Călin Farcaș, 29 ani, a murit așteptând aprobarea statului pentru transplant de plămâni

Dora Vulcan | 03.07.2018

Călin Farcaș, tânărul de 29 de ani pentru a cărui salvare s-au mobilizat sute de oameni, a murit, marți. Tânărul a așteptat mai bine de doi ani un transplant de plămâni și, deși reușise să strângă cei 200.000 de euro pentru operație, statul român l-a împiedicat să se salveze.

Pe aceeași temă

 

 

Tânărul de 29 de ani a aşteptat doi ani un transplant de plămân care nu a putut avea loc deoarece ţara noastră nu şi-a mai prelungit înţelegerea cu Eurotransplant, instituția prin care se făceau operaţii la Viena. În lipsa unui acord, pentru Călin nu a fost disponibilă nici varianta unei operaţii plătite, deşi strânsese cei 200.000 de euro, transmite Digi 24.   

 

În România, spitalul Sfânta Maria din Bucureşti are acreditare pentru transplant de plămâni din 2016, însă prima intervenţie de acest fel a fost făcută abia la finalul lunii aprilie 2018.

 

„Sperăm să fie un pas important pentru țara noastră, pentru că prin acest transplant care s-a facut, pur și simplu, s-a arătat ca se poate. Și se putea mai demult”, spunea Călin în urmă cu două luni.

 

Birocrația și timpii mari de așteptare la care l-a condamnat statul român i-au fost fatale lui Călin.

 

Calvarul lui Călin Farcaș a început în urmă cu trei ani, când s-a îmbolnăvit. Acum trei ani eram o persoană perfect normală, aveam un loc de muncă. Nu aveam nici cea mai mică idee că în doi ani voi fi pus pe butuci de această boală”, povestea tânărul. Imobilizat într-un scaun cu rotile, el a vrut să tragă un semnal de alarmă și să le arate autorităților că lipsa de acțiune din partea lor poate fi periculoasă pentru cei care se ajung într-o situație asemănătoare cu a lui.

 

„Nu mă simt prea bine și am tras de mine pentru a ajunge aici. Am făcut-o pentru că împreună trebuie să tragem un semnal de alarmă față de starea sistemului nostru de sănătate, care, mulți ani a fost căpușat și a ajuns în acest stadiu. Cerem două lucruri simple, garantate prin Constituția României: dreptul la viață și dreptul la sănătate. Acum, în această situație sunt eu. Mânie poate fi oricine în locul meu. Acesta este crudul adevăr, deși nu mi-aș dori ca cineva să treacă prin ce trec eu”, spunea Călin Farcas.

 

Tânărul a încercat în zadar să găseasca o clinică din străinătate unde să se poată opera. Astfel, deși avea toată suma de bani necesară pentru intervenția complicată, Călin Farcaș nu a avut unde să meargă.

 

 

 

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, nu a putut spune de ce Călin nu a putut face transplantul în străinătate

 

 

„Sunt mâhnită că acest băiat a decedat. E foarte trist. Răspunsul la întrebarea de ce a murit e cam imposibil de dat, dar vă pot da detalii legate de acest aspect. România are un protocol valabil cu Eurotransplant. România chiar a cedat doi plămâni Eurotransplant, pentru că nu erau compatibili cu pacienții înscriși pe listele din România.

 

Avem un ordin care spune că pacienții care nu pot fi transplantați din cauze de complicații pot fi transplantați în străinătate. Din informațiile pe care le am, Farcaș a fost evaluat la Spitalul Sfânta Maria și i s-a dat acceptul de transplant în străinătate”, a declarat Pintea la Digi24.  

 

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în cazul lui Călin Farcaş. Potrivit unui comunicat al instituţiei, în cazul acesta este analizată încălcarea prevederilor din Constituţie privind dreptul la viaţă şi la ocrotirea sănătăţii. În România sunt în acest moment 35 de persoane care aşteaptă un transplant pulmonar.

 

 

 

 

 Vlad Voiculescu, după moartea lui Călin Farcaș: Curățenie de urgență în „viermuiala” de la Agenția de Transplant

 

 

Românii nu mai sunt primiți pentru transplant pulmonar la clinica AKH din Viena după scandalul declanșat de Narcis Copcă și Gabriela Firea în 2016, afirmă fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu, după moartea lui Călin Farcaș.  În plus, el adaugă că Ministerul Sănătății trebuie să facă curățenie de urgență în „viermuiala” de la Agenția Națională de Transplant.

