Comisia Europeană anchetează decizia României de a șterge datoriile Oltchim

Tudor Despina | 08.04.2016

Comisia Europeană lansează o anchetă asupra deciziei statului român de a anula datoriile Oltchim.

Pe aceeași temă

 

Bucureștiul nu a notificat Comisia Europeană (CE) privind existența unui plan de restructurare a companiei Oltchim. Potrivit reprezentanței în România a Executivului comunitar, planul de reorganizare a companiei realizat de administratorul judiciar are “un alt scop și nu pare a întruni criteriile prevăzute de orientări”.

 

Potrivit comisarului european Margrethe Vestager, responsabil cu politica în domeniul concurenței, “în urma dificultăților economice întâmpinate de societatea Oltchim și a anulării datoriilor publice ale acesteia, trebuie să verificăm dacă un creditor privat ar fi acceptat să acționeze în același mod”. Comisarul Vestager a precizat că recenta reorganizare a companiei a favorizat o îmbunătățire a situației financiare, Bucureștiul urmărind să găsească un nou investitor. “Obiectivul nostru e de a facilita un viitor sustenabil al activităților economice ale acestei societăți, care să nu mai necesite un sprijin suplimentar din partea guvernului”, a mai punctat oficialul comunitar.

 

Ancheta CE are în vedere în mod special două aspecte:

 

  • Acumularea datoriilor față de Autoritatea română pentru Administrarea activelor Statului și anulările de datorii de către Autoritate și diferite întreprinderi de stat în cadrul planului de reorganizare a Oltchim;
  • Sprijinul acordat Oltchim din partea a două societăți de stat (CET Govora și Salrom). În ciuda deteriorării situației financiare a Oltchim, cele două societăți menționate de CE au continuat să aprovizioneze compania.

 

Dacă e constatat faptul că măsurile supuse investigației CE reprezintă ajutoare de stat, acestea ar fi incompatibile cu normele UE privind ajutoarele de stat. Aceste norme stipulează că o intervenție publică în activitatea societăților nu sunt considerate ajutoare atunci când un operator privat ar fi acționat în același mod.

 

Una dintre cele mai mari societăți petrochimice din România și din sud-estul Europei, Oltchim e singur producător din Europa Centrală de sodă caustică lichidă și singurul producător din România de clor și polieter polioli. Societatea scoate la export circa 70% din producția sa, iar statul român deține un pachet de control de 54,8% din societate. În ianuarie 2013, Oltchim a intrat în insolvență.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22