Pe aceeași temă
Amendamentele adoptate de membrii Comisiei de muncă din Camera Deputaților prevăd eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, judecătorilor, procurorilor, ale personalului auxiliar din justiție, ale judecătorilor Curții Constituționale, ale funcționarilor parlamentari, ale funcționarilor Curții de Conturi, ale celor de la Avocatul Poporului și de la Academia Română, ale aviatorilor, diplomaților și ale foștilor șefi de stat.
În plus, în baza unui amendament depus de deputatul independent Adrian Dohotaru au fost eliminate și indemnizațiile primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de consilii județene care urmează a fi introduse începând cu anul viitor.
În plus, în baza unui amendament propus de către deputatul independent Adrian Dohotaru au fost eliminate indemnizaţiile pentru aleşii locali, care urmează a fi plătite începând cu 1 ianuarie 2020.
De asemenea, vor fi eliminate și indemnizațiile de merit pentru artiști și sportivi.
Membrii Comisiei au votat pentru păstarea pensiilor speciale ale militarilor, polițiștilor și jandarmilor, ale personalului din penitenciare și ale foștilor angajați ai serviciilor secrete.
Raportul adoptat de Comisia de Muncă, cu doar un vot împotrivă și două abțineri, va intra miercuri pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, care este forul decizional.
Impactul bugetar al pensiilor speciale este de aproximativ 7 miliarde de lei pe an, beneficiarii fiind în jur de 185.000 de persoane, dintre care peste 9.000 sunt civili, aproximativ 76.000 sunt militari, iar restul de circa o sută de mii sunt poliţişti şi angajaţi din alte structuri asimilate.
Potrivit datelor CNPP din luna noiembrie 2019, numărul beneficiarilor civili de pensii speciale este următorul:
606 foşti angajaţi ai Curţii de Conturi
1.797 foşti grefieri şi alţi foşti angajaţi ca personal auxiliar de specialitate al instanţelor şi parchetelor
1.444 foşti piloţi ai Aviaţiei Civile
792 foşti parlamentari şi funcţionari publici din parlament
845 foşti diplomaţi
3.861 foşti judecători şi procurori
Comisia de muncă a Camerei Deputaților a reluat marţi dezbaterile cu privire la două proiecte de lege referitoare la pensiile speciale, iniţiate de PNL şi, respectiv, USR.
Proiectul PNL propune eliminarea pensiilor de serviciu pentru deputaţi şi senatori, judecători şi procurori, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, poliţişti, funcţionari publici cu statut special, funcţionari publici parlamentari, pentru membri ai corpului diplomatic şi consular al României, membri ai Curţii Constituţionale şi personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România, cu excepţia pensiilor militare.
Proiectul USR prevede abrogarea pensiilor speciale, cu excepţia pensiilor militare şi ale magistraţilor, care vor fi plafonate la nivelul ultimului salariu de bază brut lunar din ultima lună de activitate.
Marţea trecută, Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor a început dezbaterile asupra celor două proiecte de lege, reprezentanţii mai multor sindicate şi asociaţii ale beneficiarilor acestor pensii solicitând respingerea actelor normative. După peste două ore de dezbateri, deputaţii din comisie au hotărât, la propunerea preşedintelui comisiei, social-democratul Adrian Solomon, amânarea luării unei decizii pentru a aştepta punctul de vedere al Guvernului.
După şedinţă, deputaţii PNL şi USR au acuzat PSD că de fapt nu doreşte eliminarea pensiilor speciale. Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a declarat că PSD „a orchestrat” o întâlnire la care au fost chemaţi reprezentanţii beneficiarilor de pensii speciale, dar niciunul al asociaţiilor de pensionari pe baza contributivităţii. De asemenea, deputatul USR Cristian Seidler a afirmat că s-a dovedit că PSD nu doreşte abrogarea pensiilor speciale, ci menţinerea lor.
Luni, Biroul Permanent Naţional al PSD a decis să susţină orice propunere a oricărui partid politic pentru abrogarea pensiilor speciale din România.
„Biroul Permanent Naţional a decis, prin vot, ca PSD să nu susţină în continuare pensiile speciale şi că vom vota orice propunere a oricărui partid politic pentru abrogarea pensiilor speciale din România. Vom demonstra acest lucru prin vot, inclusiv în această săptămână, am înţeles că vor fi în cadrul comisiilor parlamentare de specialitate discuţii pentru anumite propuneri legislative, iar PSD va vota pentru. Sunt în discuţii în această perioadă pensiile militare, pensiile de serviciu, care nu vor fi afectate, nu vor fi abrogate şi PSD va susţine aceste propuneri”, a precizat vicepreşedintele PSD Gabriel Zetea.
El a adăugat că, în cazul în care aceste proiecte pentru abrogarea pensiilor speciale nu vor fi adoptate, PSD are propriul proiect pentru supraimpozitarea tuturor pensiilor speciale din România.