Pe aceeași temă
Audierea ei urmează să aibă loc în aceeași zi în care conferința președinților, formată din președintele Parlamentului European și liderii grupurilor politice stabilesc echipa de negociere cu Consiliul UE pentru desemnarea viitorului procuror-șef european, post pentru care candidează și Kovesi.
Fosta șefă DNA a spus că au fost prea multe coincidențe în dosarul penal pe care i l-a făcut Secția de anchetare a magistraților. Ea a afirmat că s-a început urmărirea sa penală chiar înainte de a merge la audierea din Parlamentul European, iar acum este chemată din nou la Parchet chiar în ziua în care trebuie să meargă din nou la Bruxelles.
Laura Codruţa Kovesi are calitatea de suspect, faptele anchetate fiind luare de mită, mărturie mincinoasă şi abuz în serviciu. Dosarul a fost deschis în decembrie 2018, ca urmare a unei sesizări a lui Sebastian Ghiţă, care a susținut că i-a dat bani lui Kovesi pentru aducerea în țară a lui Nicolae Popa.
Secția pentru investigarea faptelor din justiție susține că Laura Codruța Kovesi ar fi cerut și primit în 2011, când era procuror general, suma de 268.689,36 de lei de la Sebastian Ghiță pentru extrădarea din Indonezia a omului de afaceri Nicolae Popa.
Kovesi a declarat, în februarie, după ce a fost audiată de secția de anchetare a magistraților, că această anchetă îi va afecta "cu siguranță” candidatura la funcția de Procuror european, dar va "merge mai departe”.