Comisia de la Veneția vine în România să evalueze la fața locului situația din justiție

Laurentiu Gheorghe | 21.04.2019

O delegație a Comisiei de la Veneția vine în România săptămâna viitoare și va avea întâlniri cu instituțiile din sistemul judiciar, scrie G4media, citând surse judiciare.

Pe aceeași temă

Delegația Comisiei de la Veneția va avea miercuri întâlniri cu reprezentanții Înaltei Curți de Casație și Justiție, iar joi, cu cei ai DNA și ai Parchetului General. Comisia se va întâlni și cu contestata Secție specială de anchetare a magistraților, relatează G4Media.ro.

Comisia de la Veneția vine după ce a fost sesizată de Opoziție (PNL și USR) șa începutul anului, după adoptarea de către Guvernul PSD-ALDE a controversatei ordonanțe 7 și după ce Secția pentru investigarea infracțiunilor din Justiție (SIIJ) din cadrul Parchetului general a început să investigheze anticorupția, nu corupția din magistratură.

Tema discuțiilor ar fi intrarea în vigoare a modificărilor PSD-ALDE la legile Justiției, printre care înființarea Secției Speciale, ordonanța 7 și modificările codurilor penale, aflate în plin proces legislativ în Parlament.

Comisia de la Veneția, GRECO (grupul statelor anticoruție) și Comisia Europeană au criticat în repetate rânduri modificările legilor Justiției și, în special, înființarea Secției speciale, văzută ca un instrument de presiune și de intimidare la adresa magistraților din România.

PNL a cerut în februarie sesizarea Comisiei de la Veneţia în privinţa OUG 7/2019, precum și asupra OUG 90 şi OUG 92 de anul trecut.

Liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat atunci că ”noua sesizare a Comisiei de la Veneția trasează o linie roșie în atacul PSD-ALDE la independența Justiției, întrucât orice pas înainte făcut de această guvernare va duce la reacții extrem de dure ale partenerilor europeni. Somez public Guvernul să oprească orice alt demers legislativ în domeniul Justiției sau în domeniul penal până când experții Comisiei de la Veneția vor finaliza analiza asupra modificărilor produse în cadrul legislativ din România”, potrivit unui comunicat de presă.

”Este cazul ca PSD-ALDE să se oprească din a face orice alt gest de legiferare împotriva recomandărilor Comisiei de la Veneția și ale Comisiei Europene. În caz contrar, liderii PSD-ALDE comit un act de trădare a intereselor naționale și se vor face responsabili de sancțiunile pe care le va suporta România”, a mai spus Orban.

România are un reprezentat în Comisia de la Veneția, în persoana ministrului demisionar al Justiției, Tudorel Toader, aflat la cel de-al doilea mandat, deși nu cunoaște nicio limbă străină. Pentru al doilea mandat, Toader s-a autopropus din partea Ministerului Justiției.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22