CNA a decis prelungirea perioadei de consultări la proiectul de modificare a deciziei privind acordarea de licenţe

Fara Autor | 21.05.2013

Pe aceeași temă

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, marţi, la propunerea lui Lorand Turos, prelungirea perioadei de consultări şi repunere de amendamente la proiectul de modificare a deciziei CNA privind acordarea de licenţe, până la data de 4 iunie.

 

 

Membrii Consiliului au discutat, marţi, în prezenţa unor reprezentanţi ai Asociaţiei Române de Comunicaţii Audiovizuale (ARCA) şi ai Asociaţiei Radiourilor Locale şi Regionale (ARLR), amendamentele la proiectul de modificare a deciziei CNA privind acordarea de licenţe.

Proiectul prevede modificarea deciziei CNA nr.488/2010 care obligă printre altele toate radiourile să facă şase ore de program local în oraşele mari, o propunere ARCA de eliminare a articolului 18 din proiectul de modificare a deciziei stârnind dezbateri aprinse între membrii Consiliului.

Într-o şedinţă anterioară, reprezentanţii reţelelor naţionale au considerat că modificările propuse de CNA ar avantaja radiourile locale, spunând că ar fi o reglementare "protecţionistă". În replică, reprezentanţii unor radiouri locale au susţinut că modificările propuse de CNA ar echilibra actuala situaţie injustă faţă de radiourile care fac program local, dar sunt concurate neloial cu preţuri de dumping în pieţele locale de publicitate.

În şedinţa de marţi, Cristina Trepcea şi Valentin Jucan au solicitat propunerea de amendamente, în timp ce reprezentanţii Oficiului Juridic al CNA au susţinut că membrii Consiliului nu au dreptul la amendamente.
 

Monica Gubernat a afirmat că nu este de acord nici cu actualul şi nici cu vechiul text al deciziei.

Fostul preşedinte al CNA Răsvan Popescu a propus ca articolul 18, în noua formă, să fie supus votului, prin respingerea de către membrii Consiliului rămânând în vigoare vechiul text al deciziei.

"De ce nu apare propunerea ARCA de a elimina textul modificării deciziei la articolele 18 şi 19 şi păstrarea vechiului text de lege?", a întrebat Răsvan Popescu.
 

Laura Georgescu a susţinut poziţia Oficiului Juridic, aceea ca membrii CNA să nu propună amendamente, dar a afirmat că ar trebui ca aceştia să voteze un amendament al ARCA şi al altor asociaţii de a elimina articolul 18 din decizie.

Christian Mititelu a afirmat că o astfel de hotărâre ar fi un abuz, întregul demers al membrilor Consiliului de echilibrare a actualei situaţii din piaţă fiind astfel compromisă.
 

După o pauză de consultări, Consiliul a decis prelungirea perioadei de consultări şi repunerea amendamentelor la proiectul de modificare a deciziei CNA nr. 488/2010, până la data de 4 iunie.

Proiectul de decizie prevedea modificarea articolului 18, astfel: "(1) În cazul serviciilor de programe de radiodifuziune pe cale radioelectrică terestră, în localităţi cu o populaţie de peste 50.000 de locuitori, radiodifuzorii care au obţinut licenţe audiovizuale au obligaţia de a realiza şi difuza zilnic un program local în sensul prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. a), în intervalul orar 6,00 - 24,00, de minimum şase ore.

În cazul serviciilor de programe de radiodifuziune pe cale radioelectrică terestră, în localităţi cu o populaţie de sub 50.000 de locuitori, radiodifuzorii care au obţinut licenţe audiovizuale au obligaţia de a realiza şi difuza zilnic un program local în sensul prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. a), în intervalul orar 6,00 - 24,00, de minimum două ore.

Prin excepţie de la aceste prevederi, serviciile tematice de programe, de tip religios, sportiv, cultural, cele dedicate copiilor, consacrate ca atare prin licenţă audiovizuală, precum şi posturile străine licenţiate şi în România nu au obligaţia de a realiza şi difuza program local. Programul retransmis nu poate fi întrerupt pentru a insera publicitate difuzată local".

Sursa: AGERPRRES

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22