Pe aceeași temă
Datele anunțate de premier, coroborate cu fenomenele din spatele cifrelor optimiste arată că lucrurile stau nu mai bine, ci chiar mult mai rău decât se estima.
Astfel, premierul anunța o creștere spectaculoasă a colectării TVA în luna martie, cu un plus de 8,2% față de luna martie 2016. De asemenea, primul ministru a raportat o creștere a colectării și pe luna februarie – e drept, mai modestă, cu 2,5% față de luna similară din anul trecut, conform cursdeguvernare.ro.
Creșterile anunțate au, însă, în spate o realitate cruntă: amânările la rambursările către companii a TVA-ului (în special către exportatori) s-au întors în economie, astfel că așa numita creștere a gradului de colectare înseamnă se bazează, de fapt, pe înființarea datoriilor la TVA ale statului către economie și pe punerea în dificultate a firmelor.
Potrivit datelor obținute de cursdeguvernare.ro din zona ministerului de Finanțe, în luna ianuarie a acestui an statul a rambursat TVA de circa 1,2 miliarde de lei – înregistrând o problemă a gradului de colectare.
Situația s-a ”redresat”, însă, în lunile februarie șin martie – deși statul a încasat în aceste luni mai puțin: 0,918 miliarde în februarie, respectiv 0,730 în martie.
De unde, atunci ”creșterea gradului de colectare a TVA”?
Din neplata rambursărilor de TVA în cele 2 luni în care, deși colectarea a scăzut, ”gradul de colectare” a crescut.
Aceleași date obținute de cursdeguvernare.ro arată că în luna februarie statul a rambursat TVA cu 32% mai puțin decât în 2016, iar în luna martie cu 43% mai puțin decât aceeași lună din anul trecut.
Toate aceste sume vor trebui plătite în viitor, atunci când va fi o problemă pentru guvern să mai scoată la vopsea gradul de colectare, atunci când va avea de rambursat și ceea ce a amânat în lunile februarie și martie. La care se vor adăuga problemele create companiilor de aceste amânări.