Căncescu și Grapă, arestați. Primul i-a vândut celuilalt un loc eligibil pe liste în Parlament

Dora Vulcan | 01.03.2017

UPDATE: Fostul presedinte al Consiliului Judetean Brasov Aristotel Cancescu, urmarit penal intr-un nou dosar in care este acuzat de luare de mita si abuz in serviciu, si alte doua persoane, intre care si fostul senator Sebastian Grapa, au fost arestati preventiv, miercuri seara.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

UPDATE:  Tribunalul Brasov a admis, miercuri seara, propunerea procurorilor DNA de arestare preventiva a lui Aristotel Cancescu pentru luare de mita si abuz in serviciu, a lui Sebastian Grapa pentru dare de mita in forma continuata si complicitate la abuz in serviciu in forma continuata si a lui Gavril Matei pentru dare de mita si complicitate la abuz in serviciu, ambele in forma continuata. Astfel, cei trei au primit mandate de arestare preventiva pentru 30 de zile. In cazul lui Claudiu Cornea, la data faptelor consilier judetean, acuzat de dare de mita in forma continuata, judecatarii au decis plasarea acestuia in arest la domiciliu. Decizia instantei brasovene nu este definitiva si poate fi contestata la Curtea de Apel Brasov, informeaza Hotnews.ro.

 

 

Fostul senator Sebastian Grapă şi doi foşti consilieri judeţeni din cadrul Consiliului Judeţean Braşov au fost reţinuţi miercuri de procurorii DNA. Ei vor fi prezentaţi instanţei cu propunere de arestare preventivă, anunță DNA. Procurorii cer arestarea preventivă şi pentru Aristotel Căncescu, cel care ar fi primit șpaga de la Grapă pentru a-i asigura un loc eligibil pe listele pentru parlament.

 

 

Sebastian Grapă, la data faptelor consilier judeţean şi ulterior senator în Parlamentul României, a fost reţinut pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită în formă continuată, complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată şi complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (2 infracţiuni). De asemenea, Matei Gavril, la data faptelor consilier judeţean şi om de afaceri, a fost reţinut pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită, în formă continuată şi complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată; iar Claudiu Cornea, la data faptelor consilier judeţean, a fost reţinut pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită, în formă continuată.

 

 

 

 

Cei trei urmează a fi prezentaţi miercuri Tribunalului Braşov, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

 

 

 

 

Totodată, procurorii au propus Tribunalului Braşov arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Aistotel Căncescu, la data faptelor preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov şi preşedinte al filialei judeţene a unui partid politic, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită în formă continuată (7 infracţiuni), abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (2 infracţiuni) şi abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

 
 
 
 

"În contextul campaniei electorale din anul 2012, inculpatul Căncescu Aristotel Adrian, în calitate de preşedinte al filialei judeţene a unui partid politic, a pretins de la mai multe persoane sume de bani cuprinse între 220.000 lei şi 15.000 lei pentru a-i pune pe aceştia pe lista de candidaţi pentru un post de consilier judeţean în cadrul Consiliului Judeţean Braşov. Astfel, inculpatul Căncescu Aristotel Adrian a primit de la următorii inculpaţi următoarele sume de bani: de la inculpatul Grapă Sebastian a primit suma de 170.000 lei; de la inculpatul Cornea Claudiu a primit suma de 100.000 lei; de la inculpatul Şoneriu Valentin Olimpiu a primit suma de 60.000 lei; de la inculpatul Matei Gavril a primit suma de 50.000 lei; de la inculpatul Şandru Răzvan Ovidiu a primit suma de 50.000 lei; de la inculpatul Ungureanu Vasile a primit suma de 40.000 lei; de la inculpatul Crăciun Dragoş Romulus a primit suma de 15.000 lei. Suma totală de bani primită de inculpatul Căncescu Aristotel Adrian de la cei şapte inculpaţi a fost de 485.000 lei, cuantumul acestora fiind pretins în funcţie de locul pe care s-au aflat cei şapte inculpaţi pe lista de candidaţi pentru campania electorală din anul 2012 a partidului respectiv", anunță DNA într-un comunicat de presă.

