Comisia de la Veneția va emite o opinie pe modificările legislației electorale promovate de Guvern

Laurentiu Gheorghe | 29.01.2020

​Comisia de la Veneția a fost solicitată să emită un punct de vedere pe modificările legislative pe legea electorală pe care Guvernul Orban și-a asumat miercuri răspunderea în Parlament.

Pe aceeași temă

Deputatul USR Iulian Bulai, membru al delegației române la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, a precizat că decizia a fost luată miercuri după-amiază de către Comisia de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

„Și eu fac parte din această comisie, dar nici eu nici Titus Corlățean, deputat PSD, nu am votat, fiind ambii în conflict de interese în această speță”, a scris Bulai, pe Facebook.

Premierul Ludovic Orban a venit din nou în Parlament, miercuri, pentru a-și asuma răspunderea, pentru a șaptea oară de la învestirea Guvernului PNL, pe legea privind alegerea primarilor în două tururi.

Guvernul a aprobat marți, cu amendamente, forma finală a proiectului de lege pe care Cabinetul Orban își angajează răspunderea în Parlament și care vizează modificarea și completarea Legii nr.115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, modificarea Legii administrației publice locale nr.215/2001, și modificarea și completarea Legii nr.393/2004 privind Statutul aleșilor locali.

Principalele modificări aduse proiectului de lege:

Perioada pentru care este permis votul celor cu vize de flotant s-a redus la 60 de zile. Amendamentul a fost adus de PNL. În forma inițială a proiectului, era prevăzută o perioadă de 90 de zile: "Persoanele care și-au stabilit reședința în circumscripția electorală cu mai puțin de 90 de zile înaintea datei scrutinului își vor putea exercita dreptul de vot doar în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care au avut reședința sau domiciliul stabilit anterior celor 90 de zile. În acest caz, cetățenii vor vota pe lista suplimentară”. În forma actuală a legii, termenul este de 45 de zile.

Numărul de semnături pentru depunerea candidaturilor a fost redus de la 1% la 0,5% din lista electorală din localitatea respectivă. Amendamentul a fost depus de USR, după ce, la fel ca în cazul interdicției pentru cei cu viză de flotant, au existat solicitări ale mai multor organizații civice.

Un alt amendament adoptat este cel privind reprezentarea minorităților naționale din Parlament și a formațiunilor politice din Parlament în structurile Birourilor Electorale, astfel încât "să fie permisă această reprezentare pentru minoritățile naționale și pentru formațiunile politice care au 7 senatori sau 10 deputați".

Un alt amendament adoptat vizează modul de acreditare a observatorilor la secțiile de votare, "astfel încât această activitate să fie facilitată față de normele aflate în vigoare, care îngreunează, pe de-o parte, acreditarea observatorilor independenți și, în același timp, permite prezența în proximitatea Secțiilor de votare a unor reprezentanți politici și care nu au ce căuta în zona respectivă".

Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban va fi depusă joi dimineață, a anunțat președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, președinte interimar al PSD: „Nu avem matematic numărul, dar nici Guvernul Orban n-a avut matematic când a fost învestit”, a arătat el. Ciolacu a menționat că în afară de UDMR nu s-a mai anunțat o altă formațiune care ar susține moțiunea, dar a subliniat că "sunt mai mulți colegi care ar dori".

Pe hârtie, PSD are voturile pentru a trânti Guvernul Orban. Social-democrații au 200 de parlamentari, UDMR, care a anunțat că va vota moțiunea de cenzură, 30. Marți seară, alți patru parlamentari ex-ALDE au anunțat că vor susține și ei demersul: Marian Cucșa, Alexandru Băișanu Grațiela Gavrilescu și Teodor Meleșcanu. În total, 234, cu unul mai mult decât este necesar pentru ca moțiunea să treacă, iar Guvernul să fie demis.

Premierul Ludovic Orban spune că așteaptă moțiunea de cenzură a PSD „cu indiferență”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22