CNA pedepseste inca o data OTV pentru publicitate politica: Televiziunea mai poate emite doar pana in iulie

Fara Autor | 10.04.2012

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a hotarat, marti, sa reduca din nou la jumatate licenta canalului OTV, din cauza publicitatii politice facute PP-DD. Este a doua ora cand CNA decide acest lucru. Astfel, OTV mai poate emite doar pana in luna iulie.

Pe aceeași temă

 

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a hotarat, marti, sa reduca din nou la jumatate licenta canalului OTV, din cauza publicitatii politice facute PP-DD. Este a doua ora cand CNA decide acest lucru. Astfel, OTV mai poate emite doar pana in luna iulie.
 
În plus, Consiliul a mai vodat şi întreruperea emisiei cu 10 minute a emisiei, timp în care se va difuza textul sancţiunii. Hotararea a fost luata cu unanimitate de voturi. Prima sanctiune de acest fel s-a dat in data de 27 martie si s-a decis cu sapte voturi "pentru" si "unul impotriva".
 
Sanctiunea de marti s-a aplicat pe baza unei monitorizari a materialelor de publicitate politica difuzate de OTV in perioada 29 martie - 8 aprilie, ce au cuprins intalniri pe care Dan Diaconescu le-a avut cu cetateni din diverse localitati.
 
 
Licenta doar pana in iulie
 
In urma decizie data de CNA, licenta canalului OTV mai este valabila pana pe 4 iulie, iar faptul ca societatea este in insolventa "nu exonereaza televiziunea de respectarea legii", a afirmat Valentin Jucan, membru CNA.
 
"Aseara, domnul Diaconescu spunea explicit ca sediul partidului se afla in sediul televiziunii (...) Cel mai grav in demersurile lui Dan Diaconescu e ca sunt adusi copii minori (...) Statul de drept nu este respectat, copiii sunt impinsi in fata, oamenii sunt manipulati (...).
 
Faptul ca societatea e in insolventa, acest lucru nu are legatura cu starea de fapt, nu exonereaza OTV de respectarea legii", a declarat Jucan, citat de Hotnews.
 
"Procedura insolventei nu are nicio legatura cu continutul editorial. Pe de alta parte, in aceste emisiuni nu este incalcata doar legislatia privind publicitatea politica, acest radiodifuzor incalca de multa vreme si multe alte articole din Codul audiovizual si mai ales Constitutia Romaniei, care obliga radiodifuzorii sa asigure informarea corecta a populatiei, dar si Art. 3 din Legea audiovizualului. (...) Cred ca suntem tot intr-o situatie foarte grava, care sfideaza prevederile legii, autoritatea CNA-ului, insasi Romania, ba chiar si pe putinii telespectatori care au mai ramas la OTV", a sustinut la randul sau Ioan Onisei, membru CNA.
 
Pe 27 martie, CNA a decis pentru prima data sa injumatateasca perioada de licenta pentru postul OTV, din cauza publicitatii politice difuzate de acest post - cea mai aspra sanctiune pe care o putea lua intr-un astfel de caz. 
 
Perioada de licenta ar fi trebuit sa expire la 1 aprilie 2013, dar, dupa decizia din 27 martie a CNA, a fost redusa pana la 28 septembrie 2012. Dupa incetarea perioadei de licenta, postul mai poate functiona doar daca obtine de la CNA prelungirea licentei.
 
Ulterior, Dan Diaconescu a depus o contestatie a deciziei din 27 martie, venita prin intermediul cabinetului de avocatura Fenechiu Savu & Asociatii. Contestatia a fost respinsa. Potrivit unei reprezentante a casei de avocatura, decizia CNA de acum doua saptamani a fost, oricum, contestata si in instanta, dar nu s-a stabilit inca un termen.
 
Dupa decizia de marti, licenta OTV va expira pe 4 iulie.
 
Tribunalul Bucuresti a admis, la sfarsitul lunii martie, intrarea Ocram Televiziune, compania care opereaza OTV, in insolventa, potrivit Paginademedia.ro. Insolventa a fost ceruta de compania de productie Mamitzu Production. Firma desemnata sa se ocupe de insolventa Ocram este Acsis Solv Ipurl, care administreaza si insolventa agentiei Odyssey, potrivit sursei citate.
 
Potrivit datelor de la Registrul Comertului, Mamitzu Production este o firma din Bucuresti, aflata in faliment si care il are ca unic asociat pe Serbu Eugeniu Marius. In 2010, firma a avut o cifra de afaceri de 1,6 milioane RON.
 
Potrivit Legii Audiovizualului, un post poate fi sanctionat cu injumatatirea perioadei de licenta daca, in prealabil, a fost sanctionat de cel putin doua ori cu obligatia de a difuza timp de trei ore, intre 18.00-21.00, doar textul sanctiunii CNA. Pe 27 martie, Narcisa Iorga, membru CNA, arata ca din momentul in care postul a fost autorizat OTV a avut 9 sanctiuni de intrerupere cu 10 minute si 7 sanctiuni cu intererupere de 3 ore.
 
Postul de televiziune OTV a fost sancţionat de către CNA de mai multe ori ajungând la câte 100.000 lei,  la 10 minute de difuzare a textului , la 3 ore de difuzare a textului deciziei de sancţionare şi la reducerea cu 6 luni a termenului de valabilitate a licenţei audiovizuale, cumulată cu 10 minute de difuzare a sancţiunii.
 
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22