Comentatorii pe FACEBOOK despre PRIMA DEZBATERE prezindentiala. Selectia celor mai bune texte

Fara Autor | 12.11.2014

Pe aceeași temă

Dan Turturica:

Observ că primele comentarii la textul de mai jos (“Romania lucrului prost facut” - blogul turturica.ro) sugerează că Iohannis nu avea cum să câștige disputa cu Ponta. Greșit. Nu asta era miza. Forța ideilor și argumentelor lui nu trebuia și oricum nu aveau cum să-l convingă pe Ponta de nimic. Ideile și argumentele lui Iohannis trebuiau să ajungă la nehotărâții care au privit dezbaterea și care încă se întreabă dacă merită să-și abandoneze pasivitatea și să meargă la vot duminică pentru a-l susține. Cei mai mulți dintre acești nehotărâți sunt dominați de ideea preconcepută că absolut toți politicienii sunt o apă și un pământ și că nici unul nu merită votul lor. Singurul mod de a le zdruncina convingerile este să demonstrezi că pasivitatea lor va face posibilă alegerea unui președinte care reprezintă un pericol pentru ei. De asta era nevoie de argumentele și exemplele concrete pe care Iohannis trebuia să le dea și pe care bruiajul Ponta urmărea să le acopere. Din nefericire, Iohannis i-a ușurat misiunea lui Ponta. Acesta pur și simplu nu a avut ce să bruieze pentru că Iohannis a ales să nu folosească aproape nici unul din miile de argumente care pot fi aduse împotriva lui Ponta. Asta a ratat Iohannis!

 

Valeriu Turcan: 

“Ar fi păcat ca dezbaterea din această seară să rămână în istorie drept "marea dezbatere finala" a prezidentialelor din 2014. Două certitudini la cald - 1. Multe ratări din careu pentru Klaus Iohannis. Putea să își rupă în două adversarul. și 2. pe tv, Ponta e tare doar unde controlează regulile meciului și, dacă se poate, și arbitrii. În afara unui cadru tv controlat e victimă sigură. La Realitatea tv, Ponta nu a fost tocmai în zona lui de confort, probabil că se setase mental că va fi singur in emisiune. Nu a putut să ascundă asta. Dar a scăpat ieftin”.

 

Alison Mutler:

“Cea mai palpitanta (gripping) debate vreodata a fost Basescu cu Nastase la TVR in 2004 si cel mai tare KO vreodata a fost intrebarea lui Basescu catre Geoana care a intrat in istorie. Oamenii ZIC ca vor altceva dar ramane la nivel de declaratie. Eu ii suspectez pe multi ca au si un apetit nesanatos pentru tupeu, gen "I-a zis-o". Basescu este foarte bun la dezbateri, e ager si luptator. Il ajuta mult pe Ponta ca e prim ministru, are tot soiul de cifre la indemana si probabil o echipa foarte pe faza

 

Catalin Prisacariu:

Dacă Ponta ar fi fost de acord cu propunerea lui Iohannis (o singură dezbatere pe teren neutru și acea singură dezbatere ar fi semănat cu cea de aseară de la Realitatea TV), Iohannis ar fi intrat duminică la vot ca un timorat copleșit de importanța bătăliei, cu lacune majore și de comunicare, dar și de cunoștințe generale despre cum funcționează România.

Dar Ponta a vrut patru dezbateri. Două nu s-au desfășurat încă. Mai mult tupeu și obrăznicie decît a arătat aseară, Ponta nu poate produce. La Realitatea TV, Ponta a fost la apogeul cocălărismului lui personal și politic. Iohannis, însă, se poate recalibra și poate arăta că, după pumnii în cap de la prima dezbatere, a învățat cum se face.

Așa rigid și intimidat, uneori, cum e, Iohannis ne-a lăsat cîteodată să vedem că se poate reinventa și pe placul unui electorat mai avid de replică, de șarjă verbală, de argument bine țintit. Sibianul mai are două ocazii să arate că poate fi și maleabil, că nu vrea, de fapt, să joace jocul lui Ponta (arțăgos, arogant, steril), că poate oferi alt stil (fie și nespumos, fără sclipici) decît gureșul gol pe dinăuntru Ponta. Iohannis are șansa asta. Ponta, însă, nu mai are nici un glonț pe țeavă, doar îl amenință pe Iohannis că-l lovește cu patul puștii peste degete.