 

 

 

 

Toate sumele de bani au fost predate personal sau printr-un intermediar la casieria partidului de către cei şapte inculpaţi, fără ca aceştia să primească documente justificative. Suma de bani menţionată anterior a fost folosită în campania electorală din anul 2012, iar ulterior, toţi cei şapte au fost aleşi consilieri judeţeni în cadrul Consiliului Judeţean Braşov.

 

 

 

 

"În perioada 2012 - 2013, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, inculpatul Căncescu Aristotel Adrian, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov, a aprobat alocarea unor sume de bani din fondul de rezervă al C.J. Braşov pentru achiziţionarea de studii sau pentru plata unor contracte supraevaluate încheiate între firmele controlate de inculpatul Grapă Sebastian şi mai multe primării din judeţ. Sumele de bani alocate de inculpatul Căncescu Aristotel Adrian, la cererea şi cu ajutorul inculpatului Grapă Sebastian, au fost în cuantum total de 1.089.080 lei, iar parte din această sumă, respectiv suma de 170.000 lei, a fost depusă de acesta din urmă la casieria unui partid politic pentru a fi pus pe o poziţie eligibilă pe lista de candidaţi pentru Consiliul Judeţean Braşov în contextul campaniei electorale din anul 2012", potrivit sursei citate.

 

 

 

***

 

 

 

 

Procurorii DNA Brasov au extins marti cercetarile si au dispus inceperea urmaririi penale fata de fostul presedinte al Consiliului Judetean Brasov intr-un nou dosar, in care este cercetat pentru abuz in seriviciu. Cancescu a fost pus sub controlul judiciar pentru 60 de zile. Căncescu a fost trimis în judecată în alte trei dosare.

 

Care sunt acuzatiile procurorilor:

 

In perioada iulie 2012 - martie 2013, inculpatul Aristotel Cancescu, avand calitatea de presedinte a Consiliului Judetean Brasov si de ordonator principal de credite, in intelegere cu Matei Gavril, la data faptelor consilier judetean, l-a determinat pe directorul general al Directiei Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Brasov, Martin Virginia, fie direct, fie prin intermediul directorului DIUAT Emil Cirica, sa solicite Consiliului Judetean Brasov suplimentarea bugetului de venituri si cheltuieli al institutiei publice (prin mai multe adrese emise in perioada iulie- decembrie 2012), astfel incat sa fie achizitionate mai multe produse si lucrari prestabilite la valori nejustificat de mari sau care nu erau necesare institutiei, iar achizitiile sa fie fractionate pentru a se recurge la proceduri de achizitie directa.

 

Demersul presedintelui CJ Brasov, sprijinit de Popescu Aurelia si de Emil Cirica, a avut in vedere interesele economice ale lui Matei Gavril, in dauna DGASPC Brasov, prin directionarea unor sume importante de bani din bugetul de venituri si cheltuieli al institutiei publice, in vederea achizitionarii unor produse si lucrari de la SC LICOFRIG, fie direct, fie indirect prin intermediul SC FRIGOMAT SRL (ambele societati fiind controlate de inculpatul Matei Gavril).

 

In baza adreselor sus mentionate, au fost intocmite formal mai multe referate, de DIUAT - Serviciul Investitii, Achizitii Publice al Consiliului Judetean Brasov. Aceste referate au fost semnate de directorul economic Popescu Aurelia si directorul DIUAT, Emil Cirica, fiind folosite la initierea unor proiecte de hotarari ale Consiliului Judetean Brasov pentru majorarea bugetului de venituri si cheltuieli al DGASPC Brasov pe anul 2012. Ulterior, hotararile au fost adoptate cu sustinere din partea inculpatului Cancescu Aristotel Adrian in plenul Consiliului Judetean Brasov (HCJ nr. 28/12.07.2012, HCJ nr. 89/11.09.2012). In calitate de presedinte al Consiliului Judetean Brasov, Cancescu a emis dispozitii prin care, prin rectificare, bugetul DGASPC Brasov a fost majorat cu suma totala de 1.115.000 lei.

 

Cu acesti bani au fost cumparate produse si servicii de la societatile SC LICOFRIG SRL si SC FRIGOMAT SRL.

