Comisarul european pentru Justiție: România nu este în situația activării Articolului 7

Laurentiu Gheorghe | 19.06.2019

România nu se află în situația în care ar putea fi cerută activarea Articolului 7, a declarat la București comisarul european pentru Justiție, Vera Jourova.

Pe aceeași temă

Jourova a subliniat că procedura este declanșată atunci când într-un stat membru UE se petrece încălcarea sistematică a statului de drept. România a fost de mai multe ori atenționată că împotriva ei se poate declanșa „opțiunea nucleară”, ultima dată fiind în luna mai, când prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, avertiza că va fi declanșată o procedură preliminară activării Articolului 7 dacă vor intra în vigoare modificările la Codurile penale.

"Articolul 7 există pentru momentele când recunoaștem că situația dintr-o țară este serioasă, când este o încălcare sistematică a statului de drept. Nu suntem în această situație în România, în acest moment”, a declarat, miercuri, Vera Jourova, comisar european pentru Justiție, potrivit Mediafax.

Declarațiile au fost făcute la Parlament, la reuniunea ministerială UE-SUA a miniștrilor justiției și afacerilor interne.

Până acum, oficialii europeni au fost extrem de critici și au transmis numeroase avertismente către Guvernul României, după modificările controversate la legile justiției și la Codurile penale.

În 10 mai, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a transmis o scrisoare premierului Viorica Dăncilă și președinților Senatului și Camerei Deputaților, Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea, în care avertiza că Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) va fi înlocuit cu o procedură și mai dură dacă intră în vigoare modificările aduse Codurilor penale. Frans Timmermans spunea, în document, că aceste modificări riscă să creeze o situație de impunitate de facto pentru infracțiuni, inclusiv cele de corupție.

Oficialul CE avertiza că, "în lumina acestor îngrijorări majore, dacă măsurile necesare nu sunt luate în scurt timp, sau dacă sunt făcuți noi pași înapoi, cum ar fi promulgarea noilor amendamente la codurile penale, Comisia va declanșa fără întârziere ”Rule of law Framework” (Cadrul UE pentru Statul de Drept)".

Articolul 7 din Tratatul UE este cea mai dură sancțiune politică pentru un stat membru UE și înseamnă suspendarea dreptului de vot al respectivei țări în Consiliul UE. Dacă un stat nu mai are drept de vot în Consiliu, nu își mai poate apăra practic interesele în interiorul UE. Pâna acum, Comisia a inițiat această procedură doar în cazul Poloniei, iar în cazul Ungariei cererea de inițiere a venit de la Parlamentul European. Totuși, declanșarea Articolului 7 se poate face doar cu unanimitatea statelor membre.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22