CNA adopta raportul de activitate pe 2014. Parlamentul dezbate un proiect pe baza caruia respingerea raportului ar atrage DEMITEREA presedintelui CNA

P.c. | 07.04.2015

Pe aceeași temă

CNA a adoptat astazi Raportul de activitate pe 2014, pe baza rapoartelor anuale predate de sefii structurilor de specialitate din cadrul institutiei. Raportul va fi trimis spre aprobare Parlamentului, relateaza Hotnews.

 

Parlamentul dezbate un proiect care, daca va fi aprobat, ar atrage demiterea presedintelui CNA, in conditiile respingerea raportului CNA de catre Legislativ. 

 

Trei organizatii neguvernamentale s-au opus insa propunerii ca respingerea raportului anual de activitate sa atraga demiterea din functie a presedintelui CNA: "Chiar daca solutia este mult mai blanda decat mecanismul similar prevazut in legea de functionare a serviciilor publice de radio si televiziune, ea deschide portile arbitrarului si abuzului, asa cum se intampla repetat in cazul TVR/ SRR", se arata intr-o scrisoare trimisa presedintilor comisiilor de cultura din Senat si Camera Deputatilor si semnata de ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent si Conventia Organizatiilor de Media.

 

CITITI SI: Consiliul National al Audiovizualului, in conflict permanent. Dupa ce au cerut revocarea sa din functie, cei sase membri CNA sunt dati in judecata de Laura Georgescu. Li se cer daune de 12.000 lei

 

Raportul CNA precizeaza ca, in anul 2014, Consiliul s-a intrunit in 61 de sedinte publice, a acordat 21 de licente audiovizuale, a prelungit 219 licente audiovizuale si a acordat 158 de avize de retransmisie. CNA a emis, in 2014, trei decizii privind regulile de desfasurare in audiovizual a campaniilor electorale, a elaborat rapoarte cu privire la implementarea in domeniul audiovizualului a unor acte normative internationale ratificate de Romania.

 

CITITI SI: Trei institutii din media RESPING modificarea Legii audiovizualului prin care Parlamentul ar putea sa decida DEMITEREA presedintelui CNA

 

Potrivit Raportului, Directia de monitorizare a CNA s-a ocupat, sistematic sau prin sondaj, de monitorizarea emisiunilor ca urmare a reclamatiilor si autosesizarilor pentru 62 de posturi centrale de televiziune si 19 posturi centrale de radio.
 

CNA a formulat raspuns la 2.200 de petitii trimise in scris, serviciul de specialitate efectuand 1.492 de inspectii si verificari la statiile de radio din teritoriu. La Serviciul Tel Verde al CNA au fost inregistrate 1.209 apeluri telefonice, in special comentarii ale cetatenilor legate de audiovizual.
 

CNA a aplicat 160 de sanctiuni, dintre care 81 de somatii publice si 69 de amenzi in cuantum de 1,83 milioane de lei. Potrivit Raportului, CNA a adoptat noua decizii privind acordarea dreptului la replica si o decizie privind rectificarea unor informatii eronate.

 

Gigel Stirbu (PNL): CNA este blocat

 

Potrivit lui Gigel Stirbu, parlamentar PNL, CNA “este blocat”, iar Legislativul trebuie sa ia o decizie in acest sens."În ultimele luni, în ultimul an, poate şi mai bine, am asistat destul de des la mai multe situaţii în care această instituţie (...) A fost în mijlocul unor scandaluri, care au răzbătut în media. Mulţi membri ai Consiliului au fost chemaţi la parchetele sau la organele judiciare pentru a lămuri anumite probleme care făceau parte din anumite speţe penale (...)”, arata liberalul.

 

Cred eu că, şi este un punct de vedere personal, lucrurile au ajuns destul de departe, această instituţie în situaţia în care o majoritate din CNA, printr-o hotărâre scrisă, decide că instituţia este blocată şi că nu poate continua în această formulă de conducere. Aşa cum spuneam, din punctul meu de vedere, lucrurile au ajuns într-o situaţie în care legiuitorul trebuie să decidă ce face mai departe”, a mai spus parlamentarul PNL.

 

Gigel Stirbu i-a cerut demisia Laurei Georgescu de la sefia CNA, motivand initiativa prin incheierea conflictului. Dacă va continua această ruptură între majoritatea Consiliului şi dumneavoastră, care deţineţi această funcţie administrativă, cu siguranţă ne vom revedea cât de curând pe aceleaşi teme", a mai spus Ştirbu.

 

In replica, Laura Georgescu a punctat ca “scandalurile exista de doi ani” in CNA, din cauza unor membri ai Consiliului care au “interese diferite”. Potrivit sefei CNA, situatia nu impune aplicarea Legii audiovizualului.

 

Context

 

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) isi va continua activitatea in aceeasi formula, dupa ce presedintele institutiei, Laura Georgescu, a declarat ca va ramane la conducerea Consiliului. Totodata, Georgescu a subliniat ca, din punctul sau de vedere, decizia luata de sase membri ai CNA, prin care se cere retragerea sprijinului de la sefia institutiei, este ilegala.

 

Sase membri ai CNA au votat, joi, intr-o sedinta cu usile inchise, o decizie prin care cer retragerea sprijinului acordat Laurei Gergescu la sefia Consiliului. Totodata, cei sase membri mai cer Parlamentului revocarea sa din functie.

 

Initiatoarea acestei actiuni este Monica Gubernat, membru al CNA, care a facut propunerea pentru a opri "conflictul permanent"" din interiorul institutiei, care a ajuns deja in instanta.

Ulterior, Georgescu a declarat ca decizia luata de cei sase colegi este ilegala, catalogand acest demers drept “o masura de pedepsire”

 

CITESTE SI:

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22