Colecția Vadim Tudor: Steagul lui Avram Iancu, vândut la licitație cu 105.000 euro

Iulian Popescu | 04.02.2016

Drapelul de luptă al unei legiuni a lui Avram Iancu a fost adjudecat miercuri seara pentru 105.000 euro, într-o licitație la care au fost vândute mai multe obiecte care făceau parte din colecția "Corneliu Vadim Tudor".

Pe aceeași temă

 

Cumpărătorul a licitat online, precizează Agerpres. Steagul (un prapor bisericesc adaptat ca steag), cu tricolor pe margini, pictat pe piele și datat la jumătatea secolului al XIX-lea, a avut un preț de pornire de 5.000 de euro.

 

A fost primit de Vadim Tudor, în 1996, de la Pavel Dumitrache, din orașul Ștei. Acesta a povestit pentru crisana.ro cum a intrat în posesia steagului și cum i l-a dăruit lui Vadim Tudor: "Prin anul 1980 fiind în centrul oraşului, amenajând o gazetă de perete, am fost întrebat de un grup de oameni dacă nu pot să-i îndrum înspre câteva biserici din zonă. Le-am dat câteva explicaţii, mai mult, am intrat în vorbă cu ei, aflând că sunt pictori de biserică. Firea mea comunicativă a înfiripat o discuţie foarte lungă despre mai multe subiecte interesante, inclusiv despre istorie, iar la final unul dintre ei mi-a înmânat un steag, care s-a dovedit ulterior a fi de mare valoare" relatează Pavel Dumitrache.

 

Astfel, steagul respectiv a intrat în posesia lui. După revoluţie, în iunie 1996, Dumitrache l-a întâlnit pe Corneliu Vadim Tudor, la Ștei, iar în 2000 i-a dăruit steagul respectiv

 

La licitație a participat și un grup din Țara Moților care a dorit să-l cumpere pentru a-l dona unui muzeu.

 

Licitația colecției "Corneliu Vadim Tudor", partea a II-a, care a cuprins cărți rare, tablouri, fotografii documentare și obiecte de decor, a fost organizată la sediul Artmark, la Palatul Cesianu-Racoviță din Capitală.

 

Lotul vândut miercuri seara a mai fost scos la vânzare în 2013, dar a fost retras din licitație din cauza unor "conflicte juridice". Atunci a izbucnit scandal și a făcut obiectul unui scandal privind proveniența și autenticitatea obiectului.

 

în 2016, conflictul juridic a fost finalizat, iar “steagul de luptă al lui Avram Iancu” a devenit “Drapelul de luptă al unei legiuni a lui Avram Iancu, pictat pe piele, raritate absolută, jumătatea sec. XIX”, potriivt descrierii Artmark, fiind una dintre cele 160 de obiecte scoase la vânzare în cadrul “Licitației Corneliu Vadim Tudor – partea a II-a”.

 

Despre valoarea obiectului de muzeu, Artmark a prezentat două perspective. Din punct de vedere strict tehnic, valoarea drapelului este cea pe care o va stabili cumpărătorul. Din punct de vedere simbolic, încărcătura sa istorică și emoțională îl fac extrem de greu de evaluat în termeni financiari.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22