Coaliția PSD-PNL îl plagiază pe Dragnea:Dezincriminează abuzul în serviciu sub pragul de 250.000 lei

L. G. | 29.03.2023

Plenul Senatului a votat miercuri modificarea Codului Penal în sensul introducerii unui prag de 250.000 de lei pentru abuzul și neglijența în serviciu sub care nu se constituie infracțiune.

Pe aceeași temă

Amendamentul care prevede acest prag aparține PSD, PNL și UDMR și este cuprins în proiectul de lege adoptat de Senat cu 79 de voturi pentru și 25 împotrivă.

Senatul este prima cameră sesizată, proiectul urmând să meargă apoi la dezbateri și vot în Camera Deputaților.

Articolul de lege introdus miercuri pe ordinea de zi a Senatului prevede introducerea unui prag de 250.000 lei pentru abuzul în serviciu, aproape identic cu cel de 200.000 de lei specificat în OUG 13 elaborată de Dragnea și Grindeanu în 2017, și care a provocat mari proteste de stradă ale societății civile.

Modificările au fost introduse sub formă de amendamente de parlamentarii puterii PSD-PNL-UDMR la un proiect de lege inițiat de guvern în decembrie 2022. Astfel, fapta prin care un funcționar public produce cu intenție un prejudiciu mai mic de 250.000 nu va mai constitui o infracțiune. Dacă această prevedere ar fi fost în vigoare, Liviu Dragnea ar fi scăpat de condamnarea la închisoare.

Amendamentul depus de parlamentarii PSD-PNL-UDMR:

  • „Fapta funcționarului public care, cu știință, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act prevăzut de o lege, o ordonanță a guvernului, o ordonanță de urgență a Guvernului sau de un alt act normativ care, la data adoptării, avea puterea de lege ori îndeplinește cu încălcarea unei dispoziții cuprinse într-un astfel de act normativ, cauzând astfel o pagubă mai mare sau egală cu 250.000 de lei ori o vătămare gravă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”.

Amendamentul depus de parlamentarii Coaliției vine la un proiect de lege înaintat de guvern în decembrie 2022 care însă nu prevedea un prag valoric, ci doar precizarea că infracțiunea de abuz în serviciu și de neglijență în serviciu este dacă funcționarul public nu îndeplinește o lege, o ordonanță sau o ordonanță de urgență cauzând un prejudiciu sau o vătămare unei persoane.

Curtea Constituțională ceruse ca în lege să fie prevăzut un prag pentru abuzul în serviciu, dar fără să precizeze valoarea acestuia.

Hotărârea CCR din 2016, impunea ca numai comportamentul funcționarilor care constă în „încălcarea legislației primare” – adică a legii emisă de Parlament, dar și a ordonanțelor și ordonanțelor de urgență ale Guvernului – să poată avea o consecință penală.

O altă modificare importantă ar viza propunerea ministerului justiției ca înregistrările efectuate de serviciile de informații să poată fi folosite ca mijloace de probă în procesul penal, inclusiv în cazul infracțiunilor de corupție, deși Curtea Constituțională a declarat, în urmă cu doi ani, neconstituțională o prevedere similară din CPP. Propunerea a fost însușită de Guvern în proiectul de modificare a Codului de Procedură Penală adoptată la sfârșitul anului, însă a unii politicieni au pus în discuție din nou Constituționalitatea acestei prevederi.

Reacții la proiectul de lege

Președintele USR, Cătălin Drulă, a declarat miercuri, în urma proiectului prin care se impune pragul de 250.000 de lei pentru abuzul în serviciu și care va ajunge la vot în Camera Deputaților că este ”legea pe care am oprit-o în 2017” și a îndemnat populația să ”vină alături de USR” pentru a ”pune presiune pe coaliția hoției și sărăciei”:

”Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă vor să dea liber la furat până în 250.000 de lei. PSD și PNL au votat la Senat un nou prag la abuzul în serviciu. Comiți un prejudiciu de 250.000 de lei? Ai scăpat. E legea care ne-a scos în strada, cu sutele de mii, în 2017. E legea pe care am oprit-o atunci. Așa cum trebuie să facem și acum. Urmează Camera Deputaților și ne vom lupta să nu treacă așa ceva. Vă chem alături de mine și USR să punem presiune pe coaliția asta a hoției și sărăciei. Votul vine în aceeași zi în care, tot la Senat, au refuzat să elimine pensiile speciale. Alegerea lor e făcută: preferă să își apere specialii decât să luăm miliarde de euro din PNRR. Nu mai au nicio limită”.

Fostul ministru al Justiției Stelian Ion a reacționat la modificările pe care opoziția le-a primit cu câteva minute înainte de plen, afirmând că „Predoiu e mai toxic decât Iordache”.

„Sub oblăduirea lui pesediștii, peneliștii și udemeriști tocmai au propus și vor vota la Senat un prag valoric pentru abuzul în serviciu în cuantum de 250.000 de lei. Adică fapta prin care un funcționar public produce, cu intenție, un prejudiciu mai mic de 250.000 lei nu va mai fi infracțiune. Ce reprezintă pentru îmbuibații din PSD PNL 50.000 de euro?… O nimica toată.

Noi am propus un prag la nivelul unui salariu minim pe economie, pentru că statul nu poate susține în mod serios că munca unui om pe o perioadă de o lună este un fleac, o valoare care poate fi ignorată. Iohannis și Predoiu desăvârșesc ce a început în 2017 Dragnea”, a subliniat Stelian Ion.

Senatorul USR Simona Spătaru a spus, în plen, că proiectul Guvernului a fost puternic înrăutăţit în comisie.