 

Ion Cristoiu: 

Dînd curs șantajului practicat de Cozmin Gușă, consultantul politic al Elenei Udrea, Klaus Iohannis a făcut greșeala vieții sale: S-a decis cu o oră înainte de dezbaterea la care se anunțase Victor Ponta să participe.

După ce și pe drept cuvînt a susținut că va participa la o confruntare serioasă, anunțată și negociată dinainte, cum se întîmplă în lumea civilizată, s-a dus la o emisiune improvizată (nici n-avea cum, odată ce Realitatea Tv era pregătită pentru o dezbatere doar cu Victor Ponta, dat fiind că Klaus Iohannis anunțase că nu vine la nici o televiziune de știri), fără o minimă organizare, de parcă ar fi fost vorba de o confruntare între Elena Udrea și Traian Băsescu, fără întrebări gîndite bine, pentru a acoperi tot spectrul problematicii prezidențiale.

Rareș Bogdan, complexat de ideea că-l are în față pe Însăși Înălțimea Sa Victor Ponta, l-a lăsat practic pe Victor Ponta să fie moderatorul emisiunii. Ideea nenorocită de a se dezbate nu atribuțiile președintelui, ci atribuțiile premierului l-a favorizat în chip nedrept pe Victor Ponta. Era de așteptat ca în condițiile în care s-au discutat numai prerogativele premierului, Klaus Iohannis să nu se descurce. Decizia luată în ultimul minut de a veni la confruntare a făcut ca Klaus Iohannis să nu fie pregătit. În 2004 și-n 2009, candidații s-au pregătit inclusiv psihologic pentru marea confruntare, devenită eveniment național și nu o clacă la o televiziune de știri, antrenîndu-se cu persoane care jucau rolul adversarului.

Cum a fost posibil ca staff-ul să nu reziste șantajului lui Cozmin Gușă și l-a forțat pe Klaus Iohannis să meargă în ultimul moment, fără o minimă negociere a formatului? Și acum ce face Klaus Iohannis? Se va duce și la celelalte televiziuni de știri? Va mai vrea o confruntare pe teren neutru?

Pe scurt, și la cald:
A fost un dezastru.
Nu pentru c
ă Klaus Iohannis n-ar fi bun.
La interviul de pe Realitatea Tv, la care am participat, a fost senzațional.
A fost un dezastru din cauza improvizației absolute care a fost aceast
ă așa zisă confruntare.

 

Vlad Petreanu:

"…domnu’ Viorel, am aici o listă cu 37 de baroni penali din partidul pe care-l conduceţi, oameni cu funcţii mari şi greutate, interlopi politici care jefuiesc de ani de zile ţara şi care au sărăcit şi nenorocit un popor întreg. Fiţi atent, eu încep să citesc lista şi mă opriţi dv când nu mai puteţi, şi atunci vă adresez întrebarea. Sunteţi gata?… Iar întrebarea este: de ce ar crede cineva că dv. sunteţi cinstit şi imaculat când toţi şefii pe care vă bazaţi în partid, inclusiv tata-socru, sunt corupţi?”

“…domnu’ Viorel, am văzut multe afişe electorale mincinoase ale dv, dar unul mi-a atras atenţia în mod special – este cel care spune că doar dv. aţi tăiat taxele. Zău? În cele două minute pe care le am la dispoziţie, vreau să vă recit numele tuturor celor 36 de taxe noi pe care le-aţi impus în doi ani de guvernare. Deci iată… Domnu’ Viorel, care e favorita dv. dintre toate astea, care vă place cel mai mult?”

“…domnu’ Viorel, am aici o hârtie de 10 euro. Vreau să vă rog să faceţi un gest şi să-mi cumpăraţi aceşti 10 euro la cursul de 4,73 de lei pentru un euro, curs completamente scandalos la care calculaţi dv. accizele şi pe care-l impuneţi milioanelor de români săraci din ţara asta. Cine mai cumpără euro în România cu 4,73 lei?”

etc.

Dar aceste întrebări-atac, ca şi multe, multe altele, au lipsit din arsenalul candidatului Iohannis.

