Comisia de cod electoral RESPINGE amendamentul PNL legat de reintroducerea votului in doua tururi pentru alegerea primarilor

P.c. | 16.04.2015

Pe aceeași temă

Mihai Voicu, presedintele Comisiei de cod electoral, a declarat ca raportul pe proiectul legii alegerilor locale a fost finalizat, urmand sa fie supus votului Senatului saptamana viitoare. Comisia a respins amendamentul PNL legat de reintroducerea alegerii primarilor in doua tururi de scrutin, relateaza Hotnews.


"PNL a avut amendament reintroducerea in doua tururi a alegerii primarilor si alegerea directa a presedintilor de consilii judetene si a fost respins. UDMR a avut ca amendament scaderea pragului de la 5% la 3%", a declarat deputatul PSD Gabriela Podasca. 
 

Amendamentul PNL prevedea ca "pentru repartizarea mandatelor de consilier, biroul electoral de circumscriptie stabileste pragul electoral al circumscriptiei, reprezentand 3% din numarul total al voturilor valabil exprimate in circumscriptia respectiva. In cazul aliantelor politice sau aliantelor electorale, la pragul de 3% se adauga pentru al doilea membru al aliantei 2%. Pentru aliantele cu cel putin 3 membri, pragul electoral este de 6%."
 

Podasca, membra a Comisiei de cod electoral consider ca aceste amendamente erau "contrare principiilor adoptate de comisia de cod la inceputul lucrarilor, principii votate cu doua treimi de membri acesteia." 
 

CITITI SI: Reactia parlamentarilor la cererea presedintelui Iohannis de REEXAMINARE a Legii finanţării partidelor: Problema INCALCARII bicameralismului ţine de Curtea Constituţională

 

Voicu, presedintele Comisiei de cod electoral a declarat, la finalul sedintei Comisiei de Cod electoral, ca "raportul legii alegerilor locale a fost finalizat de Comisia de Cod electoral, analizand amendamentele transmise de senatori. Nu s-a modificat nimic important, doar chestiuni tehnice, in acest moment raportul pleaca la Biroul permanent al Senatului, lucrul acesta se va intampla cel mai tarziu vineri, astfel incat luni la Biroul permanent al Senatului raportul sa fie introdus pe ordinea de zi si eu cred ca votul in Senat poate fi dat chiar saptamana viitoare. Apoi va veni la Camera unde reluam procedurile", a spus Voicu, conform Agerpres. 

 

El a mai precizat ca in privinta proiectului legii alegerilor parlamentare, termenul pentru depunerea raportului, care a fost 15 aprilie, este depasit:"Proiectul este gata din punctul de vedere al subcomisiei, urmeaza ca membrii comisiei si grupurile partidelor parlamentare, timp de o saptamana, pana la sedinta de martea viitoare, sa formuleze observatii sau amendamente, iar in cursul saptamanii viitoare, chiar daca vom lucra doua sedinte, marti si miercuri, vom putea elabora proiectul de lege pe care il vom trimite Senatului in calitate de prima camera sesizata", a precizat el.

 

Parlamentul discuta de la inceputul anului un pachet de cinci legi, esentiale pentru sistemul de vot: proiectul finantarii partidelor, legea alegerilor locale, legea alegerilor parlamentare si legea infiintarii partidelor si votul prin corespondenta.



Votul prin corespondenta - cele mai importante prevederi

 

Comisia de Cod electoral a discutat, acum cateva saptamani, proiectul votului prin corespondenta, elaborat de liberali. Votul prin corespondenta va putea fi utilizat in cazul alegerilor prezidentiale, parlamentare, a celor pentru Parlamentul European si in orice referendum national. Potrivit acestui proiectul de lege votul prin corespondenta poate fi exercitat de cetatenii romani cu drept de vot in conditiile legislatiei romane care au domiciliul sau resedinta in strainatate si au varsta de 18 ani, impliniti pana in ziua alegerilor inclusiv.



"Optiunea de a isi exprima votul prin corespondenta se poate manifesta dupa anuntarea datei de organizare a scrutinului, dar nu mai tarziu de 45 de zile inainte de data organizarii scrutinului electoral in cazul alegerilor prezidentiale, alegerilor parlamentare si a alegerilor pentru Parlamentul European, respectiv 20 de zile in cazul referendumului national.
 

Pentru fiecare scrutin in parte, Autoritatea Electorala Permanenta, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, a Ministerului de Interne si a misiunilor diplomatice si a oficiilor consulare ale Romaniei, intocmeste un registru electoral al alegatorilor cu domiciliul sau resedinta in strainatate care opteaza pentru exercitarea votului prin corespondenta.
 

Cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate care doresc sa isi exercite dreptul de vot prin corespondenta trebuie sa adreseze in acest sens o cerere scrisa de inscriere catre Autoritatea Electorala Permanenta. Cererea poate fi depusa sau trimisa prin posta la sediul Autoritatii Electorale Permanente sau la sediul misiunii diplomatice a Romaniei din statul de domiciliu sau resedinta sau al oficiului consular al Romaniei in a carei/a carui circumscriptie consulara acestia isi au domiciliul sau resedinta care au obligatia de a trimite cererile catre Autoritatea Electorala Permanenta in termen de maxim 3 zile de la expirarea perioadei prevazute la alin (2)

 

CITITI SI: Comisia de COD ELECTORAL: 25 de principii de bază ale LEGILOR ELECTORALE, printre care VOTUL PRIN CORESPONDENTA, trebuie adoptate cu DOUA TREIMI din voturi


Dupa ramanerea definitiva a Registrului alegatorilor cu domiciliul sau resedinta in strainatate care opteaza pentru exercitarea votului prin corespondenta Autoritatea Electorala Permanenta, cu sprijinul Ministerului de Interne, va proceda la radierea din listele electorale permanente a cetatenilor cuprinsi in Registru, acolo unde este cazul. 
 

Certificatul de alegator este un document prevazut cu elemente de siguranta, necesar pentru validarea votului exprimat prin corespondenta, ce atesta faptul ca cetateanul roman care il detine este cel care a exprimat votul prin corespondenta si care asigura unicitatea votului prin corespondenta.

Modelul si continutul certificatului de alegator sunt stabilite prin Hotarare a Guvernului la propunerea Autoritatii Electorale Permanente, cel mai tarziu la data convocarii scrutinului electoral, respectiv a referendumului national.

 

Legea finantarii partidelor: campaniile finantate din bugetul statului, imprumuturi de la persoane fizice, fara pomeni electorale

 

Deputatii au adoptat, in 18 martie, proiectul de lege privind finantarea partidelor politice. Initial respins in Senat, dar modificat si avizat de Comisia de cod electoral, proiectul prevede ca finantarea campaniei electorale va fi realizata de la bugetul de stat. De asemenea, proiectul permite partidelor sa contracteze imprumuturi in bani de la persoane fizice si juridice. In plus, dispar asa-zisele "pomeni electorale".

 

CITITI SI: Legislativul adopta Legea finantarii partidelor. Printre prevederi: finantarea campaniei din bugetul statului, partidele pot contracta imprumuturi de la persoane fizice, dispar pomenile electorale

 

Astfel, proiectul de lege permite partidelor politice să contracteze împrumuturi în bani de la persoanele fizice şi juridice, dar numai prin acte autentice notariale sub sancţiunea nulităţii absolute, însoţite de documente de predare - primire. În contract este prevăzut și modul şi termenul de restituire al împrumuturilor. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22