Comisia de statut din Parlament a aprobat propunerile lui Iordache și Nicolicea

Dora Vulcan | 02.05.2017

Comisia permanentă a Camerei Deputaților și Senatului privind Statutul deputaților și senatorilor a avizat favorabil, marți, propunerile legislative referitoare la obligativitatea prezenței la comisiile parlamentare de anchetă.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

 

 Inițiativele legislative depuse de deputații PSD Eugen Nicolicea și Florin Iordache modifică în acest sens legea Statutului deputaților și senatorilor și Regulamentul ședințelor comune ale Parlamentului. Deputatul liberal Gabriel Andronache a anunțat că propunerile au fost avizate favorabil cu 6 voturi pentru și 3 împotrivă, liberalii exprimându-se contra acestora.

 

 

 

"PNL prin reprezentanții săi în Comisia de statut au votat împotriva celor două proiecte: proiectul de modificare a Regulamentului ședințelor comune și, de asemenea, împotriva proiectului de modificare a Legii 96 privind statutul deputatului și senatorului. Prin modificările respective, din punctul nostru de vedere, se încalcă inclusiv o decizie a CCR, 1231 din 2009, când s-a mai dorit introducerea obligativității prezenței la comisiile de anchetă a oricărei persoane din România și Curtea s-a pronunțat în sensul în care reglementările respective au fost declarate neconstituționale. (...) Rapoartele au fost aprobate cu 6 voturi pentru, ale colegilor din majoritatea parlamentară, și 3 voturi împotrivă, voturile PNL și USR", a precizat Andronache, citat de Agerpres.

 

 

 

El a explicat că prin modificările aduse Regulamentului ședințelor comune se prevede și posibilitatea creării unei comisii de anchetă în paralel cu o anchetă a Parchetului.

 

 

 

Andronache a mai spus că, din punctul de vedere al PNL, aceste chestiuni nu pot fi introduse nici în Regulamentul ședințelor comune și nici în Legea Statutului.

 

 

 

"Am și exprimat un punctul de vedere în sensul acesta că astfel de reglementări în Statutul deputatului și senatorului nu au ce să caute, nu au nicio legătură cu obiectul de reglementare al Legii 96. Pe cale de consecință, rămâne de văzut ce va vota majoritatea parlamentară, poate că se vor răzgândi așa cum s-au răzgândit în privința comisiei de anchetă când au constatat că modul în care au constituit comisia și regulamentul acestuia a fost un pic pe lângă lege și sperăm că le va da Dumnezeu mintea cea de pe urmă", a adăugat deputatul liberal.

 

 

 

Ambele proiecte vor merge la Birourile permanente reunite, care ar urma să decidă introducerea sau nu pe ordinea de zi, a mai spus Andronache.

 

 

 

Potrivit propunerilor legislative, se stabilesc alte reguli cu privire la audierea persoanelor în comisiile de anchetă parlamentare, printre care și sancționarea celor care refuză să se prezinte la audieri.

 

 

 

"Comisiile de anchetă pot cita orice persoană care lucrează în cadrul Guvernului sau în cadrul celorlalte organe ale administrației publice și poate avea cunoștință despre o faptă sau o împrejurare de natură să servească la aflarea adevărului în cauza care formează obiectul activității comisiei. Persoanele citate sunt obligate să se prezinte în fața comisiei de anchetă parlamentară. În cazul refuzului nemotivat de a răspunde solicitărilor comisiei de anchetă, aceasta poate propune sesizarea conducătorului autorității sau instituției unde își desfășoară activitatea persoana citată, în vederea aplicării în mod corespunzător a prevederilor regulamentelor de organizare și funcționare a instituției respective, sau poate propune sesizarea organelor de urmărire penală pentru infracțiunea prevăzută de articolul 267 din Legea 286/2009 privind Codul penal cu modificările și completările ulterioare", se arată în propunerea legislativă.

 

 

 

  •  Iordache si Nicolicea vor anchetarea penală a celor care refuză audierea

 

 

Deputatii PSD Eugen Nicolicea si Florin Iordache au depus o propunere legislativa prin care persoanele din Guvern si din administratia publica chemate la audieri la o comisie de ancheta parlamentara să poată fi anchetate penal dacă refuză audierea. 

 

Cei doi au depus și o propunere legislativa pentru modificarea Statutului deputatilor si senatorilor care prevede posibilitatea ca o comisie de ancheta sa isi desfasoare activitatea chiar daca exista o ancheta a Parchetului in paralel.

 

 

Propunerle celor doi vin dupa ce comisia de ancheta parlamentara privind alegerile prezidentiale din 2009 a fost amanata tocmai pentru ca Parchetul General a anuntat ca a deschis o ancheta proprie.

 

 

Aceste modificari au fost depuse marti la parlament si tot marti vor fi discutate, pe repede inainte, de comisia parlamentara de statut, scrie Hotnews.ro.

 

 

Iordache a declarat marti ca Parlamentul nu va face ancheta penala, dar este normal ca inclusiv magistratii sa fie obligati sa se prezinte la audieri, acesta fiind si motivul pentru care este necesara o astfel de modificare.

 

 

"Ancheta parlamentara e ancheta parlamentara, prin care vrem sa aflam chestiuni care vizeaza activitatea parlamentara, activitatea legislativa. Activitatea penala sau activitatea pe care o desfasoara Parchetul este alta ancheta. Tocmai de aceea sunt doua actiuni total diferite. Daca sunt fapte de natura penala, fara indoiala si in aceasta comisie de ancheta parlamentara, faptele respective sunt inaintate Parchetului. Nu are in niciun fel Parlamentul sau nu poate face Parlamentul ancheta penala. Nu va face ancheta penala Parlamentul", a spus Iordache.

 

 

Intrebat despre propunerea sa prin care persoanele care vor fi chemate la audieri in cadrul comisiei de ancheta vor fi obligate sa dea curs invitatiei, deputatul PSD a spus: "Nu e normal? Persoanele care considera comisia respectiva ca pot aduce informatii concludente care sa aflam adevarul, fara indoiala sunt invitate".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22