Pe aceeași temă
Comisarul CEDO nu se referă doar la cazul celor doi ci și la alte 12 cazuri, care privesc absența unui cadru legal pentru recunoașterea relațiilor stabile de același sex în România.
Comisarul Mijatovic subliniază că cuplurile de același sex cu sau fără copii fac parte din bogata diversitate a familiilor care alcătuiesc societățile noastre, indiferent dacă un stat le recunoaște sau nu. Comisarul subliniază că în absența unei astfel de recunoașteri li se interzice să se bucure pe deplin de dreptul la viață privată și familie, așa cum este garantat în Convenția Europeană a Drepturilor Omului, la articolul 8.
De asemenea, comisarul a mai subliniat că statele trebuie să asigure cuplurilor de același sex recunoaștere civilă și nedescriminatorie, în conformitate cu jurisprudența Curții.
Dunja Mijatovic crede că absența unui consens la nivel național nu poate fi considerat un argument pentru a refuza această recunoaștere și subliniază că 30 de state membre ale Consiliului Europei oferă în prezent recunoașterea legală a cuplurilor de același sex, într-o formă sau alta.
Comisarul Mijatovic concluzionează spunând că „principiul egalității în fața legii impune ca recunoașterea legală să fie disponibilă partenerilor de același sex” și că „absența recunoașterii pentru cuplurile de același sex constituie discriminare pe motive de orientare sexuală”.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului urmează să se pronunțe asupra acestor spețe.
Reamintim că mai multe cupluri formate din persoane de același sex au dat în judecată statul român la CEDO, solicitând instanței de la Strasbourg să impună României reglementarea parteneriatului civil.
În lipsa acestei legislații, aceste persoane nu pot accesa nicio formă legală de recunoaştere şi de protecţie a familiei lor.