Comisia de Etica din TVR: PROTESTELE din 14 noiembrie si mesajele acestora trebuiau MEDIATIZATE

P.c. | 23.12.2014

Pe aceeași temă

Comisia de Etica a TVR a stabilit ca, in acord cu obligatiile eticii jurnalistice, protestele din 14 noiembrie trebuiau mediatizate iar mesajele lor trebuiau transmise publicului. Comisia a analizat si cometariile facute pe blogul personal de Stelian Tanase, directorul TVR, inaintea turului al doilea al alegerilor prezidentiale, stabilind ca aceasta a incalcat codul de conduita al SRTv, relateaza Hotnews.
 
 
"In ceea ce priveste absenta informatiilor despre proteste in Jurnalul TVR 1 din data de 14 noiembrie, comisia constata ca a fost vorba de o intarziere in reflectarea evenimentelor, consecinta a unei aprecieri editoriale initiale excesiv de prudente dar explicabile avand in vedere reglementarile contradictorii ale CNA, urmata de ezitari in asumarea deciziilor editoriale adecvate si in administrarea resurselor", a concluzionat Comisia de Etica a TVR care a analizat sesizarile privind absenta protestelor din 14 noiembrie din Jurnalul TVR 1.
 
 
"Consideram ca singura solutie in deplin acord cu obligatiile eticii  jurnalistice ar fi fost difuzarea protestelor si a mesajelor nealterate ale acestora, chiar cu riscul de a da ulterior explicatii in fata membrilor CNA", sustin membrii comisiei.
 
 
Comisia mai arata ca "orice protest care reuneste un numar semnificativ de persoane reprezinta din perspectiva jurnalistica un subiect de interes public. Sub acest aspect, actiunile din 14 noiembrie trebuiau mediatizate, indiferent de motivatia acestora. Singura obligatie suplimentara la fel de importanta definita ca atare de Statutul ziaristului din SRTV este reflectarea obiectiva a realitatii: <>"
 
 
In ceea ce priveste obligatia TVR de a respecta reglementarile din audiovizual, comisia a remarcat faptul ca singura sanctiune aplicata serviciului public de televiziune de catre CNA pentru prestatia din perioada electorala a vizat continuarea campaniei pentru un candidat in ziua votului, situatie care pana in acest moment nu a suscitat nicio reactie publica din partea conducerii institutiei.
 
 
Comisia a discutat o autosesizarea din 19 noiembrie ca urmare a criticilor formulate public de trei membri ai Consiliului de administratie si de catre PDG, care considera ca prin omiterea in Jurnalul TVR 1 din 14 noiembrie, ora 20:00, a protestelor de strada aflate in desfasurare in mai multe orase ale tarii, "nu a fost respectat interesul public in campania electorala".
 
 
 
CAZUL STELIAN TANASE
 
 
Comisia de etica a formulat si o serie de concluzii privind comentariile postate pe blogul personale de catre directorul general al SRTV Stelian Tanase in data de 13 noiembrie 2013. Membrii comisiei precizeaza ca Stelian Tanase a declinat invitatiile adresate la o discutie pe aceasta tema in datele de 26 noiembrie si 3 decembrie, invocand programul extrem de incarcat, si ca nu a raspuns in niciun fel propunerii comisiei de a alege o zi convenabila pentru intalnire, astfel ca acestia s-au pronuntat in absenta explicatiilor sale.
 
 
In data de 13 noiembrie a.c., sub semnatura lui Stelian Tanase a fost publicat pe blogul personal al acestuia un comentariu intitulat "Cine a castigat dezbaterile dintre candidati". In analiza sanselor celor doi pretendenti la functia de presedinte al Romaniei, autorul se refera la sustinatorii domnilor Victor Ponta si Klaus Iohannis:
 
 
"Partizanii lui Iohannis domina pe facebook, twitter, atc. Am citit cateva sute de comentarii azi noapte, unele sunt de un haz nebun. Aici se afla Romania plina de imaginatie, relaxata, europeana. Daca ar vota numai utilizatorii de online, Iohannis ar castiga detasat. Dar numericeste vorbind acest electorat este inferior numarului babelor din satele parasite si betivilor de prin carciumile rurale, al celor stransi pe marginea santurilor sa povesteasca ce le scriu copii plecati in occident la munca. Ca din ce trimit ei traiesc. Astia (spre deosebire de copiii lor) nu voteaza cu Iohannis, ci cu Ponta la indemnul primarului, mai ales daca pune si cateva kilograme de malai si faina in sacosa trecuta peste gard."
 
 
Fragmentul de mai sus, postat in plina campanie electorala, a fost criticat in mai multe publicatii pentru tonul jignitor cu care este descrisa o parte a electoratului si a generat o luare de pozitie extrem de dura din partea presedintelui Comisiei senatoriale pentru cultura si media.
 
Comisia a concluzionat urmatoarele:
 
Sensul evident depreciativ al expresiilor folosite de Stelian Tanase in descrierea unei parti a electoratului, asociata de el grupului de sustinatori ai unui candidat, sugerarea a doua categorii de alegatori - una formata din oameni de calitate si alta alcatuita din declasati - reprezinta o incalcare a Reglementarilor privind blogurile si toate celelalte forme de webcontent personal pentru angajatii SRTv, articolul 8: "Blogurile sau site-urile pe care detinatorii se identifica drept angajati ai Televiziunii Romane (...) trebuie sa respecte intimitatea, sentimentele si opiniile altora, evitand orice forma de defaimare si/sau discriminare".
 
 
Prin reactiile publice pe care le-a generat din pozitia sa de conducator al serviciului public de televiziune, gestul lui Stelian Tanase contravine Codului de conduita pentru personalul de specialitate, de conducere si colaboratorii SRTv, articolul 6: "Nimic din ceea ce face sau spune nu trebuie sa aduca TVR-ului o reputatie proasta. Nicio activitate din afara emisiei, incluzand redactarea de material pentru ziare, reviste sau site-uri, scrierea de carti pe teme controversate, acordarea de interviuri, sustinerea de discursuri sau prezidarea unor conferinte nu trebuie sa puna la indoiala obiectivitatea sau integritatea muncii lor pentru TVR. Daca isi exprima public opiniile personale in afara emisiei in legatura cu unele subiecte controversate, atunci rolul lor editorial si in cadrul emisiei poate fi grav compromis."
 
 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22