Codul electoral, votat cu repetiție în Senat. Poliță plătită de senatorii PSD lui Dăncilă

Dora Vulcan | 01.07.2019

Codul electoral prevede ca votul in străinătate să se desfășoare pe parcursul a 3 zile, iar alegătorii care au stat la coadă până la ora 21.00, când se închid secțiile, să poată vota până la ora 00.00.

Pe aceeași temă

Inițial, proiectul pentru modificarea Codului electoral a picat la vot, deoarece este o lege organică și avea nevoie, pentru a trece, de 50% plus 1 din voturi, adică 69 de voturi. A avut însă doar 68 de voturi pentru și 15 abțineri.

Votul a fost reluat apoi și a trecut cu 75 de voturi pentru și 9 abțineri.

Prin modificările la Codul electoral, aleşii vor să prelungească perioada în care românii din străinătate pot vota şi să introducă votul prin corespondenţă şi la alegerile prezidenţiale.

Proiectul urmează să ajungă acum la Camera Deputaților, care este cameră decizională.

UDMR s-a pronunțat prin liderul grupului senatorilor împotriva reluării votului pe inițiativa legislativă, cum Uniunea a fost și împotriva punerii proiectului pe ordinea de zi.

Cel care a boicotat votul a fost chiar liderul senatorilor PSD, Șerban Nicolae, care nu a fost prezent la vot iar senatorii PSD care nu au votat prima oară au vrut să-i dea un semnal Vioricăi Dăncilă pentru susținerea lui Mugur Isărescu la șefia BNR, asupra căreia între Dăncilă și Nicolae s-a purtat un conflict pe față, timp de câteva zile, prin intermediul declarațiilor de presă.

Au fost 15 abțineri, în condițiile în care doar UDMR a anunțat că se va abține și toate celelalte grupuri parlamentare au spus că vor vota modificările la Codul electoral. Iar grupul UDMR are doar 9 senatori.

De fapt, doar 6 abțineri au venit de la UDMR, în timp ce restul de nouă – de la senatori social-democrați, transmite Digi 24.

La al doilea vot, șase dintre acești social-democrați și-au schimbat opțiunea și au votat pentru, iar proiectul a fost adoptat de prima cameră sesizată.

Ce prevede proiectul

„La ora 21:00 președintele biroului electoral al secției de votare declară votarea încheiată și dispune închiderea localului de vot. Alegătorii care la ora 21:00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot pot să își exercite dreptul de vot. Doi membri desemnați de biroul electoral al secției de votare, din cadrul acestuia, verifică la ora 21:00 dacă în afara sediului secției de votare se află alegători care așteaptă să își exercite dreptul de vot și constată și monitorizează ordinea în care aceștia au acces în localul de vot. Alegătorii aflați în situațiile prevăzute pot vota până cel mult la ora 23:59”, este una din modificări.

O altă modificare vizează introducerea votului prin corespondență și pentru alegerile prezidențiale.

De asemenea, a fost simplificat procesul de vot prin automatizarea listelor suplimentare.

Actul normativ introduce și obligația Ministerului de Externe de a solicita date despre numărul românilor din Diaspora.

Proiectul legislativ prevede, de asemenea, că alegătorii vor putea susține mai mulți candidați. În legea în vigoare, un alegător putea susține un singur candidat.

La propunerea AEP, a fost introdusă modificarea legislației, astfel încât finanțarea campaniilor electorale să poată fi făcută din bugetul partidelor politice. În prezent, doar candidații își pot finanța campania electorală, banii fiind apoi rambursați.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22