 

Fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu a scris pe Facebook un mesaj dur după ce tânărul de 29 de ani a aşteptat doi ani un transplant de plămân care nu a putut avea loc deoarece ţara noastră nu şi-a mai prelungit înţelegerea cu Eurotransplant, instituția prin care se făceau operaţii la Viena. În lipsa unui acord, pentru Călin nu a fost disponibilă nici varianta unei operaţii plătite, deşi strânsese cei 200.000 de euro.

 

„Călin Farcaș a murit. Fiecare veste ca asta te lasă puțin fără aer. Pentru Călin s-au mobilizat sute de oameni să îi dea șansa la viață pe care statul i-o confiscase. Călin avea 29 de ani. Călin avea recomandare de transplant pulmonar.

 

Transplant pulmonar care la noi nu a fost posibil pentru că avem un centru la început de drum* iar la centrele mari din străinătate, românii nu mai sunt primiți. Mai precis, românii erau primiți la AKH Viena, dar nici acest lucru nu mai este posibil după scandalul declanșat de Narcis COPCĂ și Gabriela FIREA în 2016**.

 

Călin a fost respins de AKH nu datorită patologiei complexe ci pentru faptul că era român, și cu statul român există un anumit tip de "înțelegere". Ar putea fi numită la fel de bine și "neînțelegere".

 

Ministerul Sănătății are obligația să facă de urgență curățenie în viermuiala (cuib de vipere este prea mult) de la Agenția Națională de Transplant și să introducă România în Eurotransplant. Chiar dacă asta o să strice treburile câtorva infractori cu talent și titluri din transplantul românesc. Oamenii cinstiți - medici și pacienți - o să aibă de câștigat.

 

Astea sunt momentele care ne amintesc tuturor că să fii român înseamnă și să fii prizonier al incompetenței statului român și al nemerniciei reprezentanților lui.

 

Astea sunt momentele care ne amintesc tuturor că să fii român înseamnă să rămâi din ce în ce mai des fără aer.

 

Sau fără aer deloc... așa cum l-au lăsat pe Călin.

 

* Pe lângă faptul că este la început de drum, aici s-au investit peste 10 milioane de euro (când ungurii au investit 3), nu există un medic angajat (ci unul voluntar care dă fuga din Germania când e cazul), a fost acreditat în mod ilegal, etc.

 

** Scrisoarea de amenințare la adresa AKH și a medicilor Eurotransplant comandată de Narcis Copcă vorbește de la sine: https://bit.ly/2Nlm9GN”

 

 

 

 

 

Ultimul mesaj postat de Călin Farcaș: „Nu mai am putere să mă lupt și cu statul. Este extrem de frustrant și umilitor”

 

 

Călin Farcaș, tânărul care s-a stins din viață, la doar 29 de ani, după ce a așteptat mai bine de doi ani un transplant pulmonar, a postat vineri un mesaj în care își exprima dezamăgirea și frustrarea față de chinurile la care îl supuneau nu numai boala, ci și statul român.

 

 

„Cu greu reușesc să mă mai țin de la o zi la alta să supraviețuiesc, îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru fiecare zi pe care mi-o mai dă ca să mă pot bucura de ea. Nu mai am putere să mă lupt și cu statul, deșo singurul impediment pe care îl am este un acord cu o clinică din Europa să mă salveze. Este extrem de frustrant și umilitor prin ce sunt pus să trec, dacă eram membrul oricărui stat din Europa eram salvat până acum, nu mai era nevoie de atâta suferință și disperare. Nu doresc nimănui să treacă aproape zilnic razant pe lângă sfârșit”, scria Călin Farcaș vineri, potrivit unui mesaj publicat de Știrile ProTV.

 

Deși reușise să strângă cei 200.000 de euro care i-ar fi putut salva viața în străinătate, după o mobilizare exemplară a oamenilor care au donat pentru el, lui Călin i-au fost puse bețe în roate. Birocrația complicată, tergiversarea actelor și întârzierea nepermis de mare a procedurilor care i-ar fi permis să se opereze în străinătate i-au irosit puținul timp pe care Călin îl mai avea la dispoziție. El s-a stins din viață azi, după o luptă cu o boală extrem de rară: hipertensiune pulmonară.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22