Pe aceeași temă
In luna octombrie, Ministerul Justitiei a solicitat Guvernului sa sesizeze CCR cu privire la neconstitutionalitatea unora dintre prevederile Codului de Procedura penala, care au generat enorm de multe controverse.
In esenta este vorba despre declararea ca neconstitutionala a artiolului din CPP, potrivit caruia in situatia in care una dintre partile implicate intr-un proces solicita o expertiza asupra legalitatii unei probe administrate, organul judiciar, procurorul sau judecatorul este obligat sa faca aceasta expertiza.
Laura Codruta Kovesi, procurorul general, sustine ca legea nu stabileste cine este expertul, conditiile in care se face aceasta expertiza, cine plateste sau cate expertize pot fi facute. Intr-o declaratie pentru Cotidianul, Kovesi spune ca “problema cea mai grava este ca o persoana din afara sistemului judiciar , un expert, nu stim de ce fel, hotaraste cu privire la legalitatea unei probe, lucru asupra caruia trebuie sa se pronunte doar judecatorul sau procurorulâ€.
La 9 octombrie, Mark Gray, purtator de cuvant al Comisiei Europene a declarat ca modificarile aduse Codului de procedura penala “pot impiedica anchetarea cazurilor penale†. Gray a mentionat ca “expertii CE au purtat discutii cu parlamentarii romani pe acest subiect in luna maiâ€.