Codruta Kovesi: E greu de explicat de ce nu exista o diminuare a cazurilor de coruptie

Paul Cristescu | 01.10.2015

Laura Codruța Kovesi, sefa DNA, a declarat pentru Reuters, ca în ciuda nenumaratelor anchete ale institutiei pe care o conduce, nu se observă o reducere a numărului cazurilor de coruptie, primari de mari orașe și președinți de consilii județene continuand sa se implice in astfel de situatii.

Pe aceeași temă

 

"Până acum nu am observat o diminuare a cazurilor de corupție în care sunt implicați primari de mari orașe și președinți de consilii județeneEste destul de greu de explicat de ce, în ciuda anchetelor, această situație continuă", a declarat ea pentru Reuters, conform Agerpres.

 

"O explicație posibilă ar putea fi anvergura fondurilor publice gestionate de cei care iau decizii în administrațiile locale", a mai spus Kovesi.

 

Reuters prezintă in acelasi material cazul lui Sorin Oprescu, fost candidat la președinție și care a câștigat două mandate de primar al Bucureștiului, anchetat pentru că ar fi luat mită. Agentia arata ca Oprescu este cel mai recent 'nume greu' prins în campania anticorupție tot mai accelerată din România, care ar putea debloca creșterea economică și atât de necesara modernizare a orașelor, se arată într-o analiză pe această temă publicată joi de agenția Reuters.

 

Procurorii au deschis anchete împotriva unora dintre cei mai puternici și bine conectați oameni din România, unde corupția descurajează investitorii, iar evaziunea fiscală și mita secătuiesc finanțele publice, adaugă sursa citată.  Zeci de primari de toate culorile politice au fost de asemenea trimiși în judecată, de la Constanța, port la Marea Neagră, la Sighetul Marmației, în apropiere de frontiera cu Ucraina.

 

CITITI SI: VIDEO Codruta Kovesi: Peste 187 de milioane de euro au fost indisponibilizate de procurori, in 2015, prin instituirea unor sechestre

 

Primarii sunt puternici în România: din 2004, doi dintre ei au fost aleși în funcția de președinte al țării, reamintește Reuters. Influența primarilor provine de asemenea din fondurile publice pe care le controlează — Primăria Bucureștiului și cele șase primării de sector au un buget anual de aproape 2 miliarde de euro — și din faptul că lucrează într-o administrație publică extrem de politizată.

 

Pentru partidele politice, primarii sunt esențiali în obținerea de voturi pentru parlamentari oferind mici cadouri alegătorilor, precizează Reuters. Potrivit șefei DNA, există dovezi că oficiali locali oferă mită în bani partidelor. Românii au de asemenea tendința de a avea o mai mare încredere în primari decât în guvernul central, iarun sondaj IRES arată că peste jumătate dintre bucureșteni ar vota din nou pentru Oprescu dacă va fi găsit nevinovat, subliniază Reuters.

 

"Corupția are cu siguranță un impact asupra investițiilor străine, deopotrivă la nivel național și local, și contribuie la subdezvoltare", a afirmat Miha Hribernik, analist pentru Europa în cadrul companiei de analiză a riscurilor Verisk Maplecroft.

 

Mulți șefi de administrații locale "pot descuraja investitorii prin faptul că cer mită sau că favorizează firmele locale în licitațiile publice", a mai spus Hribernik, citat de Reuters. "În acest sens, corupția la nivel local și cea la nivel național sunt puternic legate, iar eforturile de a o eradica pe una va ajuta direct la eliminarea celeilalte", a adăugat el.

 

Începând din 2013, procurorii au trimis în judecată 92 de primari, 24 de viceprimari, 22 de președinți de consilii județene și zeci de alți oficiali locali, anchetele relevând o corupție în masă în unele dintre cele mai mari orașe din România, mai reamintește Reuters.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22