Comisarul european Corina Cretu: Programul Operational Regional, in cazul caruia exista un numar important de observatii, va fi adoptat in mai-iunie

Fara Autor | 15.02.2015

Pe aceeași temă

Programuli Infrastructură Mare şi Programul Operaţional Regional, pentru ultimul existând un număr însemnat de observații din partea CE, vor fi adoptate oficial abia în mai – iunie, a anunțat comisarul european pentru Politică Regională, Corina Creţu, într-un interviu acordat Mediafax.

Programul Operaţional Regional este "unul dintre cele mai complexe programe din cele supuse Comisiei în această perioadă" şi este "absolut normal în acest caz să existe un număr important de observaţii, dar procesul este pe un drum pozitiv", a spus Crețu.

"Pentru ambele programe, adoptarea lor oficială se va face odată ce procedura de schimbarea a cadrului financiar multianual va fi terminată, ceea ce depinde de votul Consiliului şi al Parlamentului. Cu siguranţă nu mai devreme de mai-iunie. Comisia va emite scrisori de confort la momentul în care toate aspectele programului au fost clar definite şi se aşteaptă doar formalizarea adoptării acestuia. Astfel, statele membre vor avea un semnal clar că pot practic trece în faza de implementare a programului", a a explicat comisarul european pentru Politică regională.

Comisia va înființa un task – force pentru opt state - Bulgaria, România, Cehia, Slovacia, Italia, Croaţia, Slovenia, Ungaria - şi va identifica soluţii şi acţiuni corespunzătoare care să conducă la o implementare mai rapidă a proiectelor în 2015.

Grupul de lucru nu va dispărea în 2015, ci îşi va continua acţiunea mai departe pentru eficientizarea utilizării banilor europeni pe următorul ciclu de programare, a explicat Corina Crețu.

Echipa care se ocupă de România a avut o întâlnire de lucru la sfârşitul lui ianuarie şi au fost agreate împreună cu autorităţile din România liniile de acţiune pe care se va lucra în următoarea perioadă. Este vorba de cinci axe de lucru sectoriale şi un ax de lucru privind buna guvernanţă şi reformele generale. Axele sectoriale privesc: monitorizarea în detaliu, în timp real aş spune, a proiectelor actuale majore, fazarea unor proiecte mari de transport şi mediu, utilizarea mai extinsă a instrumentelor financiare, analizarea proiectelor alternative şi retrospective (mai ales pe transport, mediu şi regional) şi reanalizarea Planului de Acţiuni Prioritare a României din 2012, mai scrie Mediafax.

Comisia Europeană a adoptat în decembrie primele două programe operaţionale 2014-2020 pentru România - Programul Operaţional Asistenţă Tehnică, în valoare de 251 milioane de euro, şi Programul Operaţional Competitivitate, de 1,58 miliarde de euro.

În perioada de programare 2014 – 2020, România beneficiază de fonduri europene în valoare de aproximativ 43 miliarde de euro, din care peste 22 miliarde de euro sunt alocate pentru politica de coeziune.

Programul cu cea mai mare alocare este Programul Operaţional Infrastructură Mare - 9,41 miliarde de euro. Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală are alocate 8 miliarde de euro, iar Programul Operaţional Regional, 6,7 miliarde de euro.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22