CNATDCU propune să i se retragă lui Gabriel Oprea titlul de doctor

E.b. | 01.09.2016

Conducerea Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis menţinerea deciziei Comisiei de Contestaţii, care a stabilit că Gabriel Oprea a plagiat în lucrarea sa de doctorat.

Pe aceeași temă

 

Preşedintele CNATDCU, Viorel Barbu, a declarat, joi, pentru News.ro, că CNATDCU a trimis Ministerului Educaţiei propunerea ca fostului vicepremier să îi fie retras titlul de doctor, iar  Mircea Dumitru, ministrul Educaţiei, a confirmat că a primit decizia.

 

Consiliul General al CNATDCU a menţinut, astfel, decizia luată luni de Comisia de Contestaţii, care a stabilit că Gabriel Oprea a plagiat în lucrarea sa de doctorat. Preşedintele CNATDCU, Viorel Barbu, declara, luni, pentru News.ro, că membrii Comisiei de Contestaţii din cadrul consiliului au respins contestaţia lui Gabriel Oprea la decizia de plagiat din 1 august.

 

După decizia de luni a Comisiei de Contestaţii a CNATDCU, Gabriel Oprea a afirmat, pe Facebook, că va merge în instanţă pentru a demonstra că nu a plagiat în lucrarea sa de doctorat.

 

"În contestaţia depusă la CNADTCU am vorbit despre mai multe lucruri care nu sunt în regulă şi care mă fac să cred că decizia luată de acest organism nu este una corectă. Voi merge mai departe şi voi cere Justiţiei să analizeze toate aceste aspecte. (...) Dacă am făcut ceva ilegal, să fiu sancţionat. Dar să se dovedească mai întâi ce articole am încălcat şi din ce legi. Iar dacă nu am încălcat nicio lege, atunci de ce să fiu sancţionat?", a scris Oprea, pe Facebook.

 

El susţine că în cazul său "legea a fost aplicată retroactiv", pentru că situaţia sa a fost evaluată după o lege intrare în vigoare la 10 ani după ce el şi-a finalizat studiile, nu după legea în vigoare în 2000, când a susţinut teza.

 

Oprea afirmă şi că are două hotărâri emise de instituţiile statului român "care se bat cap în cap", făcând referire la o hotărâre a ANCSI, care atestă faptul că “suspiciunea de plagiat nu se confirmă“ în cazul său, precum şi o hotărâre CNATDCU, care atestă plagiatul.

 

Gabriel Oprea le contestă şi expertiza celor care i-au evaluat lucrarea, spunând despre ei că nu au legătură cu domeniul juridic, în care el şi-a susţinut teza. "Ca să nu mai spun că unul dintre membrii acestei Comisii de etică nici măcar nu a terminat facultatea, fiind încă student la Geografie", completeză fostul vicepremier, pe Facebook. 

 

Fostul vicepremier Gabriel Oprea şi-a susţinut teza de doctorat, intitulată "Plângerea prealabilă - perspectiva istorică”, în anul 2000, la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti, avându-l coordonator pe Ion Neagu, fost senator PSD.

 

Acuzaţiile de plagiat privind teza de doctorat a lui Gabriel Oprea au fost lansate în iulie anul trecut, când jurnalista Emilia Şercan a scris că întreaga lucrare a acestuia nu conţinea niciun citat cu ghilimele, având paragrafe şi pagini întregi copiate dintr-o lucrare similară a coordonatorului său, Ion Neagu, şi, de asemenea, dintr-o lucrare a lui Constantin Turai. În investigaţia jurnalistei Emilia Şercan se arată că şi istoricul Nicolae Iorga este preluat în citate ample fără să fie citat.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22