Pe aceeași temă
Totodată, comisia parlamentară vrea ca Ministerul Justiţiei şi să îi solicite şefei DNA să răspundă în scris dacă a fost prezentă acasă la Gabriel Oprea în noaptea alegerilor.
Propunerea făcută de Liviu Pleşoianu (PSD), privind depunerea unei plângeri penale, nu a fost supusă la vot, conform News.ro.
Sesizarea Ministerului Justiţiei a fost votată cu şapte voturi "pentru" şi trei împotrivă.
Prima propunere făcută a fost cea a lui Liviu Pleşoianu (PSD), de depunere a unei plângeri penale.
"Celălalt plan rămâne sfidarea evidentă a doamnei Kovesi, nu poate rămâne nesancţionată în termenii cei mai duri", a spus el.
Nicolicea spune că Pleşoianu nu indică ce infracţiune ar fi comis Kovesi
Deputatul PSD Eugen Nicolicea a spus însă că nu poate fi făcută o plângere penală dacă nu este indicată şi o infracţiune, solicitând ca Pleşoianu să spună care este infracţiunea pe care crede că şefa DNA a comis-o.
Pleşoianu a spus că acest lucru trebuie decis de cei care au redactat Regulamentul Comisiei, acuzând că acest for nu are suficiente instrumente la îndemână. "Am fost trimişi fără arme la luptă", a afirmat el.
Nicolicea s-a arătat împotriva depunerii unei plângeri, cel puţin în acest moment. "Dacă este făcută se va termina ancheta după ce se termină Comisia. Comisia nu mai are decât 40 de zile. (...) Dacă e doar ca acţiune de pedepsire poate să fie sesizat Parchetul şi în ultima şedinţă a Comisiei. Obiectivul nostru principal este aflarea adevărului", a spus el.
Deputatul PSD Liviu Pleşoianu şi-a retras solicitarea de depunere a unei plângeri penale, nefiind susţinută de alţi parlamentari.
Propunera PNL: răspunsuri în scris
O altă propunere, făcută de PNL şi aprobată, a fost cea de solicitare de răspunsuri în scris de la Laura Codruţa Kovesi.
"Să nu facem obiectiv din prezenţa doamnei Kovesi aici. Să-i punem câte întrebări vrem, să ne răspundă în scris dacă nu vrea să participe. Dacă alţii au putut să răspundă în scris, şi îmi aduc aminte că doamna Ana Maria Pătru nu a venit la comisie, nu cred că acum trebuie să aplicăm alt principiu, doar pentru că ne-am făcut o ţintă din a o aduce pe Laura Codruţa Kovesi aici", a spus liberalul Dan Vîlceanu.
Una din întrebările asupra cărora membrii Comisiei au convenit este dacă Kovesi a fost sau nu la Gabriel Oprea acasă în noaptea alegerile din 2009. Alte întrebări vor fi propus de parlamentari şi aprobate la următoarea şedinţă.
Comisia va transmite şi o nouă solicitare Parchetului general, de a pune la dispoziţie declaraţiile făcute de cei audiaţi de procurori, având în vedere că dosarul penal privind prezidenţialele din 2009 a fost închis cu neînceperea urmăririi penale. Toţi cei care au fost audiaţi la Comisie şi au refuzat să răspundă pe motiv că există o anchetă în curs sau cei care au refuzat participarea din acelaşi motiv vor fi reinvitaţi la Comisiei.
Kovesi, scrisoare oficială
Laura Codruța Kovesi, procurorul șef al DNA, a transmis o scrisoare Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009 în care anunță că nu va fi prezentă luni la audieri.
Kovesi arată în această adresă oficială, care are trei pagini, că a luat la cunoștință obiectivele comisiei, acestea fiind cuprinse în hotărârea votată de plenul Parlamentului pentru înființarea Comisiei de anchetă.
"Având în vedere că nu am cunoștință și nu dețin mijloace de probă referitoare la împrejurările și cauzele în care s-au produs evenimentele supuse cercetării în cauză ce formează obiectul activității comisiei, nu mă voi prezenta în data de 10 iulie, ora 11,30, la ședința Comisiei de anchetă", precizează procurorul șef al DNA, conform Agerpres.