Comasarea alegerilor și reducerea numărului deputatilor si senatorilor la 388. Opoziția este contra

Fara Autor | 14.11.2011

Guvernul și-ar putea asuma răspunderea pentru comasarea alegerilor și reducerea numărului de parlamentari, până la sfârșitul lunii noiembrie. Opoziția, în schimb, nu este de acord cu comasarea alegerilor și, în cazul în care Guvernul își va asuma răspunderea, USL va iniția o moțiune de cenzură.

Pe aceeași temă

Guvernul și-ar putea asuma răspunderea pentru comasarea alegerilor și reducerea numărului de parlamentari, până la sfârșitul lunii noiembrie. Opoziția, în schimb, nu este de acord cu comasarea alegerilor și, în cazul în care Guvernul își va asuma răspunderea, USL va iniția o moțiune de cenzură.

Potrivit liderului UDMR, Kelemen Hunor, în ședința de luni a coaliției s-a convenit comasarea alegerilor pentru noiembrie 2012, reducerea numărului parlamentarilor de la 471 la 388, dar cu menținerea parlamentului bicameral.
 
"Noi am discutat luni în coaliţie câteva principii şi se conturează o decizie, un compromis atât din partea noastră, cât şi din partea PDL. Aceste principii cu care am fost de acord cu toţii înseamnă comasarea alegerilor anul viitor, undeva în noiembrie, rămânerea la sistemul bicameral, cu reducerea numărului de parlamentari. La Camera Deputaţilor numărul de parlamentari va fi de 300-301, iar la Senat rămâne varianta cu 88 de senatori, câte doi pentru fiecare judeţ şi pentru fiecare sector al Capitalei", a afirmat Kelemen, citat de Mediafax.
 
Liderul UDMR a adăugat că nu s-a discutat despre modalitatea de promovare a acestor modificări.
 
"Proporţia la Camera va fi undeva la 65 la sută - 35 la sută, procent care nu poate fi stabilit foarte exact în acest moment, dar undeva în zona asta, iar numărul de parlamentari la Camera Deputaţilor va fi la 300 - 301. Am luat în calcul şi scăderea populaţiei, ar fi o reducere naturală . La Senat rămâne varianta mai veche, propusă de UDMR, cu 88 de senatori, câte doi senatori pentru fiecare judeţ, plus câte unul pentru fiecare sector al Capitalei. La Senat vom avea vot uninominal majoritar, cel care câştigă colegiul câştigă mandatul, indiferent cu ce procent, 40 sau 38 la sută. Punem la punct aceste detalii, iar decizia finală se va lua în momentul când avem proiectele de legi scrise", a precizat liderul UDMR.
 
În privința legii electorale, liderii coaliției s-ar fi înțeles pentru ca deputații să fie aleși în proporție de o treime prin compensare, în funcție de scorul partidului și două treimi prin câștigarea celor mai multe voturi în colegiu. Senatorii ar urma, însă, să fie votați direct, doi senatori pe fiecare județ și câte unul pe sector, transmite Agerpres.
 
În privința comasarii alegerilor, acestea ar putea să aiba loc la finalul lunii noiembie 2012, potrivit limitărilor constituționale, au menționat sursele citate
 
La rândul său, premierul Emil Boc a spus că coaliţia a făcut progrese importante pe tema comasării alegerilor şi a reducerii numărului de parlamentari. Însă, primul-ministru a evitat să precizeze dacă Guvernul îşi va asuma răspunderea pe aceste subiecte.
 
"Pot doar să spun un lucru: astăzi am făcut progrese importante pe două teme - comasarea alegerilor şi reducerea numărului de parlamentari. Când vom avea proiecte într-o formă concretă, vom discuta mai multe detalii", a spus Boc, citat de Mediafax.
 
Senatorul UDMR Verestoy Attila a declarat că în şedinţa coaliţiei s-a stabilit de principiu reducerea la 388 a numărului de parlamentari - 300 deputaţi şi 88 senatori - şi că nu s-a discutat despre asumarea răspunderii pe pachetul de legi electorale.
 
"Coaliţia a căzut de acord asupra a trei principii, respectiv: 300 de deputaţi, 88de senatori şi un vot compensat pe liste de aproximativ o treime. Această treime va depinde de rezultatul înregistrat la referendum pe care îl vom avea abia în luna ianuarie. În cel mai scurt timp cu putinţă, coaliţia va elabora legile necesare pentru a fi promovate în Parlament", a declarat Verestoy, citat de Mediafax.
 
Opoziția este contra
 
În cazul în care Guvernul îşi va angaja răspunderea pe actele normative privind comasarea alegerilor şi reducerea numărului de parlamentari, USL va iniţia moţiune de cenzură, a declarat copreşedintele USL Crin Antonescu.
 
"Dacă vom avea la pachet o asemenea angajare de răspundere, vom iniţia moţiune de cenzură", a spus Antonescu, citat de Mediafax.
 
"Suntem de acord cu reducerea numărului de parlamentari. (...) Nu suntem de acord cu comasarea alegerilor. Dacă Guvernul va recurge la angajarea răspunderii la pachet, am decis să iniţiem o moţiune de cenzură", a spus Antonescu, citat de Hotnews.
 
El a precizat că reducerea numărului de parlamentari se poate rezolva în baza proiectului de lege iniţiat de USL şi care poate fi votat printr-o procedură legislativă normală.
 
"În ce priveşte reducerea numărului de parlamentari, am iniţiat un proiect de lege, suntem de acord cu reducerea semnificativă a numărului de parlamen tari, nu o reducere de faţadă, dar care să respecte principiul constituţional al proporţionalităţii, în s ensul în care reprezentanţii în Parlament să aibă în spate un număr aproximativ egal de alegători", a spus Antonescu.
 
El a arătat că varianta vehiculată în acest moment, cu doi senatori pe judeţ, este una neconstituţională.
 
Antonescu a precizat că USL nu poate accepta comasarea alegerilor, întrucât se încalcă spiritul democratic şi dreptul cetăţenilor de a fi edificaţi şi de a înţelege ce votează.
 
Referendumul din 2009
 
În 2009, în timpul alegerilor prezidențiale, s-a organizat un referendum pentru reducerea numărului de parlamentari la maximum 300 și pentru transformarea parlamentului dintr-unul bicameral în unul unicameral.
 
Referendumul privind unicameralismul si reducerea numarului de parlamentari a fost un succes, la limită în privința prezenței, și de proporții în privinta scorului. 50,4% din electorat a răspuns la întrebări, 77,78% pronuntindu-se pentru unicameralism și 88,84% pentru micșorarea Parlamentului. 
 
Cu toate acestea, pina acum nu s-a întreprins nici un demers concret pentru a pune in practica rezultele referendumului.
 
 
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22