Combinatul Oltchim, vandut pe bucati. Investitorii nu sunt obligati sa preia salariatii

E.b. | 10.03.2017

Adunarea Creditorilor de la Oltchim SA a hotarat pe 6 martie 2017 modificarea planului de reorganizare a societatii. Modificarea se refera exclusiv la metoda de vanzare, urmand sa fie tranzactionate pachete de active functionale, se arata intr-un document transmis joi catre BVB.

Pe aceeași temă

 

 

De asemenea, nu va exista nicio obligatie de transfer a salariatilor Oltchim catre cumparatori. Datoriile societatii raman in sarcina acesteia. 

 

"Modificarea planului priveste exclusiv metoda de vanzare a Oltchim SA (toate celelalte prevederi ale planului ramanand in vigoare), in sensul in care se va face ofertarea si vanzarea activelor pe pachete de active functionale si nu prin metoda transferului activelor si activitatii actuale pe Oltchim SPV, intrucat metoda initial aprobata nu observa, in opinia Uniunii Europene, principiul discontinuitatii economice, fapt care atrage riscul recuperarii presupusului ajutor de stat de la cumparator", se precizeaza in document, conform HotNews.ro.

 

Decizia a fost luata in conditiile in care metoda initiala de privatizare ar putea fi considerata riscanta pentru investitori, existand riscul ca acestia sa se retraga. Riscul consta in faptul ca investitorii ar putea sa fie obligati sa plateasca eventuale prejudicii constatate in urma unei investigatii demarate de Comisia Europeana. "Procedura de vanzare inclusa in planul initial contine elemente compatibile cu existenta continuitatii economice, fapt care va determina extinderea recuperarii ajutorului de stat de la potentialii cumparatori", se arata in documentul mentionat. 

 

"In ipoteza sus-mentionata, este foarte probabil ca potentialii investitori sa se retraga (considerand tranzactia de achizite ca fiind mult prea riscanta), imprejurare care ar determina imposibilitatea implementarii planului de reorganizare aprobat, cu riscul evident al deschiderii procedurii falimentului impotriva Oltchim SA. Intr-un atare scenariu, toti creditorii societatii, prevazuti a fi platiti prin planul actual - votat si confirmat - se vor afla in situatia de a nu mai putea incasa nici macar sumele stabilite a le fi distribuite prin plan", se mai precizeaza in document.

 

 

*****************

 

 

In aprilie 2016, Comisia Europeana a deschis o investigatie aprofundata pentru a verifica daca anularea datoriilor de catre statul roman si continuarea aprovizionarii Oltchim de catre intreprinderi de stat, in pofida deteriorarii situatiei financiare a acesteia, au respectat normele UE privind ajutoarele de stat. Comisia va examina in special acumularea datoriilor fata de Autoritatea romana pentru Administrarea activelor Statului (AAAS), dar si anularile de datorii de catre AAAS si diferite intreprinderi de stat in cadrul planului de reorganizare a Oltchim elaborat de administratorul judiciar. 

 

De asemenea, va investiga sprijinul acordat Oltchim de doua societati de stat (CET Govora si Salrom) care, in ciuda deteriorarii situatiei financiare a Oltchim, au continuat sa aprovizioneze Oltchim cu energie electrica, abur si solutii saline.

 

In cazul in care Comisia va concluziona ca Oltchim a primit ajutoare de stat, aceasta va evalua daca ajutorul ar putea fi compatibil cu normele UE care autorizeaza anumite categorii de ajutoare. Deoarece Oltchim este o societate aflata in dificultate financiara, singura categorie de ajutoare permisa ar fi reprezentata de ajutoarele pentru salvare si restructurare

 

VEZI PLANUL DE REORGANIZARE

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22