 

Totodata, Aristotel Cancescu a dispus ca Directia Economica sa intocmeasca un referat prin care se propunea imputernicirea sa, in calitate de ordonator principal de credite, de a emite dispozitii in vedere rectificarii bugetului de venituri si cheltuieli. Referatul a fost folosit la initierea unui nou proiect de hotarare a consiliului judetean, adoptat ulterior, cu sustinere din partea lui Cancescu Aristotel (HCJ 103/29.10.2012). Hotararea a stat la baza unei dispozitii de rectificare emisa in luna decembrie 2012.

 

Astfel, in urma hotararilor consiliului judetean si a dispozitiilor mentionate prin care s-a suplimentat bugetul de venituri si cheltuieli al DGASPC Brasov, Cancescu a determinat, fie direct, fie indirect, prin intermediul directorului DIUAT Emil Cirica si cu sprijinul consilierului judetean Matei Gavril, pe directorul general a DGASPC Brasov Martin Virginia, si, implicit, pe angajatii din subordinea acesteia, care aveau atributii in domeniul achizitiilor publice si angajarii, lichidarii si ordonantarii cheltuielilor din fonduri publice, sa achizitioneze de la cele doua societati, controlate de consilierul judetean Matei Gavril, produse si lucrari supraevaluate sau care nu erau justificate ori necesare institutiei publice, in cadrul a 35 de proceduri de achizitie directa. Valoarea unora dintre produse si lucrari a fost fractionata in mod nelegal pentru a se aplica procedura achizitiei directe. Mai mult, banii au fost platiti, desi unele dintre aceste produse si lucrari nu erau livrate sau executate la data efectuarii platii.

 

Valoarea prejudiciului produs D.G.A.S.P.C. Brasov, prin realizarea in mod nelegal a acestor achizitii, s-a stabilit la suma de 313.405 lei. Acesta reprezinta valoarea intreaga a produselor si lucrarilor furnizate de SC LICOFRIG SRL ce nu erau justificate sau necesare institutie publice, la care se adauga diferenta dintre valorile cu care produsele sau lucrarile furnizate de catre SC LICOFRIG SRL si SC Frigomat SRL au fost facturate catre institutia publica si valorile cu care aceleasi bunuri sau lucrari au fost achizitionate anterior de la societatile de la care furnizorul s-a aprovizionat sau valorile la care lucrarile au fost realizate de catre societatile care au avut calitatea de subcontractor.

 

Pe timpul cat se afla sub control judiciar, Aristotel Cancescu, Popescu Aurelia si Cirica Emil trebuie sa respecte urmatoarele obligatii:

a) sa se prezinte la Parchetul de pe langa I.C.C.J. - Directia Nationala Anticoruptie - Serviciul Teritorial Brasov;

b) sa informeze de indata Parchetul de pe langa I.C.C.J. - Directia Nationala Anticoruptie - Serviciul Teritorial Brasov cu privire la schimbarea locuintei;

c) sa se prezinte la IPJ Brasov - Biroul Supravegheri Judiciare din cadrul Serviciului de Investigatii Criminale, conform programului de supraveghere intocmit de organul de politie sau ori de cate ori este chemat.

d) sa nu depaseasca limita teritoriala a judetului Brasov, decat cu incuviintarea prealabila a procurorului;

e) sa nu ia legatura cu persoane anume mentionate in ordonanta de control judiciar

In cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane, intre care si persoana juridica SC LICOFRIG SRL.

 

 

***

 

Procurorii DNA l-au trimis in judecata, in decembrie 2016, pe Aristotel Cancescu, fost presedinte al Consiliului Judetean Brasov, alaturi de alti inculpati, pentru abuz in serviciu.

 

 

 

Fostul presedinte al CJ Brasov este acuzat pentru ca ar fi intermediat obtinerea legala a unei suprafețe de 110 mp teren în incinta Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov, pentru deschiderea unei farmacii.

 

"Inculpatul Căncescu Aristotel Adrian, în calitate de președinte al Consiliului Județean Brașov, îndeplinindu-și în mod necorespunzător atribuțiile de serviciu, dar și cu încălcarea prevederilor legale, a făcut demersuri pentru adoptarea și, ulterior, semnarea unei hotărâri prin care s-a aprobat închirierea terenului respectiv, fără existența unei justificări de necesitate și oportunitate în interes public și chiar în lipsa unei solicitări din partea conducerii spitalului," arata procurorii DNA.

 

Aristotel Căncescu a mai fost trimis în judecată în alte două cauze pentru infracțiuni similare.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22