Pe aceeași temă
Una dintre acestea este interdicția pentru pacienți de a beneficia mai mult de un serviciu medical pe zi. Totodată, investigațiile CT simultane, pentru mai multe segmente, vor fi decontate diferit, în sensul că doar o examinare cu substanță de contrast va fi suportată din Fondul de asigurări de sănătate.
Austeritatea bugetară se va resimți și în sectorul sanitar, astfel că asigurații vor trebui să scoată mai mulți bani din buzunar pentru a beneficia de servicii medicale, scrie ziarul „Național”. Potrivit normelor metodologice privind aplicarea Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, elaborate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, multe dintre cheltuielile pacienților nu vor mai fi decontate, motivarea fiind aceea de a face economii și, în acest fel, să poată beneficia cât mai mulți de Fondurile CNAS.
O primă schimbare importantă este aceea că pacienții asigurați vor avea dreptul la un singur serviciu medical, procedură diagnostică, terapeutică, tratament sau terapie pe zi cu decontare de către Casa de asigurări de sănătate.
Măsura va prelungi perioada de diagnosticare și de vindecare a bolnavilor, iar în cazul pacienților care vin din localități îndepărtate de unitatea sanitară, costurile cu transportul vor fi semnificative.
O altă economie s-a făcut la investigațiile cu substanță de contrast, astfel că, în cazul examinării simultane a două sau mai multe segmente, să va deconta pentru o singură investigație tariful cu substanță de contrast, iar pentru celelalte investigații să va deconta tariful investigației fără substanță de contrast.
În cazul tarifelor analizelor medicale de laborator cât și cele ale investigațiilor de radiologie imagistică medicală și medicină nucleară s-a ales decontarea tarifului cel mai mic, justificarea fiind că în acest mod se va asigura accesul la servicii medicale pentru un număr cât mai mare de asigurați.
În lista serviciilor medicale standardizate acordate în regim de spitalizare de zi au fost adăugate, o singură dată pe an de fiecare pacient, și investigații și consultații pentru depistarea și controlul factorilor de risc ai bolilor cardiovasculare, depistarea și controlul insuficienței cardiace la populația la risc (incluzând examinare RMN cord și determinarea NT-proBNP), monitorizarea prin RMN cardiac a pacientului cu infarct miocardic acut în antecedente, monitorizarea prin Angio CT cardiac a pacientului cu stent sau bypass coronarian și monitorizarea prin Angio CT periferic a pacientului cu stent periferic, bypass periferic sau în urma unei proceduri de angioplastie periferică.
Totodată, pe lista serviciilor decontate au mai fost introduse managementul sindroamelor coronariene cronice, evaluarea cardiomiopatiilor și a patologiei cardiace complexe, evaluarea și monitorizarea ischemiei miocardice în sindromul coronarian cronic, o dată pe an, și evaluarea riscului cardiovascular la pacienții cu istoric familial, prin depistarea mutațiilor genetice asociate cu risc crescut de boli cardiovasculare rare cu transmitere genetică, o singură dată în viață.
Introducerea acestor servicii, anunțată de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, denotă faptul că pacienții cu boli cardiace nu beneficiau de monitorizare și investigații medicale decât contra cost, așa explicându-se și mortalitatea ridicată dată de aceste afecțiuni.
Potrivit normelor metodologice, furnizorii publici de servicii medicale aflaţi în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate pentru serviciile medicale spitaliceşti contractate vor încasa din partea asiguratului numai sumele reprezentând coplata şi contravaloarea serviciilor hoteliere (cazare şi/sau masă) cu grad ridicat de confort. Contravaloarea serviciilor de cazare cu grad ridicat de confort nu va putea depăși cuantumul de 300 de lei/zi, iar tariful pentru servicii de cazare nu se va percepe pentru ziua externării, pentru eliminarea cazurilor în care se solicită sume excesive pentru servicii de cazare.
PSD respinge propunerea CNAS
PSD susține, într-un comunicat remis marți presei, că propunerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate de a deconta un singur serviciu medical pe zi pentru o persoană este inacceptabilă. PSD anunță că va solicita o analiză în coaliție și se va opune „oricăror dispoziții care limitează accesul la sănătate”.
„PSD respinge categoric propunerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) de a deconta un singur serviciu sau tratament medical pe zi, pentru același cod numeric personal. Măsura restrânge drastic accesul la sănătate al persoanelor asigurate și afectează grav calitatea actului medical. În formularea actuală din referatul CNAS pentru aprobarea noului Contract-Cadru, reglementarea este inacceptabilă”, se arată în comunicatul PSD.
Social-democrații menționează că, în multe situații, pentru stabilirea unui diagnostic corect sau pentru o intervenție medicală sunt necesare mai multe servicii, care trebuie prestate în aceeași zi.
„În același timp, această prevedere este o încălcare a dreptului la sănătate al pacienților, care ar fi puși pe drumuri, în mod repetat și nejustificat, pentru a beneficia de serviciile medicale la care au dreptul prin lege. PSD va solicita o analiză asupra acestor prevederi în cadrul Coaliției de guvernare și se va opune oricăror dispoziții care limitează accesul la sănătate al cetățenilor asigurați. PSD sprijină categoric poziția ministrului Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, de a susține cu fermitate accesul neîngrădit al pacienților la asistența medicală ambulatorie”, se mai arată în comunicat.
În ambulatoriu va fi decontat un singur serviciu medical pe zi, pentru o persoană. Măsurile scrise pe hârtie contravin declarațiilor publice făcute de autorități, care susțin că vor să scurteze timpul de așteptare pentru bolnavi. Este vorba despre un draft al contractului cadru pentru sănătate care ar urma să intre în vigoare în 1 aprilie 2023. Documentul este pus în dezbatere publică pe site-ul CNAS, transmite Digi24.
În replică, Ministerul Sănătății a precizat, într-un comunicat remis presei, că „rămâne consecvent în sensul că serviciile medicale ambulatorii trebuie să rămână cât mai accesibile pacienților”.