Problema dlui Iohannis în dezbaterea de aseară a fost că s-a dus complet nepregătit la dezbatere, iar acesta este un comportament foarte prost pentru cineva care vrea să fie preşedintele republicii şi de la care oamenii se aşteaptă să-şi dea şi viaţa în apărarea lor.

Pentru Iohannis era un moment crucial, la care a mers fără o strategie, fără documentare, fără să înţeleagă, măcar, terenul pe care joacă. La 10 minute de la începerea confruntării, în prima sa intervenţie, Iohannis încă mai voia să discute chestiuni de procedură, minutaje şi teme. La final, când moderatorul, el însuşi exasperat de inadecvarea lui Iohannis, i-a reamintit că are timp de emisie doar pentru el, ca să-şi transmită mesajul, candidatul ACL a spus doar două cuvinte şi s-a oprit.

Dacă ştii că nu eşti spontan şi n-ai replică, îngroapă-ţi adversarul în informaţie şi evidenţe inconfortabile. Dacă ştii că nu poţi vorbi mult, fii vizual, fă gesturi care să transmită ceva şi să rămână în memoria publicului. Dacă nu poţi fi miştocar ca adversarul, fii îngrijorat de superficialitatea adversarului.

Dacă vrei să fii preşedintele României, demonstrează că ai muncit şi munceşti pentru asta. Cum ne vei reprezenta într-o dispută cu un alt preşedinte, pe probleme care schimbă destinul ţării, dacă nu reuşeşti să domini un contracandidat într-un studio de televiziune?

De la Kennedy-Nixon încoace, dezbaterile finale vizează în primul rând nehotărâţii, nu fanii. Fanii înţeleg şi iartă, dar votul popular se câştigă prin urnirea nehotărâţilor la vot. Din acest punct de vedere, dl. Iohannis a ratat. Poate că o fi el bine pregătit, în sinea lui, dar pentru cei care nu-l cunosc – şi pentru ei era, de fapt, încleştarea – Iohannis a rămas în cel mai bun caz acelaşi mister (şi sunt chiar indulgent când spun asta).

Puterea se câştigă, nu se primeşte.

 

Tudorel Urian:

E clar ca Iohannis a venit nepregatit. Nu stia nici macar regula jocului (nu o prea stiau nici moderatorii), nu avea strategie de comunicare si nici informatii concrete, nu a avut replica la unele chestiuni. Dar mi-a lasat un sentiment globalement positif, prin atitudine, caracter, un fel de liniste interioara, seriozitate. Cred ca asta conteaza si in vecinatatea doctorului lucrurile astea chiar se vad bine.

 

Lucian Mindruta: 

 

1. Sa ne intelegem: in seara asta m-am asezat la dezbaterea Ponta Iohannis cu asteptarea ca toate lucrurile de care vorbim noi aici pe facebook de la inceputul campaniei, de la coruptia mitei electorale, la mizeriile din ambasade, de la popii care voteaza Ponta si pana la baronii care cad ca spicele, toate sa fie folosite ca un tavalug de candidatul dreptei.

Un candidat care nici macar nu mai e al ei, odata ce duce cu el si alte sperante, ale celor care in primul tur au votat altceva, sa zicem Monica Macovei.

Dezamagirea de aici vine. Nu ca vrea cineva sa castige Ponta. Dar cred ca vrem cu totii sa putem spune adevarul, chiar si cand candidatul mai apropiat de noi greseste.

In seara asta n-am vazut un Iohannis care sa castige avansul de 10 procente din primul tur. Am scris despre asta minut cu minut. Folosind experienta mea de media trainer, adica de om care ii invata pe altii cum sa vorbeasca la televizor.

Din aceasta perspectiva, elevul Iohannis a fost sub invatacelul Ponta. In rest, putem vorbi de morala.

Dar nu uitati ca eu nu sunt aici delegat de la vreun partid sa va ridic moralul. Sunt liber si gandesc si spun ce cred ca-i adevarat. Chiar daca in seara asta e dureros.

 

2. Mi-as fi dorit ieri un candidat pregatit. Si, pentru ca una dintre meseriile mele secrete e aceea de media trainer, adica de profesor de comunicare, o sa va spun ce trebuia sa faca, ce n-a facut si de ce am dat un scor de 4-1 in favoarea lui Ponta.

