Codul administrativ, adoptat prin OUG. Primarii primesc pensii speciale, în ciuda deciziei CCR

Dora Vulcan | 25.06.2019

Dăncilă a adoptat marți, prin ordonanță de urgență, Codul administrativ, actul legislativ prin care se introduc pensii speciale pentru aleșii locali, în ciuda declarării sale neconstituționale de CCR.

Pe aceeași temă

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat marți adoptarea prin ordonanță de urgență a noului Cod administrativ, controversat în ceea ce privește pensiile speciale ale aleșilor locali și a reducerii termenului pe care îl are președintele pentru a numi un ministru.

Documentul a primit aviz negativ de la Consiliul Economic şi Social iar Curtea Constituțională l-a declarat neconstituțional în integralitate.

Cu toate acestea, Viorica Dăncilă a susținut la începutul ședinței de Guvern că noul Cod administrativ este „un proiect important pentru modernizarea administrației publice, rezultat al unei ample consultări cu reprezentanții structurilor asociative”.

Dăncilă susține că noul Cod administrativ ar prevede proceduri mai clare și termene reduce pentru numirea în funcție pentru un membru al guvenului în caz de remaniere sau de vacantare a postului.

"Prin noile prevederi vom institui mecanisme care sa preintampine blocaje intre institutiile publice atat la nivel central, cat si la nivel local. Pentru mai multa eficienta si transparenta vom stabili o procedura mai clara si termene reduse pentru numirea in functie pentru un membru al Guvernului in caz de remaniere guvernamentala sau de vacantare a postului. Situatia din ultimul an ne-a aratat ca este nevoie de astfel de modificari pentru a asigura continuitate in toate domeniile de activitate ale Guvernului", a spus Dăncilă.

De asemenea, noul cod administrativ prevede alegere președinților de CJ prin vot uninominal.


"Pentru administratia locala, vom reglementa procedura validarii prin hotararea instantei a mandatelor consilierilor locali alesi si vom revizui situatiile de dizolvare a Consiliului Local astfel incat sa asiguram stabilitatea autoritatilor locale. Dupa cum stiti, am adoptat deja revenirea la alegerea presedintilor CJ prin vot uninominal, la fel ca in cazul primarilor, reglementare care se regaseste in noul Cod Administrativ. Legitimitatea presedintilor CJ va creste pentru ca vor reprezenta vointa cetatenilor si nu rezultatul unor negocieri politice", a completat premierul.

Premierul spune că noul cod ar cuprinde măsuri privind profesionalizarea corpului funcționarilor publici.

”De asemenea aducem solutii si in cazul elaborarii procedurilor cadru privind licitatiile publice, dar si reglementari in domeniul proprietatii publice si private a statului sau a unitatilor administrativ teritoriale. Venim si cu masuri privind profesionalizarea corpului functionarilor publici care se vor aplica gradual. Toate aceste modificari sunt menite sa modernizeze administratia publica, sa o faca mai flexibila si sa raspunda mai promt si mai eficient asteptarilor cetatenilor”, a spus Dăncilă marți.

Multe din prevederile Codului administrativ sunt neconstituționale, slăbesca eficiența administrativă și îi fac pe funcționarii publici dependenți de politic. Mai mult, unele dintre articole sunt concepute pentru a le da mai multă putere baronilor locali, spun funcționarii publici, susținuți de specialiștii în drept.

Adoptarea Codului administrativ - cronologie

Proiectul a fost adoptat în iulie trecut, cu 175 de voturi pentru 33 împotrivă și 15 abțineri.

Președintele Iohannis a trimis CCR o sesizare în care a susținut că multe din prevederile codului încalcă Constituția

USR, PNL, PMP au depus o sesizare la CCR împotriva legii privind elaborarea Codului administrativ. Sesizarea a fost semnata de 28 de deputati USR, 13 de la PMP, șase neafiliați și trei de la PNL

Pe 6 noiembrie, CCR decide că legea privind Codul administrativ este neconstituțională în integralitatea sa.

Guvernul Dăncilă decide adoptarea sa prin OUG.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22