”Chiar şi în această dimineaţă, fără a explica cum arată în final amendamentele, s-a făcut un vot, aşa, pe repede înainte, reprezentanţii Guvernului nu au fost întrebaţi dacă le susţin. În legătură cu abuzul în serviciu, felul în care coaliţia, în comisia juridică, alege să formuleze textul final, este un mod în care CCR va declara din nou neconstituţional acest text”, a spus ea. 

Senatorul USR a precizat că ”este o infracţiune asupra căreia trebuie să fie foarte responsabili”.

”S-au tratat cu superficialitate şi pe ascuns intenţiile faţă de cum arată acum în raport textul”, a spus Spătaru, precizând că amendamentele au fost introduse în comisie, la ora 9.00, iar plenul s-a reunit la 10.00. 

Liderul REPER, europarlamentarul Dacian Cioloș a reacționat pe Facebook după introducerea pragului de 250.000 lei pentru abuzul în serviciu, spunând că „ori PSD și PNL nu au înțeles nimic din ce i s-a întâmplat lui Dragnea, ori pur și simplu frica de pușcărie e atât de mare încât nu-i interesează că sfidează cetățenii fără rușine”.

„Ori PSD și PNL nu au înțeles nimic din ce i s-a întâmplat lui Dragnea, ori pur și simplu frica de pușcărie e atât de mare încât nu-i interesează că sfidează cetățenii fără rușine în fiecare sesiune parlamentară cu legi de protejare a furtului.

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, în calitate de lideri ai coaliției de guvernare, trebuie să retragă imediat amendamentul prin care majoritatea parlamentară introduce un prag de 250.000 de lei pentru abuzul în serviciu, aproape identic cu pragul din celebra OUG 13”, a scris Dacian Cioloș pe pagina sa de Facebook.

Printre parlamentarii care au introdus amendamentul se numără Daniel Fenechiu (PNL) și Robert Cazanciuc (PSD), cei mai influenți senatori din Comisia Juridică.

Cine sunt parlamentarii care au introdus pragul de 250.000 de lei pentru abuzul în serviciu / Daniel Fenechiu și Robert Cazanciu, cei mai influenți senatori din Comisia Juridică a Senatului

În dreptul amendamentelor nu sunt trecute numele senatorilor Puterii.

Potrivit proiectului, inițiatorii sunt membrii PSD, PNL și UDMR din Comisia Juridică din Senat

Cristian-Augustin Niculescu – Țăgârlas (PNL, președintele Comisiei Juridice)

  • Laura Moagher (PSD)

  • Claudia-Mihaela Banu (PNL)

  • Robert Cazanciuc (PSD)

  • Ionel Cristescu (PSD)

  • Károly Zsolt CSÁSZÁR (UDMR)

  • Daniel Fenechiu (PNL)

  • Patricia Moș (PNL)

  • Ion Rujan (PSD)

  • Marius Toanchină (PSD)

Ce a cerut Curtea Constituțională în Decizia din 15 iunie 2016 în care cerea impunerea unui prag pentru abuzul în serviciu:

75. Pe de altă parte, Curtea reţine că infracţiunea de abuz în serviciu este o infracţiune de rezultat, urmarea imediată a săvârşirii acestei fapte fiind cauzarea unei pagube ori a unei vătămări a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice. Curtea constată că legiuitorul nu a reglementat un prag valoric al pagubei şi nici o anumită intensitate a vătămării, ceea ce determină instanţa de contencios constituţional să concluzioneze că, indiferent de valoarea pagubei sau intensitatea vătămării rezultate din comiterea faptei, aceasta din urmă, dacă sunt îndeplinite şi celelalte elemente constitutive, poate fi o infracţiune de abuz în serviciu.

76. Plecând de la cele expuse anterior, Curtea constată că, în prezent, orice acţiune sau inacţiune a persoanei care se circumscrie calităţilor cerute subiectului activ, indiferent de gravitatea faptei săvârşite, poate intra în sfera normei de incriminare. Această constatare determină Curtea să aibă rezerve în a aprecia că aceasta a fost voinţa legiuitorului când a incriminat fapta de abuz în serviciu. Aceasta cu atât mai mult cu cât Curtea constată că legiuitorul a identificat şi reglementat la nivel legislativ extrapenal pârghiile necesare înlăturării consecinţelor unor fapte care, deşi, potrivit reglementării actuale se pot circumscrie săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu, nu prezintă gradul de intensitate necesar aplicării unei pedepse penale.

Context: În decembrie 2017, cu un an înainte de condamnarea fostului lider PSD Liviu Dragnea, peste 30 de deputaţi şi senatori social democraţi – în frunte cu deputatul Cătălin Rădulescu – au semnat un proiect de lege prin care abuzul în serviciu va fi considerat infracţiune doar dacă pagubă depăşeşte 200.000 de euro. Ordonanţa 13 – care a generat cele mai mari proteste de după revoluţie – prevedea că pragul abuzului în serviciu să fie de 200.000 de lei.

Unele voci au fost de părere la vremea respectivă că acest proiect de lege era cu dedicaţie pentru Liviu Dragnea, preşedintele PSD, care a fost judecat alături de fosta soţie Bombonică Prodana, într-un dosar în care prejudiciul este sub 200.000 de euro, cât prevede proiectul apărut recent pe site-ul Camerei Deputaţilor.

În mai 2019, șeful PSD Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție la trei ani și jumătate de închisoare în procesul privind angajările fictive de la Direcția pentru Protecția Copilului Teleorman. Proiectul de lege inițiat de PSD nu apucase să fie votat.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22