul grec, Charis Theocharis, a afirmat dupa intalnirea cu Nasui ca Grecia isi doreste sa primeasca turistii romani cat mai repede si ca cele doua Guverne sunt deschise sa recunoasca reciproc aceste documente cu care turistii vor putea calatori.
"In acest moment exista restrictii pentru straini, dar foarte curand, zilele urmatoare, vom ridica aceste restrictii pentru cei vaccinati. A doua faza va fi in aprilie, iar in 14 mai va fi a treia faza", a spus reprezentantul Guvernului elen.
Intrebat daca statul grec va recunoaste certificatul eliberat de autoritatile romane, pana ce UE va aproba unul universal, el a raspuns: "Sigur ca da, acesta a fost si scopul vizitei mele in Bucuresti, a fost subiectul discutiilor, cum sa o facem, sa aflam de la Guvernul roman cum o vom face. Noi vom oferi toate detaliile catre partea romana, astfel incat sa putem face acest lucru".
"Ambele tari sustin initiativa UE de a exista acest certificat digital, iar intre timp suntem deschisi sa discutam bilateral detaliile tehnice, pentru ca toti cei care doresc sa poata veni in Grecia, fara griji, fara cozi, fara intrebari cum vor putea face asta sau nu. Deci suntem aici sa ne aratam deschiderea ca toata lumea este binevenita, suntem aici sa rezolvam probleme si sa discutam ce sa facem pe termen lung, cum putem face ca sectoarele private ale celor doua tari sa coopereze mai mult, in special in zone unde avem legaturi stranse, precum manastirile, bisericile", a continuat oficialul de la Atena.