Comisarul Corina Cretu: Absenta unei harti a prioritatilor pe infrastructura sociala, o problema pentru Guvernul roman

T.d. | 16.01.2015

Pe aceeași temă

Absenta unei harti a prioritatilor pe infrastructura sociala “este o problema”, a declarat vineri comisarul european pentru Politica Regionala, Corina Cretu. Oficialul a subliniat faptul ca harta reprezinta o “pre-conditie” in vederea accesarii fondurilor europene in perioada 2014-2020, potrivit Hotnews.

"Faptul ca nu avem nici la ora actuala o harta a prioritatilor pe infrastructura sociala este o problema. Am recomandat Executivului de la Bucuresti sa incurajeze o mai buna colaborare intre Ministerul Muncii, Ministerul Dezvoltarii si Ministerul Fondurilor Europene pentru ca aceasta pre-conditie a accesarii fondurilor in perioada 2014 - 2020 sa fie indeplinita", i-a spus Cretu ministrului social-democrat al Muncii, Rovana Plumb.

Cretu, care a primit-o vineri la Bruxelles pe Plumb la Bruxelles, a mai atras atentia ca va "veghea personal" ca Guvernul Romaniei sa-si respecte angajamentul de a nu mai finanta din fonduri europene vechile orfelinate, pentru a directiona, in schimb, investitiile catre centre de plasament de tip familial pentru copiii abandonati.

"Ma bucur ca, in perioada 2014 - 2020 Romania si-a luat angajamentul, prin semnarea Acordului de Parteneriat, de a nu mai finanta constructia acestor centre de tip vechi si vreau sa stiti ca voi veghea personal ca aceasta promisiune sa fie respectata", a spus Corina Cretu.

Astfel, Comisia Europeana atrage atentia ca "Romania este tara cu cei mai multi copii abandonati din Europa (in fiecare zi, in Romania este abandondat un copil):, motiv pentru care executivul comunitar subliniaza ca "urmareste cu mare atentie aceasta problema", se mai arata in comunicatul emis de cabinetul comisarului Corina Cretu.

"In legatura cu acesti copii, Comisia Europeana are o politica foarte ferma de incurajare a trecerii de la centrele de tip vechi de tip orfelinat la cresterea lor in case de tip familial, iar eu insami m-am exprimat in repetate randuri in legatura cu acest imperativ. Cu toate acestea, in Romania, in perioada 2007 - 2013 a continuat sa se finanteze din bani europeni constructia de centre de tip vechi, ceea ce este regretabil", a mai spus oficialul european.

La intalnirea cu ministrul roman al Muncii, comisarul european pentru Politica Regionala a subliniat ca Romania trebuie sa gestioneze "o problema sociala foarte grava", avand 40% din populatie la limita saraciei si a excluderii sociale.

Ea a sustinut ca masurile pentru combaterea saraciei sunt la fel de importante ca autostrazile pentru Romania.

"Drumurile si autostrazile sunt importante pentru Romania, dar la fel importanta trebuie sa fie combaterea saraciei. Salut preocuparea doamnei ministru pentru categoriile sociale defavorizate din Romania si eforturile depuse de dumneaei pentru ameliorarea situatiei acestora", a mai spus Corina Cretu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22