Sound-bites

Ce sunt astea? Sunt propozitiile scurte, usor de tinut minte si de spus mai departe, pe care noi sa le tinem minte si sa le spunem colegilor de birou a doua zi. Astea sunt spontane, o sa ziceti. Nu. Ele se scriu cu mult timp inainte, intr-un document care se numeste Message Box si in care la fiecare acuzatie sau subiect in discutie, vorbitorul are 3-5 raspunsuri prestabilite, ca niste sageti gata pregatite in tolba.

Sa va dau un model. Ponta ii spune lui Iohannis: aveti si voi coruptii vostri.. Cancescu, Chiuariu, etc.

Raspuns Iohannis: “sa nu mai vorbim despre trecut. Sa vorbim despre viitor.” Gresit.

Raspuns corect:

varianta a: “Am cerut demisia domnului Chiuariu. Si am sa felicit si DNA si tribunalele cand vor prinde, aresta si condamna oamenii politici care fura. Stiu ca ati vrea sa-i apar cum faceti dumneavoastra in parlament si cum veti face ca presedinte. N-aveti voi norocul asta!”

varianta b: “Astia-s fratii dumneavoasta, nu ai mei. Astia-s oamenii unui USL corupt, de care ma bucur ca ne-am despartit. De-asta suntem aici: pentru ca dumneavoastra mergeti cu fratia infractorilor, iar eu cu poporul roman. Chiar daca sunt neamt!”

Si tot asa. Ce trebuia sa aiba Iohannis era un document cu macar 10 pagini de astfel de replici invatate pe dinafara. Pe care Ponta le-a avut. Care erau scrise dinainte si care au fost livrate in pauzele dintre expozeul lent al adversarului.

 

Echipa

Din pacate, baiatul cu ochelari s-a antrenat mai bine. Ca orice tocilar, fara abilitati native, a facut ce face toata lumea in situatia asta. A angajat niste profesionisti. A invatat de la marii demagogi ai partidului lui: Nastase, Iliescu, Mitrea.

De ce credeti ca au ajuns astia si-au stat atata vreme la putere? Pentru ca Romania inforea in jurul lor, ca Sibiul?

Nu. Pentru ca ei s-au concentrat pe aparente. Iohannis are doua zile, din pacate, sa mai lucreze la ale lui.

Un sfat pentru echipa lui: scrieti-i niste replici bune. Stati cu el pana invata. Si dupa aia spuneti-i ca nemtii au pierdut ultimele doua razboaie mondiale.

Poate il enervati un pic. Ar fi ultima sansa.

 

Simona Tache (jurnalist):

Oricât l-ar fi pregătit stafful de campanie pe Iohannis, există un capitol la care nu avea cum să-l pregătească și care e nu doar punctul cel mai forte al lui Ponta, ci și "calitatea" de care se îndrăgostește rapid acest popor: TUPEUL.

Trebuie să ai un tupeu uluitor ca să-i pretinzi adversarului să-i ceară scuze soției tale, prezente în studio, pentru o fițuică calomniatoare, în timp ce tu ai făcut TOT, de la fițuici calomniatoare, scrisori cu minciuni către pensionari, poze cu tine pe icoane, aruncare cu găini moarte și… nu le mai înșir pe toate, că sunt foarte multe și le știți. Nimeni nu te poate antrena pentru așa ceva. E nevoie de tupeu înnăscut pentru asta, de un tupeu năucitor, cum eu, personal, n-am mai văzut, de-a lungul vremii, decât la Băsescu și la Udrea. Mai mult decât atât, nu te poate pregăti staff-ul de campanie nici măcar să ai replică la așa ceva, dacă natura ta și felul tău de-a fi nu se pliază pe tipul ăsta de dialog.

Mi-am imaginat, în timp ce mă uitam cum Iohannis nu are replică, în ce hal ar fi șters pe jos cu Ponta Crin Antonescu, la fazele astea. Ce replici spumoase ar fi avut, ce “ba pe-a mă-tii”-uri superbe. Așa, și? De ce l-ar fi recomandat asta ca președinte?

 

Marcel Tolcea (profesor, Universitatea de Vest):

1. „HYPERLINK "http://marceltolcea.ro/romania-lucrului-bine-facut-incepe-cu-discursul-candidatului-bine-pregatit/"România lucrului bine făcut” începe cu „Discursul candidatului bine pregătit”

 Dragă Domule Klaus Iohannis,

Ați mers la întâlnirea cu Ponta ca și cum ați fi mers la o bere.

