Codruţa Kovesi: Acum zece ani era imposibil să începi anchetarea unei persoane importante

Vlad Toma | 28.06.2016

Laura Codruţa Kovesi, sefa DNA, a declarat, intr-un interviu pentru publicatia germana Der Spiegel, ca principalul sau rol consta in protejarea procurorilor anti-coruptie de presiuni, aratand ca meritul pentru anchetele institutiei apartine in primul rand acestora.

Pe aceeași temă

 

Kovesi considera ca popularitatea institutiei pe care o conduce se datoreaza impactului pe care cazurile cercetate de DNA le au asupra societatii:

 

"DNA şi-a câştigat această popularitate datorită rezultatelor bune în lupta împotriva corupţie la cel mai înalt nivel. Dosarele noastre privesc în primul rând persoane cu funcţii înalte sau cazuri care au impact asupra societăţii... Faptul că am obţinut şi condamnări înseamnă că dosarele au fost bine lucrate şi s-au bazat pe probe clare... Faptul că am câştigat mai multă încredere în rândul populaţiei a dus la primirea mai multor plângeri de la cetăţeni faţă de anii anteriori, chiar şi în cazuri importante. În mod special, numărul plângerilor de la oameni care lucrează în instituţii ale statului creşte", a spus Kovesi in interviul pentru Der Spiegel, conform Digi 24.

 

Sefa DNA a mai afirmat ca cresterea numarului de cazuri investigate de DNA se datoreaza unei maturizari a procurorilor, care si-au dat seama treptat ca pot actiona independent:

 

"Creşterea numărului de cazuri are mai multe cauze... Am putut identifica mulţi procurori buni, profesionişti în sistem, care erau dispuşi să vină să lucreze la DNA. O altă cauză este că ceea ce numesc eu „maturizarea procurorilor din perspectiva a ceea ce înseamnă independenţa procurorilor” a fost un proces de durată. În urmă cu zece ani era în România aproape imposibil să începi o anchetă împotriva unui ministru sau a unui secretar de stat sau a unei persoane importante. Asta înseamnă, că potrivit legii era posibil şi atunci, dar procurorii au trebui mai întâi să înveţe că pot acţiona independent."

 

Kovesi a respins criticile legate de faptul ca DNA ar fi o "politie politica": "Asta nu suntem în niciun caz... Acest reproş ni se aduce pentru că anchetele noastre vizează politicieni. Dar noi nu anchetăm persoane pentru că sunt politicieni, ci pentru că cineva lucrează într-o instituţie publică şi este suspectat de corupţie. În ultimii ani am avut cazuri legate de politicieni din toate partidele, nu doar dintr-un singur partid. Am avut şi multe cazuri legate de primari şi viceprimari trimişi în judecată...", a spus sefa DNA, in interviul citat.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22