Comisia de anchetă parlamentară vrea «capul lui Lazăr» și îi cere lui Toader să sesizeze IJ

E.b. | 12.08.2017

Comisia de anchetă privind prezidenţialele din 2009 a trimis Ministerului Justiţiei o scrisoare în cere îi cere lui Tudorel Toader să sesizeze inspecţia judiciară cu privire la atitudinea procurorului general, Augustin Lazăr.

Pe aceeași temă

 

 

Este vorba, în opinia Comisiei, despre o verificare și o evaluarea a modului în care Lazar şi-ar fi îndeplinit atribuţiile.

 

Scrisoarea trimisă de preşedintele Comisiei, Oana Florea, vine după ce parlamentarii au cerut şi şefilor celor două Camere să depună o sesizare la Curtea Constituţională, în urma refuzului procurorului general de a oferi date Comisiei,

 

Potrivit documentelor, lui Tudorel Toader i se cere o verificare a modului în care Augustin Lazăr şi-a îndeplinit atribuţiile, dar şi să solicite Inspecţiei Judiciare o anchetă, potrivit unor surse parlamentare, transmite News.ro.

 

Scrisoarea a fost redactată în şedinţa de joi a Comisiei, tot atunci când parlamentarii au decis să îi transmită o nouă solicitare procurorului general, Augustin Lazăr, în care îi cer dosarul clasat privind scrutinul. Preşedintele Comisiei anunţa atunci că forul urmează să îi ceară şi ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, să-şi exercite atribuţiile şi să verifice sarcinile de serviciu ale lui Lazăr.

 

Oana Florea mai spune că raportul final al comisiei va cuprinde şi propuneri de modificare a legislaţiei, astfel încât un astfel de for să aibă pârghiile legale necesare pentru a-şi atinge obiectivul, existând posibilitatea să se impună şi sancţiuni pentru cei care refuză să vină la audieri.

 

Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 a solicitat în 11 iulie Parchetului instanţei supreme dosarul deschis şi clasat, în urma afirmaţiilor lui Dan Andronic.

 

Pe 14 iulie, Parchetul a transmis Comisiei de anchetă privind alegerile din 2009 că nu poate da curs solicitării acesteia de a-i fi transmis în copie dosarul referitor la scrutin, invocând prevederi constituţionale, decizii ale CCR, dar şi faptul că activitatea unei comisii de anchetă parlamentară şi o anchetă judiciară nu pot interfera.

 

Procurorul general Augustin Lazăr a transmis, luni, o sesizare preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Mariana Ghena, solicitând ca CSM să spună dacă poate fi trimis Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, în copie, dosarul în care s-a dispus o soluţie de clasare care vizează infracţiuni pentru care nu s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale.

 

De asemenea, procurorul general cere CSM să analizeze posibilitatea sesizării Curţii Constituţionale privind un posibil conflict juridic între Parlament şi autoritatea judecătorească.

 

În replică, preşedintele Comisiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 a înaintat CSM o scrisoare prin care solicită respingerea cererilor formulate de Ministerul Public.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22