Pe aceeași temă
Adjunct al procurorului general de la Parchetul Înaltei Curți la acest moment, Codruț Olaru și-a depus candidatura pentru funcția de procuror general. Marți, el s-a întâlnit cu ministrul Justiției, pentru discuții pe această temă. Olaru a vorbit și despre atentatele teroriste comise în această dimineață în Bruxelles.
"Din perspectiva procurorului care a condus șase ani și jumătate DIICOT, cred că oricare va fi viitorul procuror general al României trebuie să își prioritizeze consolidarea DIICOT pe componenta de prevenire și de combatere a terorismului. Este practic amenințarea pe care toată Europa o traversează și cred că și România trebuie să fie pregătită", a spus Codruț Olaru, citat de Agerpres.
Cât despre discuțiile avute cu ministrul Justiției Raluca Prună, Codruț Olaru a refuzat să dea detalii. Ministrul Prună s-a întâlnit marți cu cei patru candidați înscriși în cursa pentru funcția de procuror general al țării. Funcția e disputată de patru persoane:
- Gheorghe Ivan — procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție;
- Oana Andrea Schmidt-Hăineală — procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov și membru al CSM;
- Augustin Lazăr — procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba-Iulia;
- Codruț Olaru — adjunct al procurorului general al PÎCCJ.
Ministrul Justiției urmează să transmită miercuri, 23 Martie, propunerea sa către CSM, pentru avizare. Ulterior, propunerea merge la președintele Iohannis până la 22 Aprilie. Concursul pentru numirea unui nou procuror general a fost lansat de Ministerul Justiției în 17 Februarie, ca urmare a demisiei lui Tiberiu Nițu din funcție. Nițu e implicat în scandalul coloanelor oficiale ale fostului vicepremier Gabriel Oprea. Conducerea interimară a Parchetului Înaltei Curți a fost preluată de prim-adjunctul procurorului general, Bogdan Licu.