Pe aceeași temă
Senatul este camera decizionala, iar daca cererea de reexaminare este respinsa, asa cum s-a intamplat in comisia de invatamant condusa de Ecaterina Andronescu, CNATDCU (un Consiliu a carui credibilitate a fost consolidata prin deciziile de plagiat in cazuri de rasunet, precum Victor Ponta si Gabriel Oprea) va fi scos din circuitul analizarii plagiatelor in lucrarile de doctorat, conform HotNews.ro.
Singura cale de atac a legii, daca aceasta este votata de Senat, este sesizarea la Curtea Constitutionala.
Modificarile aduse de lege au fost "altoite" de parlamentari pe o Ordonanta de Urgenta (nr. 4/2016) adoptata la cererea fostului ministru al Educatiei, Adrian Curaj, care a vrut sa creeze noi instrumente legale pentru rezolvarea sesizarilor de plagiat. Una dintre prevederile legii, careia i s-a opus presedintele Iohannis, este ca paseaza in curtea scolilor doctorale - universitatile acreditate sa organizeze studii de doctorat - atat responsabilitatea de a acorda calitatea de conducator de doctorate, dar si de a analiza sesizarile privind plagiatele din doctorate, CNATDCU urmand sa avizeze verdictul.
Raportul Comisiei de invatamant din Senat arata ca decizia de a respinge cererea presedintelui Iohannis a fost luata cu majoritate de voturi in sedinta din 5 octombrie.
Ultima sansa ca Legea sa nu intre in vigoare in forma dorita de parlamentari este atacarea ei la Curtea Constitutionala de catre presedinte, in caz ca exista indicii de neconstitutionalitate.