Comisia Europeană reacţionează la legile Justiţiei şi cere consultarea Comisiei de la Veneția

E.b. | 18.12.2017

Comisia Europeană intervine în dezbaterea pe marginea legilor justiţiei şi a modificării codului penal şi a codului de procedură penală. În răspunsul său, Comisia Europeană spune că "a arătat clar că consultarea Comisiei de la Veneția este o parte esențială a generării de încredere în aceste reforme".

Pe aceeași temă


 
 

Comisia Europeană urmărește îndeaproape procesul parlamentar din România și posibilele modificări ale legilor justiției și ale codurilor penale - este răspunsul dat de forul european unei întrebări venite din partea TVR.
 

TVR a cerut poziția Comisiei Europene în privința mersului reformelor în justiție, prin prisma celor mai recente inițiative legislative.

 

În răspunsul său, Comisia Europeană spune că "a arătat clar că consultarea Comisiei de la Veneția este o parte esențială a generării de încredere în aceste reforme" și că Consiliul European a adoptat, săptămâna trecută, concluzii privind cel mai recent MCV, "care solicită autorităților române să abordeze în totalitate preocupările și toate recomandările formulate de Comisie pentru a încheia cu succes procesul MCV".

 

Iată răspunsul integral al Comisiei Europene:

 

"Comisia urmărește îndeaproape procesul parlamentar din România și posibilele modificări ale legilor justiției și ale codurilor penale.

 

În cel mai recent raport în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (CVM), Comisia a subliniat că Guvernul și Parlamentul ar trebui să asigure un proces legislativ deschis, transparent și constructiv privind legile justiției.

 

De asemenea, Comisia a arătat clar că consultarea Comisiei de la Veneția este o parte esențială a generării de încredere în aceste reforme.

 

Săptămâna trecută, Consiliul a adoptat Concluzii privind cel mai recent raport al MCV, care solicită autorităților române să abordeze în totalitate preocupările și toate recomandările formulate de Comisie pentru a încheia cu succes procesul MCV".

 

************

În Parlament, de câteva săptămâni, au loc dezbateri contradictorii în ce privește Statutul magistraților, Legea privind organizarea ANI, Legea privind organizarea judiciară și codurile penale.

 

Opoziția, asociațiile profesionale ale magistraților, Parchetul General, DIICOT, DNA și reprezentanți ai societății civile susțin că amendamentele aduse la aceste legi lovesc în statul de drept și aduc prejudicii luptei anti-corupție.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22