Pe aceeași temă
Comisia vrea inclusiv declarațiile persoanelor audiate, conform Digi24.
Practic, comisia cere să îi fie prezentată întreaga investigație derulată de procurori după ce s-au autosesizat ca urmare a afirmațiilor lui Dan Andronic.
„Vă rugăm să transmiteți comisiei parlamentare de anchetă o copie după Dosarul nr. 213/P/2017 înregistrat pe rolul Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație, precum și declarațiile persoanelor audiate, acestea fiindu-ne necesare la aflarea adevărului în cauza care formează obiectivul activității comisiei”, se arată în cererea semnată de președintele Comisiei parlamentare de anchetă, Oana Consuela Florea (PSD).
Parchetul General a anunțat, pe 27 iunie, că dosarul privind alegerile prezidențiale din decembrie 2009 a fost clasat de procurori. „Din coroborarea probelor administrate, s-a stabilit că nu s-a decelat niciun element/indiciu de natură să conducă la presupunerea rezonabilă că s-ar fi încercat/iniţiat de către persoanele nominalizate, acte/acţiuni ce ar intersecta sfera ilicitului penal, respectiv ce ar contura textul incriminator al infracţiunii de abuz în serviciu (...) şi al infracţiunii de falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale (...)”, explicau anchetatorii.
Urmărirea penală fusese începută, in rem (cu privire la fapte), de procurorii Parchetului General pe 24 aprilie.
Luni, comisia parlamentară de anchetă a decis şi sesizarea Ministerului Justiției cu privire la refuzul șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, de a se prezenta la audieri. Totodată, senatorii și deputații au hotărât să-i solicite procurorului-șef al DNA să răspundă în scris dacă a fost prezentă, în noaptea turului doi al alegerilor prezidențiale din 2009, acasă la Gabriel Oprea, așa cum susținea Dan Andronic.