Codul de Procedura Penala declarat neconstitutional

I.r. | 15.01.2009

Pe aceeași temă

Curtea Constitutionala(CCR) a declarat neconstitutionale prevederi ale legii de aprobare a Ordonantei de Urgenta a guvernului nr.60/2006 pentru modificarea si completarea Codului de Procedura Penala. Intr-un comunicat publicat pe site-ul CCR, se precizeaza ca dispozitiile articolului unic pct.1-23 din lege sunt neconstitutionale. Prevederile legii adoptate de catre Parlament la 8 octombrie au fost criticate anterior de catre Parchetul General, ONG-uri, Ministerul Justitiei si Comisia Europeana.


In luna octombrie, Ministerul Justitiei a solicitat Guvernului sa sesizeze CCR cu privire la neconstitutionalitatea unora dintre prevederile Codului de Procedura penala, care au generat enorm de  multe controverse.


In esenta este vorba despre declararea ca neconstitutionala a artiolului din CPP, potrivit caruia in situatia in care una dintre partile implicate intr-un proces solicita o expertiza asupra legalitatii unei probe administrate, organul judiciar, procurorul sau judecatorul este obligat sa faca aceasta expertiza.


Laura Codruta Kovesi, procurorul general, sustine ca legea nu stabileste cine este expertul, conditiile in care se face aceasta expertiza, cine plateste sau cate expertize pot fi facute.  Intr-o declaratie pentru Cotidianul, Kovesi spune ca “problema cea mai grava este ca o persoana din afara sistemului judiciar , un expert, nu stim de ce fel, hotaraste cu privire la legalitatea unei probe, lucru asupra caruia trebuie sa se pronunte doar judecatorul sau procurorul”.

La 9 octombrie, Mark Gray, purtator de cuvant al Comisiei Europene a declarat ca modificarile aduse Codului de procedura penala “pot impiedica anchetarea cazurilor penale” . Gray a mentionat ca “expertii CE au purtat discutii cu parlamentarii romani pe acest subiect in luna mai”.
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22