Grav, riscant, iresponsabil, prostesc.

După turul I, ar fi trebuit să știți că nu mai sunteți proprietarul Dv. în materie de apariții publice.

Eu, adică unul dintre cei care și-au pus cam toate speranțele în victoria Dv., în ciuda tuturor nuanțelor din trecut, m-am simțit trădat de felul în care ați abordat o întâlnire cu o asemenea miză. Pe care, în cel mai bizantin și dâmbovițean stil, ați improvizat-o nepermis.

Prea adesea ați fost asemenea lui Ponta în fața lui Băsescu: un pisicuț care avea în paharul de apă singurul aliat. Din păcate, ați făcut figura unui român semihabarnist din diaspora ce macină o limbă de lemn la un examen-concurs la un cămin cultural de la țară.

Nu știu cine vă consiliază, dar vă consiliază prost. Dacă Dv. nu vreți să vă lăsați consiliat e și mai prost. Adică de prost augur. (Apropo, D-na Gorghiu e o lamentabilă comunicatoare și o cenușie vorbitoare de limba română!)

Așadar, ați dezamăgit și ați pierdut nu voturi, ci speranța a mulți votanți că, după masca Dv. de neamț taciturn, moderat și calculat, s-ar afla ceva consistent.

2. "Dacă avea în echipa lui unul cu creier de cocoș, venea seara în studio cu o găină moartă, i-o arunca lui Ponta în fața și pleca spunându-i: Vin să mă vorbesc cu tine când nu te comporți ca un găinar!"

 

Adelina Radulescu (jurnalist):

Degeaba se masoara punctele dezbaterii, pentru ca nu a existat niciun cadru de referinta, la care sa raportezi cele doua profiluri. Aici s-a ajuns prin indepartarea de pe "sticla" (nu si din redactii) a ziaristilor de profesie, cu background si stiinta de carte, cu o cariera care include teren si muuuulta lectura. Recitatorii de mesaje primite de la stapan, cu cheltuieli care depasesc salariile din presa, "realizatorii" de emisiuni care traiesc din afaceri girate de politicieni sau pur si simplu oameni de partid nu vor putea NICIODATA sa faca vreo emisiune credibila. 
Ce argumentatie sa se dezvolte, ce replici sa se dueleze, in ce context, daca nu ai un plan, nu-l anunti si nu corectezi minciunile, atunci cand sunt rostite, nu stapanesti tehnicile de moderare???

 

Emil Hurezeanu: 

”Am putut constata o stare de dezechilibru emoţional care porneşte de la felul în care fiecare dintre cei doi concurenţi a fost avizat sau avertizat sau pregătit în legătură cu participarea la această dezbatere. Cel care ştia, pentru că s-a adăugat unei prezenţe deja anunţate, e Iohannis. Spre deosebire de Ponta, Iohannis a început discuţia mai stăpân pe sine,întărindu-şi oarecum zâmbetul ironic care, de altfel, nu întotdeauna are acoperire. Dar, de această dată, într-o confruntare şi emoţională, cel inhibat, cu o figură mai degrabă preocupată, nervoasă, care căuta mai degrabă a-şi căuta gândurile, ignorând expresia feţei, a fost domnul Ponta.

Această inegalitate de faţă este importantă într-o dezbatere. Omul relaxat şi calm, chiar dacă nu i-a părut aşa domnului Ponta când a fost în biroul dânsului, de obicei câştigă, într-o dezbatere, câteva puncte suplimentare. În condiţiile de egalitate în substanţa partiturii, cel relaxat, care controlează psihologic dialogul, duelul, e mai bine prizat de către public”

 

Mircea Marian:

In 1996, zapacitul ala de emil constantinescu a stat o saptamana in cantonament, pregatind dezbaterea cu ion iliescu. printre altele, l-a antrenat Ion Caramitru: ce gestica sa aiba, cum sa dea ochelarii jos si sa intrebe "credeti in Dumnezeu, domnule Ion Iliescu?". Populista rau, dar a ramas in memoria tuturor. E, intreb si eu, e cineva in PNL care l-a pregatit pe Iohannis pentru confruntarile cu Ponta???

 

 

 

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22